Kulturspanaren 50: Stulen Musik, Long Island,

Stulen Musik – Anders Rydell

Detta är sista delen om kultur som nazisterna stal i Andra världskriget. De tidigare böckerna har handlat om konst och böcker. 10 år tog det för Anders att skriva denna bok. 

Det dröjer inte många sidor innan han berättar om hur han hittar en bok med dedikation till Arthur Rubinstein, en av världens mest kända klassiska pianister. Jakten på de försvunna skatterna som nazisterna beslagtog. Inte minst också om hur Richard Wagners åsikter om judar, något som diskuterats flitigt inom den klassiska musikvärlden. 

Nyttig men brutalt att läsa om hur den klassiska musiken delvis kidnappades av Hitlers män och om stölden av kulturarvet, framförallt i Östeuropa.

Det är omöjligt att läsa detta utan att bli så otroligt hjärtekrossad. 

Betyget blir 4/5

Låt: Chromatic fantasy and Fugue in D minor – Wanda Landowska

Världens äldsta historia – Jonathan Lindström

Jonathan Lindström har jag recenserat förut, då hans bok biskopen och korståget om svenska korståg i Estland på 1200-talet. 

Vi börjar i Enköping och Hemstahällen. Från fyndet 1926 tillbaka till hällens ristare. Jag gillar tanken på att gräva där man står.

Men det väcker intresse, att man kan få en så fin berättelse ur en runstenshäll, likt Eva Sjöstrand och Jan Ekedahls musikspel Volunden. Man vill nästan göra radioteater av Ingwazsagan. Jag har en svaghet för sägner och legender och har kommit att under åren samlat ihop en del böcker om framförallt brittiska folksagor.

En nästan lite för tjock bok. Den hade helt klart vunnit på att delas upp.

Betyget blir 3/5

Long Island – Colm Tóibin

20 år efter  Brooklyn som vi recenserade i avsnitt 46. Tony och Eilis har nu ett antal års äktenskap bakom sig. Men molnen mörkas när det visar sig att Tony haft ihop det på sidan om.

Om Brooklyn sög en in så är det bara förnamnet på denna. Som när ett gatukök beskrivs så känner jag frityrolja mot rostfritt stål. Så otroligt välskrivna miljöer. Skulle inte förvåna mig om denna skulle dramatiseras eftersom texten lever och andas New York. Att skildra det mellanmänskliga och subtila är Colm något av en mästare att sätta förstoringsglaset på utan att för den skull kännas påträngande eller för närgången, Daniel Sjölins totala motsats med andra ord. Det är lite som det Irland U2 beskriver i Running to stand still från Joshua Tree.

Jag är fast. Det måste komma en del till. Hur kommer det att gå med nya kärleken?

Översättningen är dessutom mycket smakfull och suger in en direkt 

Betyget blir 4/5

Den Svenska barn- och ungdomslitteraturens historia band2 Red Boel Westin

Del 2 innehåller böcker jag själv läst, som Kar De Mummas två år i Varje klass, tack Mormor och Morfars bokhylla för den. En sak som är mycket positiv är att det fokuseras mycket på kvinnliga författare. Intressant är kapitlet om bilderboksutvecklingen där Elsa Beskow jämförs med Beatrix Potters otroliga illustrationer. 

Det går ju inte att skriva om svensk barn och ungdomslitteratur utan att nämna rimmästarens mästare Lennart Hellsing. 

Jag tycker det har varit svårt det här. Att läsa 7-800 sidor per band på skärm är ingen höjdare enligt mig. Men absolut allmänbildande och inspirerande.

Betyget för del två blir 4/5

Baka bröd – Ingrid Maria Ericsson

Mera bröd. Jag gillar ju att baka bröd som den uppmärksamme lyssnaren kanske noterat. Ännu en brödbok alltså. 

Denna bok har dock en mer internationell utblick in i exempelvis det judiska brödet Chalka som är kosher. Hela boken utstrålar bakglädje och recepten känns genomtänkta och lätta att följa med i.

Betyget blir 4 av 5

Allt gott – Jens Linder

Jens Linder har gett oss recept i många år nu, bland annat i Svenska Dagbladet. Här är hans hyllningskokbok till sina 50 år som kock. En mycket smakfull kokbok där recepten börjar med en liten berättelse kring författarens relation till receptet och då även mat som hans barn uppfunnit, som en Julmustchili signerad sonen Otto. Mest förvånad blir jag dock över ett recept på Cullen Skink, en skotsk fisksoppa. 

Veckans obskyra: midnattssol över Pajala – Pepparn

Nu blire dragspel från ett tvättäkta bygdeoriginal Pepparn. Pepparn levde inte särskilt länge, inte ens fyrtio år blev han men levde i en enkel timmerkoja. Dessutom är Calle Jularbos son tillika Radio Nord medarbetaren Ebbe med

En bild på en man i glasögon och radio fyris logotyp.
Radio Fyris
Kulturspanaren 50: Stulen Musik, Long Island,
Laddar in
/