Archives

Klicka
HÄR
för mer

Hur får man daglig verksamhet?

Intervju med Marcus Wallin, områdeschef för daglig verksamhet i Uppsala och Lina Lundström, biståndshandläggare.

Radio Fyris
Radio Fyris
Hur får man daglig verksamhet?
Laddar in
/
Klicka
HÄR
för mer

Kulturspanaren 46: Michael Grunditz, Fredriks Middagstips, Colm Tóibin

Through a glass Darkly – Michael Grunditz

Michael Grunditz är en Uppsalabaserad kompositör som ofta befinner sig i gränslandet mellan ambient och modern konstmusik. Detta är hans första släpp på skivbolaget Reverse Alignment som är en del av Unexplained Sounds familjen. Michaels musik har även hörts i elektroniskt i P2 och på Ambient under stjärnorna. 

Jag lyssnar på detta och får samma upplevelse som när jag hörde Tangerine Dreams Stratosphere första gången. Det är hypnotiskt och det känns som om jag ligger i skogen och tittar på molnen som drar förbi, men något skuggar idyllen. Lite som den ambient Ant Zen eller Cold meat industries gav ut. Men också ljusspelet genom en tyllgardin.

Det är en konst att kunna vara minimalistisk, men samtidigt göra intressanta ljudlandskap vilket Michael gör. Hans kompositionsteknik är ofta baserad på just det klassiska, vilket ger en djupare harmonik och symmetri i musiken, samma som man hittar i Brian Enos “Music for Airports” eller Bachs Das Wohltemperierte Klavier. Symmetrin som finns i kontrapunkten är stark. Den bär ljudlandskapen framåt. Framåt genom världarna likt Jean-Michelle Jarres Oxygene. 

Betyget blir ⅘

Fredriks middagstips – Fredrik Nylén

Bonnier Fakta

Fredrik är ju kanske mest känd för bakning, en av de jag vände mig till under mina surdegsförsök… Det lyckades inte för mig men så är det, trial and error. Fredrik har en avslappnad attityd till matlagning också, det är enkelt och gott vardagskäk som att återskapa skolans panerade fisk och dillsås eller raggmunk med stekt fläsk. Rätter som man kan längta till även om det så klart också finns festrätter här som Ceviche. Det som slår mig framförallt är bokens användarvänliga layout. Tydligt uppmarkerade steg och framförallt, inga 3,75 matskedar här inte och det underlättar enormt. Enkla recept och ingredienser som de flesta av oss har hemma på vardaglig basis. 

Jag vill också slå ett slag för matfotot i denna bok, det känns naturligt och okonstlat och är säkert fotat i kapellet där Fredrik och sambon Emil producerar allt annat han gör. Det är frestande bilder ifrån deras kök, inget tillgjort eller konstlat. Man är liksom inbjuden till middagsbordet. Helt fantastiskt!

Betyget blir 4/5

Ett recept – Hundra bröd – Martin Johansson

Martin Johansson startade surdegsrevolutionen i slutet av 00-talet. En genial idé till brödbok med ett recept till hundra olika bröd men också hans egen resa kring att få in bakandet i vardagspuzzlet. Jag har någon av Martins brödböcker sedan innan om just surdeg men i den här är det en grunddeg på jäst.

Här ska vi testbaka Gotlandslimpa – en personlig favorit för mig med sina toner av sötsyrlighet och som sen Eskelunds lade ner inte finns på ica längre när abstinensen blir för stor. 

Jag återkommer framöver om hur detta gått

Ett smart upplägg som hjälper dig att få in bakningen i vardagen.

Betyget blir 3,5

Brooklyn – Colm Tóibin

(Vi ber om ursäkt för uttal)

En bok om irländska migranter i 1950-talets New York. Om en ung kvinna mitt i karriären i ett nytt land. Det New York som Beppe Wolgers delvis beskrev i sin svenska text till Dave Brubeck five quartets Take five i 5/4 takt. Allt arrangerat av en präst. Men också överfarten med fartyget likt Mobergs Utvandrarna eller Kristina från Duvemålas Akt 2.

Colm skriver med studs och varje ord har sin plats och driver berättelsen framåt. Det finns ett momentum i denna bok. Men också beskrivningen av att dricka espresso och äta tiramisu för första gången och sprittande kärlek som gör en vimsig och yr. 

Njutbar blandvändare. 

Betyget blir 4/5

Hem – Bengt Johansson

Bengt Johansson är en institution inom den kristna musiken – ända sen Hoppets horisont och Terra Nova. Denna skiva är mer lågmäld och countrydoftande än tidigare. Sound mässigt ett skönt avbrott. Jag finner mina tankar vandra till Christian Kjellvanders “Songs from a Two-roomed chapel” eller 16 Horsepower. 

Bengt bor också sen några år tillbaka i Närke på landsbygden vilket märks. Det är lite likt instrumentallåtarna Joumak och Ottar i Rappakärret från tiden med hoppets horisont respektive Terra Nova. Metaforer rån naturen likt Gerard Manley Hopkins eller Dan Andersson. Kilsbergens rand över västra Närke 

Jag skulle vilja lyfta fram samarbetena på denna skivor. Från Peter Hallström till Josefina Gniste. Speciellt duetten med Lewi Bergrud. Där blir det abbaeffekten. Rösterna liksom matchar väldigt snyggt. 

En meditativ skiva att lyssna på i bakgrunden.

Betyget blir ⅘ 

LÅT: DU VANN MIG – BENGT JOHANSSON och Lewi Bergrud

True – Jon Anderson and the Band Geeks

Jon Anderson är en otrolig vokalist som sjungit med Yes och samarbetade med Vangelis på 1980-talet. Han spelade på parksnäckan sommaren 2023 men med School of rock som kompband.

Band Geeks var en podd som leds av Ritchie Castellanos och de gjorde yes covers, vilket gett dem möjligheten. Ritchie spelar annars med Blue Oyster Cult.

Det som verkligen slår på denna skiva är sången. Jons kontratenor är så opåverkad och har fortfarande samma höjd som på Roundabout. Det finns också en enorm spelglädje. Jag vet att Andy Ascolese (trummor) och Ritchie har spelat ihop sedan åtminstone mellanstadiet. Otroligt bra hantverk helt enkelt.

Som alltid har Jon skrivit avancerade texter – ofta med sci-fi referenser (Starship trooper med Yes t.ex). Castellanos produktion skapar magi tillsammans med texterna. 

Betyget blir 4/5

En bild på en man i glasögon och radio fyris logotyp.
Radio Fyris
Kulturspanaren 46: Michael Grunditz, Fredriks Middagstips, Colm Tóibin
Laddar in
/
Klicka
HÄR
för mer

Intervju med deltids brandman

Hej och välkomna alla lyssnare!

I det här programmet så kommer ni att få lyssna på när jag intervjuar en deltids brandman.

Musik är

Nordman : I lågornas sken

Radio Fyris
Radio Fyris
Intervju med deltids brandman
Laddar in
/
Klicka
HÄR
för mer

Simons väder om stigande havsnivåer

i detta avsnitt får ni höra om stigande havsnivåer

källor: https://www.smhi.se/klimat/stigande-havsnivaer/bakgrund-till-planering-for-stigande-havsnivaer-1.165534

https://www.smhi.se/klimat/stigande-havsnivaer/framtida-medelvattenstand-1.165493

Radio Fyris
Radio Fyris
Simons väder om stigande havsnivåer
Laddar in
/
Klicka
HÄR
för mer

Kulturspanaren 45: Efterklang, Vår kokbok budget, Kafkalungan

Fienden – Dick Harrison

En björn i militäruniform med en sabel som det står Russia på

Historieprofessorn och poddaren Dick Harrison skriver här en bok om Sveriges relation med Ryssland, något som känns mer aktuellt än någonsin utifrån bland annat Nord Stream och det pågående kriget i Ukraina. 

Att börja i vikingatiden känns väldigt lämpligt med de nya fynden som kommit på senare år, bland annat i från Gamla Uppsala och de marina ekologiska fynden Birkas hamn för att sedan vandra framåt känns som bra storytelling. Det är dessutom inte bara årtal utan även diverse kulturpersonligheter dyker upp som Heliga Birgitta. 

Även om boken är riktigt omfattande så upplever jag den verkligen inte som seg vilket boken om 1920-talet var. Det är liksom ett flyt som jag inte sett sedan Peter Englunds böcker om första världskriget. Det är en konst att göra fakta levande och att kunna göra personerna något annat än bara historiska figurer, något som jag anser att författaren lyckas mycket väl med. 

Betyget blir 4,5/5

Vår kokbok budget

För oss med daglig verksamhet är livet inte särskilt fett ekonomiskt. Därför tycker jag att vi är extra lämpade att recensera denna budget kokbok. Vår kokbok är ju en institution och den kokbok som många får i present på studenten eller när man flyttar hemifrån. En budget kokbok är aldrig fel oavsett, i mitt eget liv finns det rätter som är extremt billiga, men som känns otroligt lyxiga i all sin enkelhet, t ex fransk löksoppa.

Jag testar korvstroganoff receptet efter som jag alltid provlagar något ur alla kokböcker jag recenserar. Jag måste säga att det funkar bra förrutom att det blivit ett korrekturfel på mängden senap, 1 MSK istället för en tsk. 

Annars är det en vettig kokbok. Jag blir sugen på att testa det förenklade receptet på bibimbap. 

Betyget blir ⅘

Kafkalungan av Cecilia Hansson 

En bok som är en roman som är en reseskildring med Franz Kafka som sällskap. Från Prag till Wien och genom ett Europa i slutet av första världskriget. Kafka är en författare som på något sätt fastnade i mig när jag läste processen. En roman som lika mycket rör vid Kafka som Cecilias egen tid i de sena tonåren och som ung vuxen. Det tjeckiska kynnet ligger nära det skandinaviska, det vemod vi kan hitta i Dan Anderssons diktning eller i Bedrich Smetanas Ma Vlast (mitt fosterland) som i Andra satsen “Moldau” delar några toner med Ack Värmland du sköna. 

Ett sökande inte bara efter sig själv, men också efter grunden till Kafkas författarskap. Grunden till alltihop. Jag tror att det är svårt att förstå honom utan att också försöka förstå det judiska livet i Prag, något som blev tydligt för mig när jag var på museumet över hans liv 2016. 

Det nästan maniska sökandet driver denna roman. Att finna sig i spannet mellan Kafkas tid och våran. 

Boken får ⅘

Under recensionen hörde vi just Smetanas Moldau

To a new day – Efterklang

Ni som var med vet att vi recenserade det, jag skulle benämna piramidasviten. Vi recenserade först studioalbumet, sen konserten och sist livealbumet och det har varit bestående intryck. Som recensent glömmer man väldigt mycket av det man recenserar men detta var liksom ett allkonstverk och musiken ihop med dokumentärfilmen som också gjordes tror jag bidrog till just att jag minns det så tydligt. Förväntan är med andra ord hög på detta musikverk. 

Just de unga flickrösterna är något som sticker ut positivt – likt den radiogudstjänst som David Åhlén gjorde med Gotlands Gosskör. Det händer något när den mogna mansrösten möter de unga flickrösterna, det blir som ett skimmer över Stolbergs röst. 

Betyget blir ⅘ 

En bild på en man i glasögon och radio fyris logotyp.
Radio Fyris
Kulturspanaren 45: Efterklang, Vår kokbok budget, Kafkalungan
Laddar in
/
Klicka
HÄR
för mer

simons väder om juli vädret 2024

i detta avsnitt handlar det om sammanfattning av juli månad

: källor https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/manadens-vader-i-varlden/juli-2024-varldsvadret-1.207900

Radio Fyris
Radio Fyris
simons väder om juli vädret 2024
Laddar in
/
Klicka
HÄR
för mer

Kulturspanaren 44: Brandsommar, Goran Kajfes *2, Autistiskt manifest

Glad sommar! Eftersom Andreas är på semester fick Jonas hoppa in!

Följ oss på Facebook och Instagram för extra material.

Tell us – Goran Kajfes Tropiques

Goran Kajfes är en favorit sedan jag mötte hans producent på en badstrand i övre tonåren. Det känns väldigt hypnotiskt och avslappnande, något som jag uppskattar. Det känns härligt med så meditativ musik, lättlyssnat för en härlig sommarkväll på balkongen. Jag känner mig härligt avslappnad. Betyget blir ⅘ och vi ska få höra ett utdrag ur 

LÅT: Unity in diversity med Goran Kajfes Tropiques. 

Moon of Eris EP – Goran Kajfes och Andreas Tilliander. 

Två kanonmusiker gör ännu bättre saker tillsammans. Goran kanske är mest känd för sitt trumpetspel men är också faktiskt mycket inne på synthar vilket syntes på albumet “Välkommen till Samhället” från 2014. Jag har till och med legat på om att de måste göra en skiva tillsammans. Så fantastiska är de!

Detta är bara smakprov från skivan In C Minor som kommer på malmöbaserade Kontramusik. 

Jag anser detta vara en 5/5 och kan inte vänta på fullängdsskivan.

LÅT: Moon of Eris – Goran Kajfes och Andreas Tilliander. 

1920-talet en spegel för vår tid Klas-Göran Karlsson • Kim Salomon

Ett årtionde som ofta aldrig beskrivs särskilt noggrant i historiesammanhamg men destå oftare i samband med design. Bauhaus t.ex. 

Jag måste säga att jag lär mig mycket nytt av den här boken framförallt kring ekonomisk historia och det tidiga sovjet och även Weimar republiken vilket åren spännande del av Tysklands historia.

Boken tar sig an allt från ekonomisk historia till livsstilar och romaner som Den store Gatsby. Böcker som satt djupa avtryck i den litterära kanon. Det slår mig hur lik denna tid är vår egen.

Jag såg Buster Keatons Electric House tack vare denna bok. Den påminner mig om en kortfilm med Musse Pigg där Musse bor i ett intelligent hus. Lite seg bitvis. 

Betyget blir 4/5

Allätaren – Martin Engberg

En bok om att skapa sig nya levnadsregler efter mammas bortgång. Martins språk är högst levande. Vi presenteras en värld med en man som aldrig lyckats med sina relationer till kvinnor likt de i Haruki Murakamis Män utan Kvinnor. Att finn sig själv igen och att våga ändra saker som stått still.

Om människornas vardagslunk och relationer. Boken i sig skildrar också småstadens tristess och skvaller. Och vad är det för ett märkligt folk som bosätter sig på huvudpersonens mark?

Nåväl, sådan är tillvaron ibland – fler frågor än svar. 

Jag uppfattar Martins språk som levande och närvarande. Det märks att han jobbat på tidning länge. Något som inte är en nackdel precis. 

Betyget blir ⅗

Musik under: Searching for Tattelhof (Prelude) av Robin Tinglöf från utställningen De Assimilerade.

Brandsommar – Marit Sahlström

Ett Sverige 15 år efter en större skogsbrand där en familj i huvudpersonens närhet försvann i lågorna. Vad hände Miriam och hennes familj?

Ett Sverige som är i ett apokalyptiskt tillstånd, människor med inopererade chip. En dystopi likt Aldous Huxleys Du sköna nya värld eller Harry Martinssons Aniara. En verklighet som faktiskt inte kändes så långt bort under skogsbrandssommaren 2018. 

När jag väl började läsa denna bok så gick den inte att släppa trots mörkret. Jag tycker bitar av det påminner om Rachael Carsons Tyst vår. 

Betyget blir 4/5 

Autistiskt manifest  Red Serena Hesselblad och Hanna Bertilsdotter-Rosqvist

Denna antologi som getts ut av tankesmedjan AutSpace är en bok om autism inifrån vilket är ovanligt om man tittar på litteraturen som jag läste efter min diagnos 2007.

Varför ska inte personer med autism styra berättelsen om hur det är? Denna fråga ställs av Bo Hejlskov-Elvén på baksidan och med rätta anser jag. Bort från synen på Autism som ett problem och i stället låta människorna äga sin berättelse.

Jag har svårt med ordet manifest då det har fått en negativ klang i samhället – men jag kan förstå idén bakom likt Valerie Solanas Scummanifestet. 

Samtidigt uppfattar jag en elitism, att de som skrivit boken stoltserar med sina akademiska prestationer och som ligger ganska långt från våran verklighet som är på daglig verksamhet. Jag saknar också perspektivet på det som på engelska kallas för ”Autistic burnout”. Men detta är bara hur jag uppfattar det.

En mycket intressant bok och betyget blir 3.5/5

Veckans Obskyra Glöm ej bort – Rita Renske

Här får jag ge en shoutout till Tommie Jönsson och Dj 50 spänn. Från skivan ögontjänare, en musikal av unga synskadade 1988… Nästan lika svängig som Jag ska äta dig med Maria, en försvenskning av Toto Coelos I eat cannibals…

En bild på en man i glasögon och radio fyris logotyp.
Radio Fyris
Kulturspanaren 44: Brandsommar, Goran Kajfes *2, Autistiskt manifest
Laddar in
/
Klicka
HÄR
för mer

Kulturspanaren 43: Drömmen om en förlorad värld

Veckans Raket:  Bästa kebaben i Stan – Magnus Uggla

Kungen i baren! Enda låten jag känner till om Kebab, förutom värmländska crustbandet Karensdags Blåst på kebaben, Rune Walleboms Kebab och bananrepublikens Ät Kebab.

Drömmen om en förlorad värld, Berättelsen om arkitekt Carl Wilhelm Carlberg och Gunnebo Slott – Stefan Günther

Denna bok handlar om Gunnebo Slott utanför Göteborg och författaren är arkitekt på slottet. En snygg arkitekturhistorisk bok i trevligt coffee table format. 

Jag måste säga att den också ger en unik inblick i 1700-talets Sverige och en man som far ut i Europa med Jonas Alströmers son Johan. 

Ett riktigt praktverk. 

Betyget blir 4/5

Det Vita guldet – Benny Haag och Lennart Karlsson

I avsnittet får vi en gästrecension av Virre.

I ett Stockholm där heroinet flödar över utspelar sig denna deckare. Lika murrigt som Klas Östergrens Gentlemen eller Jens Lapidus snabba cash. Ett nattligt Stockholm. När jag läser det andra kapitlet tänker jag på låten brev från en mor på skivan rysk roulette som gjordes på 80-talet av musikern och specialpedagogen Slim Lidén som just beskriver anhörig biten. En mörk verklighet med obeskrivligt onda krafter. Jag associerar även till Kenta och Stoffe. 

För någon som jag som hängt en del i Klara Kyrka genom åren är väl bekant med plattan och även mött människor som suttit fast i skiten

Skillnaden mellan denna och många andra kriminalromaner är att Wolter och Bergström jobbar på narkotikaspan. Just den observerade blicken som ska smälta in i bakgrunden vilket jag inte läst någon krimroman som gjort förut.

Betyget blir ⅘ och vad passar bättre än 

Förlorar mitt liv utan dig – House on a hill

House on a hill är ett lovsångskollektiv från Korskyrkan i Östervåla med Johannes Karlsson (f.d Safemode). Det som verkligen sticker ut med denna skiva är soundet, nästan papptorrt utan dansbandsreverb vilket är det stora modet soundmässigt inom lovsång. Reverbmängder som sjuttiotalsdansbandsplattor vilket vi slipper här. Dessutom märks det att Johannes har en metalcore bakgrund i Safemode. Det är hårda gitarrer men fin sång. En frisk fläkt! 

Betyget blir 4/5

Grekisk mat – Sara Berg

Medelhavsköket har ju varit stort i Sverige ända sedan 1990-talet. Vi har fått kokböcker med spansk mat, italiensk mat med mera men väldigt lite av det grekiska köket. Det är härliga foton här som verkligen pryder den läckra layouten. Jag har för vana att försöka provlaga något recept för att se hur noggranna de varit och om ingredienslista och instruktioner följs åt. 

Jag provade att laga ett recept, sfakakiani pita som blev en liten utmaning, framförallt efter hänvisningen till hur man gör baozi, kinesiska dumplings. Det tyckte jag var dåligt var att boken inte visade hur det går till, utan jag gick till Youtube. Men god lunch blev det, ni som följer oss på Instagram kan se detta på kulturspanarenua. Det kluriga var just att försöka kavla ut med fyllning i. 

Betyget blir 3,5/5

Pitabröd fyllda med fetaost

Sfakiani pita, Foto: Andreas Lindholm

En bild på en man i glasögon och radio fyris logotyp.
Radio Fyris
Kulturspanaren 43: Drömmen om en förlorad värld
Laddar in
/
Klicka
HÄR
för mer

Intervjuer på Virtus-EM

De som intervjuades var:

Magnus Olsson, Sveriges landslagsledare
Martin Jansson, svensk atlet
Nyankan Kai Gai, svensk atlet
Lina Hedberg, svensk atlet,
Joe Matters, engelsk atlet
Michael, franska atlet
Marc Truffeau, presidenten för Para-EM

Intervjuerna gjordes 13-15 juni, 2024 i Uppsala på IFU-arena.
Eftersom att intervjuerna skedde på arenan kan det förekomma brus.

Radio Fyris
Radio Fyris
Intervjuer på Virtus-EM
Laddar in
/
Klicka
HÄR
för mer

Vägen till och anpassa en bil

Ni kan läsa hela resan i min facebook grupp. Diskutera frågor kring funktionhinder med thomas

Radio Fyris
Radio Fyris
Vägen till och anpassa en bil
Laddar in
/
Klicka
HÄR
för mer

Filmpodden – Sagan om ringen trilogin

Här kommer mitt nya program som handlar om sagan om ringen trilogin.

Filmpodden
Filmpodden
Filmpodden - Sagan om ringen trilogin
Laddar in
/