hej och välkomna alla lyssnare.
I det här programmet så kommer ni att få lyssna på när jag intervjuar min kompis isak.

hej och välkomna alla lyssnare.
I det här programmet så kommer ni att få lyssna på när jag intervjuar min kompis isak.
Vem gillar inte glass? Inte många jag känner i alla fall. Här är en kokbok med glassrecept från sex månader och uppåt. Dock tycker jag det finns problem med den här kokboken, så otroligt mycket avokado som konsistensgivare. Hade jag haft småbarn hade nog jag satsat på paletas istället, den mexikanska isglassen..
Betyget blir 3/5
Johan Lindeberg är en känd svensk designer inom kläder och detta är hans biografi. Ett liv nertecknat. Om hans resa i modebranschen och hur han byggt den unga moderna looken. Johan känns så härligt otvungen i sitt berättande. Filterlöst och osentimentalt likt Gert Wingårdh men med en tacksamhet och det märks att han inte är arbetsskygg.
En mångfacetterad resa genom modebranschen. Den fick mig också att plocka fram konsert videon Touring the Angel med Depeche då Dave bar JL under den turnén.
Betyget blir ⅘
Förord och kommentarer av Dick Claeson
En till brevsamling från en svensk poet. Anna-Greta var samtida med Karin Boye och delade även läkare med henne. Som ni lyssnare kanske förstått så är jag en stor poesivän. Här möter vi även kusinen till motbokens skapare, Iwan Bratt. Delar av det här materialet hade lätt kunnat vara med i Christian Dahlströms den enda rätta läran.
Det är intressant att läsa om tiden hon levde i. Vardagen under andra världskriget i varvens och hamnarbetarnas Göteborg.
Jag recenserade samlingen av brev från Bo Bergman och till skillnad från Bo är denna berättarröst betydligt starkare.
Betyget blir ⅘
Jan Lööf är en konstnär jag alltid gillat. Allt ifrån Skrotnisse och Tårtan till affischerna han gjort för musikaffären Hellstone i Stockholm. Han gick Konstfack samtidigt som Lasse Åberg. Det häftiga med den är att bilderna är gjorda för att kunna ramas in.
Betyget blir 4/5
En bok om ADHD, sex och dejting behövs det? Jo faktiskt. Det är en utmaning på många sätt. Vissa delar av den här boken hade man dock kunna haft i en vanlig bok framförallt om hur igångsättningssvårigheterna kan göra att det låser sig fullständigt men också om disassociation (svårt ord) som i mitt fall nog är traumarelaterat.
Jag tror att detta kan hjälpa många och den stora fördelen är just att Tanja har ADHD själv.
Betyget blir 4/5
Natur och Kultur
Äntligen. Denna bok hade jag behövt våren 2008. Vad den hade besparat mig mycket. Jag var ganska vilsen ung man vid tiden och vad den hade hjälpt mig att få struktur på saker och ting. En praktisk guide med alla aspekter – från ekonomi till hur man faktiskt klarar det där med tidspassning och att bygga goda matvanor. Jag skulle verkligen rekommendera att titta på NPF kokboken istället då den är skriven av dietister.
Betyget blir 3/5
I Urval av Per Wästberg
Svenska Akademien, distribution Norstedts
Bo Bergman var en svensk poet som kanske inte nämns så ofta idag gällande första halvan av 1900-talet och hamnar ofta i skuggan av till exempel Hjalmar Söderberg. Hans mest kända dikt är marionetterna och var tonsatt av dåtidens stora svenska kompositörer.Själv upptäckte jag Bos diktning genom ett nothäfte köpt på antikvariat med dikter tonsatta av Wilhelm Stenhammar.
Detta är hans brevväxling med närmaste vännen och kyrkoherdedottern Maria Almqvist. En mycket djup vänskap som pågick ända från 1880-talet fram till bådas bortgång på 1960-talet. Jag finner detta befriande som hela mitt liv haft vänner av motsatt kön.
En känslig och nära skildring
Vi ska få höra Bo Bergmans kväll i Klara, sjungen av operastjärnan Ingvar Wixell.
LÅT: KVÄLL I KLARA – INGVAR WIXELL
Vi recenserade ju mellanmålskokboken de gjorde. Nu kommer de med en kokbok med färdiga veckomenyer likt Gunde Svan och Gert Klötzkes I nya spår. Jag tycker dock formateringen av denna bok gör den onödigt svåranvänd med ingredienslistan till höger. Känns inte helt genomtänkt och att det är en ologisk sidnumrering som i något fall jag tittat på inte stämmer.
Vi testlagade en nudelsallad och en potatis, blomkål och kikärtsplåt. Min enda kritik är just rörande plåträtten. Det blir alldeles för mycket rökt paprikapulver
Betyget blir 3/5
Darkwave/Goth från Punksvall. Jag hör tongångar från The Editors och Cortex. Sångaren låter Freddie Wadling i Blue for two eller Till Lindeman i Rammstein.
Ni som lyssnar vet att jag var med i Frågan är fri. Nu har Veronica Maggio skrivit en låt om vad vi tror är hennes upplevelse av att vara med i programmet. Jag tycker det här låter Peaches.
InsideOut Music/Sony
The Flower Kings är nog ett av de mest kända banden från Uppsala utomlands i alla fall. Här kommer de med sitt sjuttonde studioalbum sedan 1994. Vi är inne i facket progressive rock och det som kallades för neoprogg. Ett band som aldrig tappat ångan, det är faktiskt imponerande att släppa fem album varav tre är dubbelalbum på sex år. Till skillnad från många andra så är det som att inspirationen aldrig sinar.
Det som fångat mig med detta band är den positiva upplyftande känslan. Jag tror det behövs i den här tiden. För att orka med, likt årets melodifestivalvinnare Kajs låt om att bada bastu så behövs det positiva för att se något annat än dårskapens monotoni som pågår för fullt när detta skrivs med Putin i ena änden och Trumpgubben i andra.
Mycket annan progg idag är extremt ekvilibristisk och handlar om att “titta hur duktig jag är på mitt instrument som kan byta taktart 6 gånger på 32 takter”. Flower kings däremot har ett enormt starkt melodiskt fokus och mycket ligger i skillnaden i sångregister mellan Roine, Hasse och Michael. Det är som i ABBA eller Queen där registerskillnaden i sångrösterna skapar ett lim i ljudbilden.
Folk brukar klaga på att det inte finns något längre sammanhållet stycke a la Stardust We are. Jag håller inte med – jag tycker det är svårt att få ett stycke på 30 min musikaliskt intressant nog. Ett bra exempel på detta var Neal Morse and the Resonance “No hill for a climber” där den första halvtimmeslåten var kanon medan den andra 30 min biten kändes lite meh. Men det är ju min subjektiva uppfattning.
Måste också nämna omslaget. Tycker det finns en väldigt vacker symbolik i det med gallret som öppnas.
Ett positivt och upplyftande album trots allt som jag lyssnat på mycket när jag suttit och spelat.
Betyget blir ⅘
InsideOut Music/Sony
The flower kings is probably one of the most recognized bands from Uppsala abroad. Here they are with their 17th studio album since 1994. We are in the genre of progressive rock and what in the 1990s was called Neoprog. A band that never lost the creative pace. It is really impressive to release five albums out of which three are double albums in just a time span of six years. Many artists loose their pace over time but not The Flower Kings.
What caught me with this band is the uplifting positivity. I think it is needed in this time to survive, like Sweden’s contribution to Eurovision 2025 Kajs song on having time in the sauna. Positivity is needed to survive the foolish monotony with Trump on one end and Trump on the other.
Other bands in this genre are suffering from the “look at how good i am on my instrument that can change time signature six times in 32 bars” syndrome. This band is not part of that at all as the focus lies on the melodies.The secret lies in the different vocal ranges between Michael, Roine and Hasse Fröberg. It is like in ABBA or Queen where the different ranges creates a glue in the sound.
Others have also frequently complained on the lack of an epic like “Stardust we are”. I disagree with this – I seldom find it very interesting with a 30 minute piece of music. A good example of this was Neal Morse and The resonance “No hill for a Climber” where the first epic was an absolute masterpiece while the second one felt more like a filler. But it is only my subjective opinion.
I must also mention this cover with its powerful symbolism with the opening prison bars.
Positive and uplifting. Listened mostly to this while gaming.
4 out of 5 is my opinion.
För er som följt oss länge vet att jag är en sucker för Jonathans electronicadoftande pop. Det jag frågar mig är om skivbolaget fått fnatt? först epn vita skelett och en vecka senare detta album. Annars är låtarna starka som vanligt. Jag hör klubb ala plastikman men också indiepop.
Betyget blir 3,5 / 5
Jetstream Pony är ett engelskt drömmigt indiepopband. Jetstream Pony är ett Brighton/Croydon baserat band som själva beskriver sig som skramlig punk/indiepop. Här är deras andra album. Musikaliskt låter det som en korsning mellan Yumi Zouma och The Jesus and Mary Chain, ganska shoegazigt med andra ord. Jag tycker styrkan ligger i de starka melodierna och äntligen en trummis som vågar spela mer avancerade fills. De har också roliga låttitlar som “Frustration causes accident” och “Bad common earth connection”-
Betyget blir ⅘
Jetstream Pony is a british dreamy indiepop band from Brighton and Croydon. They describe themselves as schrammel indie/punk. Here is their second album.
References i hear in this are a crossover between Yumi Zouma and The Jesus and Mary Chain, quite shoegazey in other words. The strength lies in the strong melodies, Beth Arzys voice and the drummers fill ins. The song titles are also quite funny like Frustration can cause accidents and Bad common earth connection.
A four out of five is my opinion
Två bra artister gör ännu bättre saker tillsammans och ÄNTLIGEN! är ord som dyker upp för mig kring detta släpp. Enligt säkra källor har de pratat om att göra skiva ihop i över 20 års tid och nu blev det av och även jag var på dem om detta när de spelade på konstmuseet för ett antal år sedan. Ambient när den är som bäst helt enkelt. Utgivet på en av mina favoritbolag för experimentell elektronisk musik – malmöbaserade Kontramusik. Trumpet och ambient i en skön blandning.
Betyget blir 5/5
Karin växte upp på föräldrarnas kinakrog på flera olika platser i Sverige. Här presenteras en blandning av Streetfood och annat. En bok som förenklar det kinesiska köket till vardagsmat. Enkelt snabb och smidig matlagning utan krångel.
Betyget blir 3/5
För er lyssnare som känner mig vet ni att jag är ett Murakamifan. Allt började med filmatiseringen av Norwegian Wood. Här är hans senaste roman.
Som alltid är hans romaner fulla av övergivna män. Den ensamme mannen har blivit hans signum. Men också kärleken till böcker och bibliotek.
Världen som vi ser den är inte allt vi ser. Något som verkligen är tydligt i den här romanvärlden. Murakami är en mästare på att implementera dubbeltydigheter.
Den ovissa muren är en intressant metafor. Är den för att stänga ute eller att värna? Det är frågor som jag anser är intressanta att reflektera kring i tider som dessa.
Betyget blir ⅘
Zeina är en svensk matinfluencer och som kommit med ett antal kokböcker. Denna bok är hennes livsberättelse med maten som röd tråd, från Libanon via Sierra Leone till Sverige. Recepten känns fullständigt självklara i sin utformning. Fotot är som alltid hos Zeina varmt och inbjudande.
Betyget blir 4/5
Youtubespellista
Jag fortsätter min reflektion över mitt liv och mina stödinsatser.
Jag vill med det här avsnittet uttrycka hur viktigt det är att få rätt stöd.
Vill du höra första delen av min berättelse kan du göra det här. Länk
House of the Dragon. säsong 2
Serien som bygger på Game of Thrones, men utspelar sig 200 år innan, har nu fått sin efterlängtade säsong 2.
Serien fortsätter där säsong 1 slutade. Det är krig i adelshuset Tygarion, med drakar och soldater. Även denna säsong bjuder på gott om intriger.
Det handlar om adelshuset Tygarion som har en magisk koppling till drakarna.
Mycket av säsongen handlar om att drottningen vill hitta värdiga drakryttare till sin drakarmé, hon behöver dem för att slåss mot sin brorson som sitter på tronen i King’s Landing.
Konflikten i familjen blir allt större när de börjar mörda varandras barn.
Serien känns som ett eget projekt och har en väldigt bra story. Det märks att de lagt mycket tid på storyn och knyter ihop allt på ett bra sätt.
Det är skönt att det inte är lika många karaktärer som i Game of Thrones. Även om jag gärna velat se mer av vissa karaktärer innan de försvann. De nya karaktärerna som kommer in i säsong 2 känns bra och genomarbetade.
Något som inte var så bra med serien var att det var mycket politiksnack, det hade gärna fått vara mer action istället.
Serien hade ett riktigt bra slut och jag ser fram emot säsong 3. Jag rekommenderar serien till alla som gillade Game of thrones, men man behöver inte ha sett den serien för att se House of the dragon.
Betyg: 4 av 5
Tack och hej då!
Idag pratar Marcus och Andreas om Apocalypse Hotel
handlar om ett gäng robotar som håller ett hotell i top trim efter att alla människor har försvunnit.
Idag pratar Marcus och Andereas om The Beginning After the End
handlar om en is kall kung som blir recrunerad till en annan värld där han får lära sig vad värme av vänner och familjer är.
Idag pratar Marcus och Andereas om Witch watch
Handlar om en häxa som ska börja i en skola i stan och hon ska bo hos sin barndoms vän som är en oger
Jetstream Pony är ett Brighton/Croydon baserat band som själva beskriver sig som skramlig punk/indiepop. Här kommer tredje singeln från albumet Bowerbirds and Blue Things. Skön drömmig indiepop.
En historia om en svensk transpionjär. Sam stötte jag ihop med 2010 då hen tog examen från Konstfack samtidigt som bland annat videokonstnären Roxy Farhat vara installation Middle class paradise vände upp och ner på min världsbild.
En bok om utanförskap i Sverige i att vara ett annat kön i skallen än det man fötts i. Sam skriver brinnade och passionerat om folkhemmets prime time. Men också mitt i det Sverige där HasseåTage är som mest i ropet. Att se detta Sverige genom de queera glasögonen tror jag är nyttigt. Ett annat raster. Jag kom att tänka på Gunilla Thorgrens Grupp 8 och jag. Dessa böcker är något av samma andas barn som jag ser det. Till och med Marias Enmansorkester finns med där vilket sätter tidsandan och framåt i Sverige. Men också interna stridigheter om makt.
Betyget blir 4/5
Mats-Eric är en grävande journalist och kanske mest känd för sina böcker om matfusk, vi recenserade Saltad nota när den kom. Nu en bok om den enda dömda kvinnliga spionen i fredstid. Den här boken hade inte kunnat skrivits förräns nu då SÄPOakterna kring Enbomaffären äntligen avhemligats.
Det är ett Stockholm mitt under brinnande världskrig. Jag äger en fotobok, Stockholm bakom fasaden från 1949 vars svartvita bilder av K.W Gullers känns som en perfekt illustration till denna bok i det trångbodda och hårt tuberkulos drabbade Stockholm.
För nån som jag som har ett intresse för spioner så är denna bok mer inifrån. De flesta dokumentärer jag hört har inte personens egna röst vilket framkommer i den här boken. Jag frågar mig ofta om motivet bakom.
Att skriva om något med så många olika turer är svårt men akribin håller. Det märks att detta inte är Mats-Erics första bok. Välformulerat och lättläst.
Betyget blir 4/5
En djupdykning i bagerivärldens fine dining. Allt ifrån croissant och tartlettdegar till skumfyllda hallonkupoler som såg att att komma från Michelinkrogar ala Noma eller Frantzen.
Estetiken är mycket nedskalad och enkel. det enda som stör mig är att det finns ett framåt snedstreck framför varje steg något som till följd av avståndet mellan bokstäverna gör momenten onödigt svårlästa. Jag tror inte ens jag äger tillräckligt mycket redskap för att göra vissa recept i den här boken.
Det är dock häftigt med säsongstänket. Det tycker jag är det som lyfter det hela.
Betyget blir 3,5/5
En riktigt härlig kokbok som blandar texter av Astrid Lindgren med recept på rätter som äts. Rejäl husmanskost för härliga sommardagar. Mat och litteratur är alltid intressant i kombination och man måste ju äta. Framförallt Astrids författarskap har mycket starka beskrivningar av måltider. Jag blir lika sugen på ostkaka varje gång jag läst Emil i Lönneberga och husförhöret. Katekesen har sin tid och ostkaka sin tid.
Hela Astrids matvärld i sommartid. Fisken från saltkråkan och Melkers Salt efter behag. Ett bevis för hur tidslös hennes berättarvärldar är.
Betyget blir ⅘
Py Bäckman är kanske mest känd som låtskrivare av Stad i Ljus och Koppången. Hon var dock soloartist från början. Raj montana band var det kompband hon delade med dåvarande sambon och Malmöartisten Dan Hylander som var mest känd för Farväl till Katalonien.
Bandet bestod av
Pelle Alsing – Trummor (1980–1985)
Åke Sundqvist – Percussion
Pelle Alsing lirade senare med Roxette liksom Clarence Öfwerman.
Tove Naess, körar under turnén för Om änglar och sjakaler (Dan) och Kvinna från Tellus (Py)
Anne-Lie Rydé, körar under turnén för Kvinna från Tellus (Py)
Mats Ronander producerade skivan Kvinna från Tellus som denna låt kommer ifrån.
Dessutom med Denise Grünsteins underbara fotografi på omslaget som också gjorde omslaget till Susanne Alfvengrens debutalbum “Magneter”. Omslaget gjordes av styleforeveryMood som också gjorde många av skivorna med Ratata och Lustans Lakejer.
40 år sen La det swinge vann Eurovision.
Superhit och eurovisionvinnare! Elisabeth Andreasson och Hanne Kroghs band från Eurovision 1985. Denna låt ska undertecknad ha älskat i 4-5 årsåldern vilket är lätt begripligt. Saxofonriffet är det som enligt mig är halva låten kombinerat med den tajta sången. Musiken skrevs av Rolf Lövland, mannen som också gav oss Nocturne med Secret Garden och You raised me up.
Denna skiva gavs t.o.m ut i Japan och Sovjet.
Ges man ut på Melodiya får man ju anses vara riktigt harmlös.
Jag gick till läggen och där slog Expressen upp vad SkaraBert tjänade på Bobbysocks. Det gick inte särskilt bra med LP försäljningen i Sverige och enligt Skarabert beror det på att de inte sjöng på svenska. En annan rolig bildtext ur läggen var “Nu spolar Göteborgs TV Bobbysocks. Elisabeth Andreasson och Hanne Krogh får inte vara med i Avenyn upp och Ner på midsommardagen – Då blir det för mycket Bobbysocks i TV” – tänk om vi resonerade så anno 2025, då skulle vi inte få så mycket Wahlgren-Ingrosso i TV.
Skivans utgivning är en minst sagt intressant historia med olika distribution på direkt konkurrerande bolag.
Avsnitt 1 Palmemordet