Johnny Thunders – Born to loose

Välkommen till Musiktestet. Ett frågeprogram om musik där jag, Paul, har valt en musikartist med en representativ favoritlåt. 

Johnny Thunders, föddes den 15 juli år 1952 i Queens i New York. Han omkom den 23 april år 1991 i New Orleans, Louisiana. 

Han var en amerikansk gitarrist, sångare, producent och låtskrivare. Han är mest känd från de välkända banden, New York dolls och the Heartbreakers och han hade också en solokarriär.

Tillsammans ska vi nu lyssna på musiken, ställa frågor och försöka lära oss mer om musikens historia. Såklart även bandmedlemmens egenskaper och hans påverkan på musikens historia. Om du vill och har möjlighet så kan du delta i Musiktestet.

Johnny Thunders var medlem i rockbandet New York dolls som dokumenterades tidigare i Musiktestet. 

Bandet uppnådde sitt kändisskap med sin råa nyskapande rockmusikstil och med sin androgyna glamrockiga stilen och sitt välkända energiska och destruktiva liveuppträdande även med sin välkända och fantastiska musikaliska utveckling.

Rockbandet New York dolls fick aldrig tragiskt nog den uppskattning de förtjänade med sin väldigt aktiva musikstil, enligt mig Paul!

—–låtens intro, första versen och refrängen spelas en gång av låten Born to loose i albumet L.A.M.F—–

 L.A.M.F står för Like a mother fucker och är ett klassisk album tillverkad av bandet Johnny Thunders and the Heartbreakers.

År 1978 spelade Johnny Thunders i diverse liveuppsättningar i London i  banden som the Living dead och Johnny Thunders rebels. Han deltog som en stor del av den engelska punkscenen. 

Däribland personligheterna som Paul Cook, Steve Jones och Sid Vicious från det fantastiska brittiska ursprungliga punkbandet i det tidigare Musiktestet, Sex pistols. 

År 1978 gav Johnny Thunders ut sin första soloskiva, det bitterljuva albumet So alone, som av många musikskribenter anses vara hans främsta. 

År 1983 försökte han bli kvitt sitt enorma heroinmissbruk. Han blev i stället då beroende av metadon och alkohol. Samma år släppte han sitt andra album, den akustiska versionen av albumet Hurt me.

Under år 1985 var både gitarristens musikaliska och privata liv i en ordentlig en ordentlig svacka. Hans flickvän, en svensk flickvän, valde då att lämna honom. 

Johnny Thunders valde då att fly till London där han bodde med några vänner som också hade en ordentligt påverkan av droger och alkohol.

Under de kommande åren omkring år 1988, efter en katastrofal konsert i London, lanserades soloalbumet Copy cats. 

Johnny Thunders skapade då ett nytt band, the Oddballs. Det bandet skulle vara honom troget ända tills hans tidiga dödsfall på grund av hans stenhårda livsstil.

År 1990 hade Johnny Thunders blivit fast i diverse beroenden och då bosatt i den franska huvudstaden Paris. Han lade in sig själv på en avvänjningsklinik, för att överleva. Sex veckor tillbringade han på sin avvänjningsklinik. 

Detta resulterade slutligen i att han blev kvitt sitt medicinberoende. Han återfick ett extremt återfall senare av medicin- och heroinberoende efter en av sina vistelser på avvänjningsklinik. 

Redan nästa år 1991 med diagnosen leukemi avled Johnny Thunders med sin sjukdom och sitt missbruk i sitt klassiska rum 37, i nutiden på St Peters guesthouse, i New Orleans.

Johnny Thunders efterlämnade en enorm musikalisk produktion, egensidig och delvis samarbetad med andra musiker. Otroligt aktiv och som grundaren av det välkända bandet New York dolls.

—–hela låten spelas av låten
Born to loose—–

Johnny Thunders tillverkade sex soloalbum med olika samarbetande musikband och personliga vännmusiker.

Tio livealbum producerades och åtta singlar och EP-versioner.

Svara noggrant på frågorna i musiktestet!

  1. Hur påverkas du av musiken?
  2. Hur fungerar du av låtens sång och text?
  3. Hur mycket påverkade drogmissbruket hans musikaliska tillverkning?
  4. Hur mycket har Johnny Thunders musiktillverkning påverkat den nutida musikaliteten?

Såklart behöver du inte delta i alla punkterna 3) och 4) om du inte vill. Om du vill så kan du som vanligt delta i något som är väldigt utvecklande och karaktäristiskt. Helt enligt dina värderingar och åsikter. Informera gärna mig om alla dina åsikter och idéer.

Om du vill får du gärna skicka dina tankar på mail till mig. Så kanske jag läser upp dem i nästa avsnitt. 

Skicka väldigt gärna ett meddelande till radiofyris@gmail.com och skriv såklart Johnny Thunders i rubriken?

Jag som har spelat in avsnittet heter Paul Johansen-Moen. Tacksam för ert deltagande i Musiktestet.

musiktestet
musiktestet
Johnny Thunders - Born to loose
Loading
/
This entry was posted in Musiktestet on by .

About Paul Johansen-Moen

Jag jobbar ofta med musik, jag är 46 år gammal. Jag gillar mest rock n` roll och till viss del punk. Programnamnet är Musiktestet och handlar om olika artister och musik. Vanliga fördjupande frågor från Musiktestet: Hur påverkas DU av musiken? Vad gillar DU med musiken? Svara helt ärligt. Vilka omdömen sammanfattar musiken? Något frivilligt, att svara på i musiktestet, vad tycker du om takt, tonart, låtens hastighet och text? Njut av musiktestet i DIN närhet!