Rancid – Time bomb

Välkomna till ytterligare ett avsnitt i Musiktestet! 

Ett frågeprogram om musik där jag, Paul, har valt en favorit-musikgrupp med en favoritlåt. 

Rancid är och var ett amerikanskt punkband, eller punkrockband, som bildades år 1991 i Berkeley, Kalifornien. 

Två huvudmedlemmar räknas som bandets grundare. De leder fortfarande bandet. Det är Matt Freeman som är basist och Tim Armstrong, gitarrist. De är tillsammans bandets huvudsakliga musiker.

Tillsammans ska vi nu lyssna på musiken, ställa frågor och försöka lära oss mer om  musikgruppens historia. Såklart artisternas egenskaper och deras påverkan på den tillverkade musiken. Om du vill och har möjlighet så kan du delta i Musiktestet.

Bandet är fortfarande aktivt i dagsläget. Musikstilen är extremt hård och kvick, väldigt nyskapande och punktypisk. 

Medlemmarna i bandet Rancid är i dagsläget:

  • Tim Armstrong – sång och gitarr
  • Lars Fredriksen – sång och gitarr
  • Matt Freeman – bas, bakgrundssång
  • Branden Steineckert – trummor

Lars Fredriksen har danskt ursprung. Han betraktas som den mest punkinriktade bandmedlemmen. Han är även grundare av punkbandet Lars Fredriksen and the bastards som producerade enbart två studioalbum!

Alla deltagarna i bandet Rancid är att betrakta som fullfjädrade punkindivider, enligt mig, Paul!

Det har alltid funnits en blandning av musikstilar för all nytillverkad punkinriktad musik. Bandet är väldigt likt det svenska musikbandet Graveyard, enligt mig, Paul.

—–låtens intro, första versen och refrängen spelas en gång av låten Time bomb—–

En sak med Tim Armstrong är att han har en vänsterställd hållning på gitarren som Paul McCartney och även Jimi Hendrix hade. Detta på grund av att han är vänsterhänt. Han har en gitarrhållning som är relativt ovanlig. 

Det är väldigt vanligt att vänsterhänta spelar som högerhänta med “vanlig” gitarristhållning det vill säga högerriktad som bilden ovan visar.

Bandet Rancid har nästan alltid haft samma deltagare sett över hela bandets levnadstid. Enbart en person har deltagit och lämnat bandet.

Rancid albumdebuterade år 1993 med det självbetitlade albumet Rancid. En sanslöst stark och omdiskuterad inledning. 

Det välkända karaktäristiska albumet från år 1994 blev albumet Let’s go . Det innehåller den nyskapande hitsingeln för bandet Rancid och det blev en banbrytande huvudsingel, enligt mig Paul. Titeln blev det karaktäristiska uttrycket för bandet, Hey ho let’s go. Det blev en väldigt energisk inledning.

Båda skivorna resulterade i en enorm succé och nådde världstäckande hitlistor. Bandet blev enormt känt efter debutalbumet.

Efter att ha givit ut tre studioalbum på några få år så kom bandets fjärde album ut strax efter. Det dröjde enbart tre år innan fyra helhetsalbum hade lanserats av Rancid.

Det är svårt att summera antalet släppta album för bandet. Många livealbum lanserades i fri mängd efter ett antal inspelningar av liveshows.

Gruppen Rancid turnerade med det välkända Musiktestet-bandet the Offspring med en mycket tekniskt avancerad musikstil. Det ledde till att albumet Let’s go nådde plats 97 på den världsledande hitlistan Billboard 200.

—–hela låten spelas Time bomb—–

Svara noggrant på frågorna i musiktestet!

  1. Hur påverkas du av musiken?
  2. Hur fungerar du av låtens sång och text?
  3. Bandet har haft ett enormt antal liveshows. Alltid ett otroligt aktivt liveband. Hur har det påverkat den framtida punkinriktningen? 
  4. Hur stor påverkan har deras musikstil på den inriktade punkmusikstilen i dåtida, nutida och framtida punkmusiktillverkning?

Såklart behöver du inte delta i punkt 3 och 4) enligt ovan. Om du vill så kan du som vanligt delta i något som är väldigt utvecklande och karaktäristiskt. Helt enligt dina värderingar och åsikter. 

Om du vill delta får du gärna skicka dina tankar på mail till mig. Så kanske jag läser upp dem i nästa avsnitt. 

Skicka då ett meddelande till radiofyris@gmail.com och skriv såklart Rancid i rubriken?

Jag som har spelat in avsnittet heter Paul Johansen-Moen. Tacksam för ert deltagande i Musiktestet.

musiktestet
musiktestet
Rancid - Time bomb
Loading
/
This entry was posted in Musiktestet on by .

About Paul Johansen-Moen

Jag jobbar ofta med musik, jag är 46 år gammal. Jag gillar mest rock n` roll och till viss del punk. Programnamnet är Musiktestet och handlar om olika artister och musik. Vanliga fördjupande frågor från Musiktestet: Hur påverkas DU av musiken? Vad gillar DU med musiken? Svara helt ärligt. Vilka omdömen sammanfattar musiken? Något frivilligt, att svara på i musiktestet, vad tycker du om takt, tonart, låtens hastighet och text? Njut av musiktestet i DIN närhet!