Chuck Berry – Johnny B. Goode

Välkomna till ytterligare ett avsnitt av Musiktestet! 

Ett frågeprogram om musik där jag, Paul, har valt en välkänd musikartist med en favoritlåt. 

Chuck Berry föddes som en amerikansk personlighet och utgör en stor del av den totala musikhistorien. Han räknas som en av de första med egenskaper att lämna spår i musikhistorien. En enormt välkänd musikskapare, allt detta enligt mig Paul.

Tillsammans ska vi nu lyssna på musiken, ställa frågor och försöka lära oss mera om musikens historia. Såklart även artistens egenskaper och hans påverkan på den tillverkande musiken. Om du vill och har möjlighet så kan du delta i Musiktestet. 

Chuck Berry föddes  den 18 oktober 1926 i St. Louis, Missouri och dog den 18 mars 2017 i Wentzville, Missouri. Hans musik har alltid uppskattats av generationer av människor och framträdande musiker. 

Många betydande musiker och musikgrupper som till exempel the Beatles, the Rolling stones och AC/DC har tagit samma starka intryck av hans urtypiska musik och musikstil. 

Flera av hans låtar, däribland Maybellene, Sweet little sixteen, Johnny B. Goode, Memphis Tennessee, och No particular Place to go kom att bli några av de mest välkända musiklåtarna inom den musikaliska världshistorien. 

Denna musik blev vägledande för det framtida tillverkandet av musik. Även för den integrerade amerikanska ungdoms- och populärkulturen blev den viktig. Dessa sånger betraktas numera som de amerikanska nationalsångerna, enligt mig Paul.

Han var också den artist som fått representera musiken i världshistorien med den urtypiska låten Johnny B. Goode. Denna låt fördjupas i detta Musiktest.

—–låtens intro, första versen och refrängen spelas en gång av låten 

Johnny B. Goode—–

Chuck Berry intresserade sig tidigt för bluesmusiken. Han var en bred och etablerad musiker tidigt. Han kunde spela och uppträda med musikstilen fantastiskt tidigt och han spelade allt som efterfrågades. Som sjuttonåring begav sig Berry och två vänner ut på en resa mot Kalifornien. Resan slutade i kriminalitet då de rånade ett antal affärer och de begick också en bilstöld. 

Chuck Berry dömdes då till fängelse och satt inne på ungdomsanstalt i Jefferson city i ungefär tre år. 

Efter att han blivit frisläppt arbetade han under en tid på en bilfabrik. Så småningom tog musiktillverkningen över all hans tid.

Han skapade sitt vilda scenframträdande som kombinerades med hans egna tolkningar av kända sånger som gjorde honom mer och mer välkänd och populär i dåtiden.

Chuck Berry var, enligt mig Paul, en av de starkaste musikaliska skaparna av alla framtida musikstilar. Detta pågick under en stor del av Chuck Berrys levnadstid och visar hans enorma musikaliska potential.

Chuck Berry var sugen på att börja spela in sina album. Han reste då till Chicago, Illinois där han stötte ihop med sin idol Muddy Waters som efter en kort konversation ordnade in honom på skivbolaget Chess år 1955. 

Då inleddes en enorm produktion av hans musiktillverkning. Denna kunde ta tillvara hela hans musikaliska karriär.

Under den senare delen av 1960-talet hamnade Chuck Berry lite i skymundan trots att han fortsatte att ge ut en stadig mängd av nya album.

Under 1980-talet och 1990-talet varvades musiklivet med hans vanliga bekymmer mot rättvisan.

Totalt lanserades 21 st album genom hela hans turbulenta levnad. 23 st cover- sammanställningar skapades dessutom.

Chuck Berry var alltid en enormt omtalad och marknadsförd artist av sina musikbolag. En enormt världskänd musikalisk individ. Säkert en av de mest välkända personliga musikerna sett över hela sin levnadstid vad det gäller musiktillverkningens helhet.  

—–hela låten spelas,

Johnny B. Goode—–

Svara noggrant på frågorna i musiktestet!

  1. Hur påverkas DU av musiken?
  2. Hur fungerar DU av låtens sång och text?
  3. Hur stort inflytande hade Chuck Berry på sin musiktyp för all framtida musikutveckling? 
  4. Vad var Chuck Berrys största påverkan av sin egen producerade musikstil?

Såklart inte nödvändigt att delta i punkt 3) och 4) enligt ovan, om du inte önskar, delta ej i dessa punkter. Om du vill så kan du som vanligt delta, vilket är väldigt utvecklande och karaktäristiskt. 

Helt enligt dina värderingar och åsikter. Informera gärna mig om alla dina åsikter och idéer.

Om du vill får du gärna skicka dina tankar på mail till mig. Så kanske jag läser upp dem i nästa avsnitt. 

Skicka väldigt gärna ett meddelande till radiofyris@gmail.com och skriv såklart Chuck Berry i rubriken.

Jag som har spelat in avsnittet heter Paul Johansen-Moen. Tacksam för ert deltagande i Musiktestet.

musiktestet
musiktestet
Chuck Berry - Johnny B. Goode
Loading
/
This entry was posted in Musiktestet on by .

About Paul Johansen-Moen

Jag jobbar ofta med musik, jag är 46 år gammal. Jag gillar mest rock n` roll och till viss del punk. Programnamnet är Musiktestet och handlar om olika artister och musik. Vanliga fördjupande frågor från Musiktestet: Hur påverkas DU av musiken? Vad gillar DU med musiken? Svara helt ärligt. Vilka omdömen sammanfattar musiken? Något frivilligt, att svara på i musiktestet, vad tycker du om takt, tonart, låtens hastighet och text? Njut av musiktestet i DIN närhet!