Detta avsnitt handlar om Melodifestivalen 2003
Klicka
HÄR
för mer
Henriks programserie om Melodifestivalen
Klicka
HÄR
för mer
Kulturspanaren 52: Den enda rätta läran, Om uträkning av omfång,
Om uträkning av omfång 5 – Solvej Balle
Tack till Kulturfrågan kontrapunkt för tipset om denna danska författare. Solvejs om uträkning av omfång är tematiskt en variant av den kända filmen måndag hela veckan fast här är det en dag i november som upprepar sig. Jag har inte läst de tidigare delarna mer än det lilla utdrag som Stina Ekblad läste i programmet. Detta är femte delen i sviten. Dessutom saknar boken traditionell kapitelindelning utan varje dag i boken har en hashtag följt av ett fyrsiffrigt nummer.
Jag charmas verkligen av miljöbeskrivningarna som nästan känns lite som de i Haruki Murakamis böcker fast i Europa eller Christopher Priests Inverterad värld.
Det ligger något djupt filosofiskt i detta. Uträkning av vilket Omfång? Är det tid, omkrets, area eller vad. Det finns mycket tänkvärt i denna bok, framförallt i resonemangen kring Darwin och Survival of the fittest.
Texten även inbyggd rörelse. Det finns ett momentum i texten som är unikt. Långa bilresor under samma dag. Utan att ha läst något annat av henne så är jag golvad. Det är svårt att hitta ord för vad som upplevs.
Betyget blir 4/5
Den enda rätta läran – Christian Dahlström
En kritik av psykoanalysens roll inom rättspsykiatrin och då framförallt Thomas Quick. Själv har jag ett minst sagt komplicerat förhållande till rättspsykiatri efter branden på SSS 2003.
Christian skriver som i tidigare böcker extremt välresearchat. Hur psykoanalysen tog över rättspsykiatrin i Sverige. Just läran om bortträngda minnen är bra att den kritiseras.
Intressant är vilket inflytande Margit haft på vården, fast hon själv inte klarat att hålla det viktigaste verktyget, tystnadsplikten. Det gör det extra beklämmande hur starka, beroendeframkallande preparat som bensodiazepiner använts och hur de orsakat falska erkännanden.
En mycket läsvärd bok om hur psykoanalysen påverkat svensk rättspsykiatri och rättssäkerhet och inte minst överförskrivningen av bensodiazepiner.
Betyget blir 5/5
På Restaurangen – Christoph Ribbat
En bok om historiska restauranger är väl lämpligt för oss? Allt börjar i det matfrankrike jag intresserat mig för på senare år – vitpeppar inte svartpeppar och så vidare.
En historia fram till Heston Blumenthal och våra dagar. Jag tycker dock det blir för stort fokus på USA. Att nämna Donken i samma andetag som slow food rörelsen skaver i mig. Samtidigt när vi närmar oss Troisgros och Frédy Girardet så känner jag med.
Det svåra med den här boken är namedropping sjukan och att den är då ickelinjär. Den är lika associativ som ett avsnitt av podden snedtänkt, fast utan Kalle Linds wittiness. Det blir liksom för rörigt och sen när sociologin blandas in, ja då blir jag faktiskt lite trött och det känns som en uppförsbacke för att det är för många bollar i luften. Det finns för många lösa trådar och lite slarvigt
Jag hade ändå hoppats på något liknande Richard Tellströms böcker.
Betyget blir 3/5
Det som inte syns – Benny Haag och Lennart Karlsson
Narkotika spanande poliser kan det vara något? Minnesgoda lyssnare kanske minns att vi recenserade del tre. Polisromanen som koncept har länge kännts något uttjatad.
Men här är det mer ett observerande. Huvudpersonerna är ändå på narkotikaspan. Det observerande ögat. Jakten på hjärnan bakom heroinhandeln. Det är mörkt, svart och grisigt, likt Nationalteaterns Barn av vår tid. Det är verkligheten i Wollter och Bergströms värld.
Betyget blir 3 av 5
Klicka
HÄR
för mer
Praktikant Noah intervjuar Henrik
Vi pratar om musik och snacks ….
Klicka
HÄR
för mer
Kulturspanaren 51: Leviticus, Pooneh Rohi och Gert Wingårdh
Gula fläcken – Arkitektens memoarer – Gert Wingårdh
Gert Wingårdh – ofta utskälld men älskad arkitekt i SVT:s husdrömmar. Här är hans självbiografi.
Jag fascineras över Gerts osentimentala hållning till barndomen men samtidigt kärleken till Göteborg som ju varit hans stad sedan 10-års åldern då familjen flyttar från Västgöta Schlätta.
Inte minst hur popvågen slår ner som en bomb i honom. Eric Burdon, John Lee Hooker, Velvet underground och The who.
Berättandet är passionerat och livsglatt. En man som njutit av livet till fullo. Alla turer kring olika projekt och hur datorn påverkat arkitekten.
Bonus för den intressanta omslagsiden!
Betyget blir 4/5
MMXXIV – Leviticus
Kristen melodiös hårdrock. Nu i powertrio sättningen från debut EP:n Stå och titta på från 1982, samma typ av sättning som kanadensiska Rush använde fast med skillnaden att både basisten Håkan och Björn spelar synth utöver. Leviticus har aldrig varit rädda för synthavdelningen och har alltid blandat friskt. På 1980-talet använde de till och med synth gitarrer. Jag tycker produktionen är riktigt snygg och fet, det är välbalanserat. Kommer på mig själv med att börja spela luftgitarr! Det är inte varje dag.
Det är riktigt melodiös hårdrock precis som Jerusalems Stygn från 2023. En skiva att dra på på 11 och njuta av. Frugan stängde just dörren om mig för att jag skrålar med i Fyll dina tankar, en dänga med hockeykörskvaliteter.
Betyget blir 5/5
Hem, mina Hem – Fatima Klanco Al Muico
Fatima debuterar med en bok om att fly från Sarajevo till Sverige på 1990-talet. Hon är ung universitetsstudent under kriget och hennes flykt till Sverige. Det är inte utan att jag tänker på min egen mormors berättelser från Andra världskrigets Finland.
Rädslan är påtaglig. Att bli satt på en buss med ansvar för sitt syskon kan inte vara enkelt. Jag blir påmind om de svartvita bilderna fotografen Snezana Vucetic-Bohm visade på köttinspektionen för något år sen, tagna under just den här perioden.
Dammet känns i texten, det bearbetade minnenas damm. Känslan av skumpiga öststatsvägar likt de min familj for på genom nordöstra Polen på väg mot Litauen i marschfart 40 km/h.
Texten blöder av smärtan. Det är en sorg och en saknad. Trots smärtan är det fortfarande en bladvändare till bok.
Det brutala i den är beskrivningarna av förtrycket mot den muslimska minoriteten. Det går inte att komma undan likt Mikael Wiehes Nadja som skrevs under kriget i f.d Jugoslavien
Betyget blir 4 av 5
Atlantis – Pooneh Rohi
En ö i havet. En f.d forskningsanläggning där en grupp människor sökt skydd där även den invasiva Sidenörten finns. Ploten får mig osökt att tänka på bandet Genesis låt “The return of the giant hogweed”. Den invasiva arten som hotar att ta över, naturen slår tillbaka mot människan. Jag kan inte undgå att se t.ex Stora Karlsö eller Furillen framför mig.
Det finns mycket att tänka på. Jag har läst den persiska poeten Morteza Rezvan förut och likt Rezvans dikter finns mycket tankegods. Poonehs språk är så otroligt briljant. Hon är ju språk forskare. Detta är hennes tredje roman.
Boken känns nästan som Mystuniversat och då framförallt i andra spelet, Riven. Just den isolerade världen utan insyn. Just det gör mörkret påtagligt. Samma halvt obehagliga mörker som i Riven eller Douglas Adams Starship Titanic. Utifrån Riven tänker jag mig samhället man besöker med undervattens farkosten.
Frågan är bara vad Sidenörten är en symbol för? Det är den frågan jag har och som är tydligast för mig. Jag väljer att tolka den på samma sätt som jag tolkar ormarna i Therese av Avilas den inre borgen, nämligen alla distraktioner som tar vårat fokus.
Betyget blir 4 av 5
Alla kallar mig Grynet – Grynet Molvig
Denna bok är Grynet Molvigs självbiografi. Livet i en bok. Vi får tjuvkika in i loger och Studio dörrar. Ett liv som i vissa fall verkar tyckas ha gått för fort för artistens bästa men som hon ändå njutit av. Jag kan inte låta bli att associera till Svante Thuressons version av Mauro Scoccos Sommar i Stockholm. Framförallt porträtten av arbetet och hur Tage blev en bundsförvant och god vän. Jag läste Kalle Linds biografi över Hasse när den kom. Man förstår varför alla som jobbade med dem pratar så varmt om arbetsklimatet. Bilderna av de som chefer är samstämmiga.
Den är väldigt associativ till skillnad från många andra biografier jag läst, ibland till och med lite svårt att hänga med.
Betyget blir 3 av 5
Klicka
HÄR
för mer
Schlagerfestival 1974
I mitt första avsnitt pratar jag om Melodifestivalen 1974. Mitt program kommer att ta upp historia bakom festivalen och låtar som jag har valt kommer att spelas upp.
låtarna i avsnittet
fröken ur – titti sjöblom
min kärlekssong till dig – lasse berghagen
waterloo – abba
Klicka
HÄR
för mer
Intervju med Djurens Rätt
Den första november 2024, intervjuade Martin Stenberg, Tina Hogevik som är den andre vice riksordförande på Djurens Rätt. Intervjun skedde på Uppsala centralstation under deras Europaturné.
Klicka
HÄR
för mer
Kris Kristofferson – Me and Bobby McGee
Hej och välkommen till Musiktestet. Ett frågeprogram om musik där jag, Paul, har valt en av de mest etablerade musikartistena med en av hans egentillverkade favoritlåtar.
Värt att noteras är den stora musikaliska samhörigheten med den tidigare artisten i Musiktestet Janis Joplin. Kris Kristofferson skrev låten Me and Bobby McGee som behandlas i det tidigare Musiktestet. Han påverkade Janis Joplin enormt!
—–Startlåten för detta Musiktest med dess introduktion, startfas med Johnny cash (Ring of fire)—–
Kristoffer ”Kris” Kristofferson föddes den 22 juni år 1936 i Brownsville, Texas, död den 28 september år 2024 i Hāna, Maui, Hawaii. Han var en etablerad amerikansk talangfull musiker, sångare, låtskrivare och gitarrist!
Kris Kristofferson blev väldigt känd för låten Me and Bobby McGee vilken även Janis Joplin hade en enorm hit med! Låten andvänds i båda Musiktesten för båda artisterna, tillverkade av mig Paul!
Tillsammans ska vi nu lyssna på musiken, ställa frågor och försöka lära oss mera om musikens historia. Såklart musikartisten Kris Kristoffersons kännetecken och hans påverkan på sin egna musiktillverkning och även hans stora påverkan på Janis Joplins musikval! Om du vill och har möjlighet så kan du delta i detta Musiktest. Ta även en titt på det tidigare Musiktestet om Janis Joplin.
—–låtens intro, första versen och refrängen spelas en gång av låten
Me and Bobby McGee—–
Kris Kristofferson flyttade till Nashville år 1965 för att bygga upp sina talangfulla musikegenskaper. Han arbetade med ett antal udda jobb för att täcka hela hans och sin familjs omkostnader.
Han försökte samtidigt att hålla familjesammanhållningen vid liv och att stenhårt slå igenom inom musikbranschen.
Familjelivet slutade i skilsmässa och musiktillverkningen upptog sedan hela hans liv. Blev detta en positiv eller en negativ utveckling, undrar jag Paul?
Hans extraarbete inledningsvis att sköta städning och hushåll i det världskända skivbolaget Columbia studios. Där träffade han och lärde känna artisten Johnny Cash som förekommer i detta Musiktest med introduktions- och avslutningssång, utvalt i detta Musiktest av mig Paul. Kris Kristofferson etablerade då musikkontakt med Johnny Cash och fick på så sätt ett musikkontrakt med skivbolaget där han arbetade praktiskt.
Han gjorde sina första musikaliska framträdanden och de uppmärksammades mycket tack vare Johnny Cash och den uppbyggda personliga kontakten mellan de båda artisterna.
Hans debutalbum Kristofferson utkom med hjälp av Jonny Cash år 1970. Den skivan innehåller låten i detta Musiktestet och det förra Musiktestet, Me and Bobby McGee.
Kris Kristoffersons karriär kunde växa enormt stort och blixtsnabbt.
År 1972 var början på Kris Kristoffersons omfattande filmkarriär och då lanserade han även sitt tredje musikalbum.
Albumet innehöll nytt material och försäljningen gick trögt. Året som följde gav honom filmutmärkelser med många nomineringar och vunna Grammisar.
Senare år 1972 lanserade han sitt fjärde musikalbum med tillhörande skivsinglar som blev enorma hits. Detta höjde drastiskt albumförsäljningen.
Filmtillverkningen påverkade Kris Kristoffersons musikaliska karriär så mycket att han blev bortglömd som artist. Hans nionde album från år 1979 och placerades inte bra på försäljningslistorna. Hans nästa film gick inte heller bra på biograferna i Amerika.
I ett senare musikaliskt samarbete arbetade han med den välkända Willie Nelson. Duetter mellan artisterna gav en enorm countryframgång som återigen ledde till en verklig musikalisk framgång!
År 1999 lanserades ett avslutningsalbum där Kris Kristofferson omarbetade några av sina favoritsånger med hjälp av andra etablerade och välkända musiker. Detta resulterade i att han år 2004 valdes in i den legendariska sammanställningen, Country music hall of fame.
Kris Kristofferson var gift tre gånger och fick åtta barn. Han dog år 2024.
—–hela låten spelas av Me and Bobby McGee——
Hans produktion, anses av mig Paul, vara en av de största i världshistorien.
Hela 23 stycken musikskivor tillverkades och han gjorde 37 stycken filmer!
Svara noggrant på frågorna i musiktestet om Kris Kristofferson!
- Hur påverkas du av musiken?
- Hur fungerar du av låtens sång och text?
- Hur mycket påverkade hans enorma musikaliska produktion den efterföljande musikhistorien?
- Hur mycket föregångare kan du anse hans enorma musikaliska tillverkning vara?
Om du vill så kan du som vanligt delta i något som är väldigt utvecklande och karaktäristiskt. Helt enligt dina värderingar och åsikter.
Om du vill får du gärna skicka dina tankar på mail till mig. Så kanske jag läser upp dem i nästa avsnitt.
Skicka väldigt gärna ett meddelande till radiofyris@gmail.com och skriv såklart Kris Kristofferson i rubriken!
—–Utfassång med Johnny Cash samma låt som vid introduktionen. (Ring of fire)—–
Jag som har spelat in avsnittet heter Paul Johansen-Moen. Tacksam för ert deltagande i Musiktestet.
Klicka
HÄR
för mer
Recension av Moon girl S2
Moon girl säsong 2
Lunella är tillbaka i New york från en station i yttre rymden.
Hon upplevde rymdresan som jättejobbig.
Denna säsong hänger hon med en utomjording, får en ny rymddräkt, transporterar en skurk till SHIELD, möter en utomjordisk superfiende, tillverkar en robot och får en ny lärare. Dinosaurien Devil är med och hjälper till.
Jag tyckte att det var en bra fortsättning på serien och att den hade utvecklat sig på ett intressant sätt.Särskilt gillade jag önskemaskinen och när hon träffar sin nya lärare.
Det var bra nice och start musik, jag gillade verkligen introt.
Jag ger denna säsong betyget 8 av 10. Serien finns att se på disney+
Klicka
HÄR
för mer
Kulturspanaren 50: Stulen Musik, Long Island,
Stulen Musik – Anders Rydell
Detta är sista delen om kultur som nazisterna stal i Andra världskriget. De tidigare böckerna har handlat om konst och böcker. 10 år tog det för Anders att skriva denna bok.
Det dröjer inte många sidor innan han berättar om hur han hittar en bok med dedikation till Arthur Rubinstein, en av världens mest kända klassiska pianister. Jakten på de försvunna skatterna som nazisterna beslagtog. Inte minst också om hur Richard Wagners åsikter om judar, något som diskuterats flitigt inom den klassiska musikvärlden.
Nyttig men brutalt att läsa om hur den klassiska musiken delvis kidnappades av Hitlers män och om stölden av kulturarvet, framförallt i Östeuropa.
Det är omöjligt att läsa detta utan att bli så otroligt hjärtekrossad.
Betyget blir 4/5
Låt: Chromatic fantasy and Fugue in D minor – Wanda Landowska
Världens äldsta historia – Jonathan Lindström
Jonathan Lindström har jag recenserat förut, då hans bok biskopen och korståget om svenska korståg i Estland på 1200-talet.
Vi börjar i Enköping och Hemstahällen. Från fyndet 1926 tillbaka till hällens ristare. Jag gillar tanken på att gräva där man står.
Men det väcker intresse, att man kan få en så fin berättelse ur en runstenshäll, likt Eva Sjöstrand och Jan Ekedahls musikspel Volunden. Man vill nästan göra radioteater av Ingwazsagan. Jag har en svaghet för sägner och legender och har kommit att under åren samlat ihop en del böcker om framförallt brittiska folksagor.
En nästan lite för tjock bok. Den hade helt klart vunnit på att delas upp.
Betyget blir 3/5
Long Island – Colm Tóibin
20 år efter Brooklyn som vi recenserade i avsnitt 46. Tony och Eilis har nu ett antal års äktenskap bakom sig. Men molnen mörkas när det visar sig att Tony haft ihop det på sidan om.
Om Brooklyn sög en in så är det bara förnamnet på denna. Som när ett gatukök beskrivs så känner jag frityrolja mot rostfritt stål. Så otroligt välskrivna miljöer. Skulle inte förvåna mig om denna skulle dramatiseras eftersom texten lever och andas New York. Att skildra det mellanmänskliga och subtila är Colm något av en mästare att sätta förstoringsglaset på utan att för den skull kännas påträngande eller för närgången, Daniel Sjölins totala motsats med andra ord. Det är lite som det Irland U2 beskriver i Running to stand still från Joshua Tree.
Jag är fast. Det måste komma en del till. Hur kommer det att gå med nya kärleken?
Översättningen är dessutom mycket smakfull och suger in en direkt
Betyget blir 4/5
Den Svenska barn- och ungdomslitteraturens historia band2 Red Boel Westin
Del 2 innehåller böcker jag själv läst, som Kar De Mummas två år i Varje klass, tack Mormor och Morfars bokhylla för den. En sak som är mycket positiv är att det fokuseras mycket på kvinnliga författare. Intressant är kapitlet om bilderboksutvecklingen där Elsa Beskow jämförs med Beatrix Potters otroliga illustrationer.
Det går ju inte att skriva om svensk barn och ungdomslitteratur utan att nämna rimmästarens mästare Lennart Hellsing.
Jag tycker det har varit svårt det här. Att läsa 7-800 sidor per band på skärm är ingen höjdare enligt mig. Men absolut allmänbildande och inspirerande.
Betyget för del två blir 4/5
Baka bröd – Ingrid Maria Ericsson
Mera bröd. Jag gillar ju att baka bröd som den uppmärksamme lyssnaren kanske noterat. Ännu en brödbok alltså.
Denna bok har dock en mer internationell utblick in i exempelvis det judiska brödet Chalka som är kosher. Hela boken utstrålar bakglädje och recepten känns genomtänkta och lätta att följa med i.
Betyget blir 4 av 5
Allt gott – Jens Linder
Jens Linder har gett oss recept i många år nu, bland annat i Svenska Dagbladet. Här är hans hyllningskokbok till sina 50 år som kock. En mycket smakfull kokbok där recepten börjar med en liten berättelse kring författarens relation till receptet och då även mat som hans barn uppfunnit, som en Julmustchili signerad sonen Otto. Mest förvånad blir jag dock över ett recept på Cullen Skink, en skotsk fisksoppa.
Veckans obskyra: midnattssol över Pajala – Pepparn
Nu blire dragspel från ett tvättäkta bygdeoriginal Pepparn. Pepparn levde inte särskilt länge, inte ens fyrtio år blev han men levde i en enkel timmerkoja. Dessutom är Calle Jularbos son tillika Radio Nord medarbetaren Ebbe med
Klicka
HÄR
för mer
Ozzy Osbourne – Crazy train
Välkommen till Musiktestet. Ett frågeprogram om musik där jag, Paul, har valt en välkänd artist med en representativ favoritlåt.
—–Startlåten för detta Musiktest med dess introduktion, startfas med en AC/DC-sång (Highway to hell)—–
Ozzy Osbourne, egentligen född till John Michael Osbourne, född den 3 december år 1948 i Aston, en förort till den brittiska storstaden Birmingham.
En brittisk rocksångare som har och hade en väldigt turbulent livsstil. Hans musikaliska karriär började med den fantastiska uppstarten av det världskända bandet Black Sabbath.
Namnet som användes innan namnet Black Sabbath var namnet Earth.
Han fick sparken från Black Sabbath år 1979 efter bråket med den världskända gitarristen, bandgrundaren Tony Iommi.
Tillsammans ska vi nu lyssna på musiken, ställa frågor och försöka lära oss mer om musikens historia. Såklart Ozzy Osbournes egenskaper och hans påverkan på musikens historia. Om du vill och har möjlighet så kan du delta i Musiktestet.
Ozzy Osbourne är i dagsläget gift med hustrun Sharon Osbourne. De har fått tre barn tillsammans, Aimee, Kelly och Jack.
Barnen har gjort sig TV-kända genom den välkända TV-serien som visar tillståndet hos familjen Osbourne i nutid.
Där framkommer Ozzy Osbournes svåra tillstånd i nutid. Han lider i dagsläget av olika problem som är orsakade av den otroligt skadade tidigare livsstilen.
Han var tidigare gift med kvinnan Thelma Osbourne. De fick två barn tillsammans, Jessica Hobbs och Louis Osbourne.
Ozzy Osbourne har en otroligt stark och världskänd sångröst. Denna sångröst blev känd vid bandet Black Sabbaths uppstart.
—–låtens intro, första versen och refrängen spelas en gång av låten Crazy train—–
Bandets framväxt gick bra på grund av Ozzy Osbournes deltagande med sin fantastiska sångröst och med sin otroligt starka och revolutionerande identitet.
Ozzy Osbourne var, enligt mig Paul, den absolut starkaste bandmedlemmen inom bandet Black Sabbath och gjorde bandet enormt världskänt.
Ozzy Osbournes var bland de första att arbeta med musikstilen hårdrock, heavy metal, enligt mig Paul.
Ozzy Osbourne slog igenom direkt som soloartist år 1980 med soloalbumet Blizzard of Ozz. Detta berodde på hans stora sångröst som bidrog till en enorm utveckling för hans solokarriär!
En produktiv solokarriär för Ozzy Osbourne blev det efter Black Sabbath-deltagandet.
Det skapades hela 22 helhetsalbum. Den relativt sparsamma soloproduktionen berodde på hans kraftigt försämrade livssituation.
Den fantastiska framgången i
solokarriären gjorde att Black Sabbath kunde återförenas år 2012 då bandet ville ha honom tillbaka. Skapandet resulterade då i ett nytt bandalbum.
—–hela låten spelas av låten
Crazy train—–
Svara noggrant på frågorna i musiktestet!
- Hur påverkas du av musiken?
- Hur fungerar du av låtens sång och text?
- Hur stark påverkande var sångtekniken hos Ozzy Osbournes dåvarande sångröst för bandet Black Sabbath? Sångteknik som har påverkat den musikaliska utvecklingen för deras framtida produktion?
- Hur påverkade Ozzy Osbournes allmänna tillstånd hans enskilda musikaliska tillverkning?
Såklart behöver du inte delta i alla punkterna 3) och 4) om du inte vill. Om du vill så kan du som vanligt delta i något som är väldigt utvecklande och karaktäristiskt. Helt enligt dina värderingar och åsikter. Informera gärna mig om alla dina åsikter och idéer.
Om du vill får du gärna skicka dina tankar på mail till mig. Så kanske jag läser upp dem i nästa avsnitt.
Skicka väldigt gärna ett meddelande till radiofyris@gmail.com och skriv såklart Ozzy Osbourne i rubriken?
—–Utfassång med AC/DCs låt samma som vid introduktionen. (Highway to hell)—–
Jag som har spelat in avsnittet heter Paul Johansen-Moen. Tacksam för ert deltagande i Musiktestet.
Klicka
HÄR
för mer
Filmpodden – Hobbit trilogin
Här kommer mitt nya program som handlar om filmerna i Hobbit trilogin.