Kulturspanaren 46: Michael Grunditz, Fredriks Middagstips, Colm Tóibin

Through a glass Darkly – Michael Grunditz

Michael Grunditz är en Uppsalabaserad kompositör som ofta befinner sig i gränslandet mellan ambient och modern konstmusik. Detta är hans första släpp på skivbolaget Reverse Alignment som är en del av Unexplained Sounds familjen. Michaels musik har även hörts i elektroniskt i P2 och på Ambient under stjärnorna. 

Jag lyssnar på detta och får samma upplevelse som när jag hörde Tangerine Dreams Stratosphere första gången. Det är hypnotiskt och det känns som om jag ligger i skogen och tittar på molnen som drar förbi, men något skuggar idyllen. Lite som den ambient Ant Zen eller Cold meat industries gav ut. Men också ljusspelet genom en tyllgardin.

Det är en konst att kunna vara minimalistisk, men samtidigt göra intressanta ljudlandskap vilket Michael gör. Hans kompositionsteknik är ofta baserad på just det klassiska, vilket ger en djupare harmonik och symmetri i musiken, samma som man hittar i Brian Enos “Music for Airports” eller Bachs Das Wohltemperierte Klavier. Symmetrin som finns i kontrapunkten är stark. Den bär ljudlandskapen framåt. Framåt genom världarna likt Jean-Michelle Jarres Oxygene. 

Betyget blir ⅘

Fredriks middagstips – Fredrik Nylén

Bonnier Fakta

Fredrik är ju kanske mest känd för bakning, en av de jag vände mig till under mina surdegsförsök… Det lyckades inte för mig men så är det, trial and error. Fredrik har en avslappnad attityd till matlagning också, det är enkelt och gott vardagskäk som att återskapa skolans panerade fisk och dillsås eller raggmunk med stekt fläsk. Rätter som man kan längta till även om det så klart också finns festrätter här som Ceviche. Det som slår mig framförallt är bokens användarvänliga layout. Tydligt uppmarkerade steg och framförallt, inga 3,75 matskedar här inte och det underlättar enormt. Enkla recept och ingredienser som de flesta av oss har hemma på vardaglig basis. 

Jag vill också slå ett slag för matfotot i denna bok, det känns naturligt och okonstlat och är säkert fotat i kapellet där Fredrik och sambon Emil producerar allt annat han gör. Det är frestande bilder ifrån deras kök, inget tillgjort eller konstlat. Man är liksom inbjuden till middagsbordet. Helt fantastiskt!

Betyget blir 4/5

Ett recept – Hundra bröd – Martin Johansson

Martin Johansson startade surdegsrevolutionen i slutet av 00-talet. En genial idé till brödbok med ett recept till hundra olika bröd men också hans egen resa kring att få in bakandet i vardagspuzzlet. Jag har någon av Martins brödböcker sedan innan om just surdeg men i den här är det en grunddeg på jäst.

Här ska vi testbaka Gotlandslimpa – en personlig favorit för mig med sina toner av sötsyrlighet och som sen Eskelunds lade ner inte finns på ica längre när abstinensen blir för stor. 

Jag återkommer framöver om hur detta gått

Ett smart upplägg som hjälper dig att få in bakningen i vardagen.

Betyget blir 3,5

Brooklyn – Colm Tóibin

(Vi ber om ursäkt för uttal)

En bok om irländska migranter i 1950-talets New York. Om en ung kvinna mitt i karriären i ett nytt land. Det New York som Beppe Wolgers delvis beskrev i sin svenska text till Dave Brubeck five quartets Take five i 5/4 takt. Allt arrangerat av en präst. Men också överfarten med fartyget likt Mobergs Utvandrarna eller Kristina från Duvemålas Akt 2.

Colm skriver med studs och varje ord har sin plats och driver berättelsen framåt. Det finns ett momentum i denna bok. Men också beskrivningen av att dricka espresso och äta tiramisu för första gången och sprittande kärlek som gör en vimsig och yr. 

Njutbar blandvändare. 

Betyget blir 4/5

Hem – Bengt Johansson

Bengt Johansson är en institution inom den kristna musiken – ända sen Hoppets horisont och Terra Nova. Denna skiva är mer lågmäld och countrydoftande än tidigare. Sound mässigt ett skönt avbrott. Jag finner mina tankar vandra till Christian Kjellvanders “Songs from a Two-roomed chapel” eller 16 Horsepower. 

Bengt bor också sen några år tillbaka i Närke på landsbygden vilket märks. Det är lite likt instrumentallåtarna Joumak och Ottar i Rappakärret från tiden med hoppets horisont respektive Terra Nova. Metaforer rån naturen likt Gerard Manley Hopkins eller Dan Andersson. Kilsbergens rand över västra Närke 

Jag skulle vilja lyfta fram samarbetena på denna skivor. Från Peter Hallström till Josefina Gniste. Speciellt duetten med Lewi Bergrud. Där blir det abbaeffekten. Rösterna liksom matchar väldigt snyggt. 

En meditativ skiva att lyssna på i bakgrunden.

Betyget blir ⅘ 

LÅT: DU VANN MIG – BENGT JOHANSSON och Lewi Bergrud

True – Jon Anderson and the Band Geeks

Jon Anderson är en otrolig vokalist som sjungit med Yes och samarbetade med Vangelis på 1980-talet. Han spelade på parksnäckan sommaren 2023 men med School of rock som kompband.

Band Geeks var en podd som leds av Ritchie Castellanos och de gjorde yes covers, vilket gett dem möjligheten. Ritchie spelar annars med Blue Oyster Cult.

Det som verkligen slår på denna skiva är sången. Jons kontratenor är så opåverkad och har fortfarande samma höjd som på Roundabout. Det finns också en enorm spelglädje. Jag vet att Andy Ascolese (trummor) och Ritchie har spelat ihop sedan åtminstone mellanstadiet. Otroligt bra hantverk helt enkelt.

Som alltid har Jon skrivit avancerade texter – ofta med sci-fi referenser (Starship trooper med Yes t.ex). Castellanos produktion skapar magi tillsammans med texterna. 

Betyget blir 4/5

En bild på en man i glasögon och radio fyris logotyp.
Radio Fyris
Kulturspanaren 46: Michael Grunditz, Fredriks Middagstips, Colm Tóibin
Laddar in
/