Perssons pack – Små små saker

Välkommen till Musiktestet. Ett frågeprogram om musik där jag, Paul, har valt en huvudgrupp med en huvudartist och en representativ favoritlåt. 

Idag har jag valt det klassiska bandet Perssons pack som har sitt ursprung i närheten av Gävle. De var en musikgrupp inom musikgenren folkrock som bildades år 1989 av den musikaliska huvudpersonen Per Persson. 

Bandet räknas som en av nyskaparna inom den moderna typen av folkrock. Musikens innehåll är väldigt träffsäkert om vår verklighet. Musikens identitet och innehåll är så klart tolkat av mig, Paul.

Tillsammans ska vi nu lyssna på musiken, ställa frågor och försöka lära oss mer om musikens historia. Såklart även bandmedlemmen Per Perssons egenskaper och hans påverkan av bandet. Om du har möjlighet så kan du delta i Musiktestet. 

Per Persson deltar alltid på gitarr, sång och andra musikinstrument. Han är en otroligt mångsysslande. Låttillverkare med sin egen sång och text och som även valde bandets covermaterial noggrant. 

Gruppmedlemmarna från starten av Perssons pack var så klart Per Persson, även Magnus Lind, Magnus Adell och Niclas Frisk. Niclas Frisk blev välkänd efter bandmedlemskapet i Perssons pack. Han utvecklades till en mångsidig huvudperson i de välkända banden Atomic swing och Sweet chariots. 

Under bandets avslutningstid bestod Perssons pack av musikerna Magnus Lind, Love Antell och såklart huvudpersonen Per Persson. 

Perssons pack var det första bandet jag såg live utan någon av mina föräldrar eller bror, det var bara jag, Paul. Detta bands live-uppträdande startade hela min syn på uppträdanden som påverkat mig genom hela mitt liv!

—–låtens intro, första versen och refrängen spelas en gång av låten Små små saker

Livet handlar enligt Per Persson om de viktiga små detaljerna av livets Små små saker.

Perssons pack lanserade sina första skivor och turnerade då i en strid ström runt hela Sverige. En enormt stor tillväxtperiod under första halvan av 1990-talet. 

Många svenska musiker säger sig ha blivit enormt influerade och inspirerade av Per Perssons jordnära texter. 

I programmet Sommar till exempel berättade Lars Winnerbäck att Per Perssons musik och texter borde ha blivit belönad med flera Grammisar och Rockbjörnar. Tyvärr har dessa uteblivit, konstigt nog!

Den etablerade artisten Tomas Andersson-Wij tog ett steg längre i sitt artistskap genom att citera Per Perssons textrader i många sånger om Sverige, exempelvis om landskapet Hälsingland. 

Många låtar av Perssons pack förde bandet närmare många artister, till exempel Annika Norlin, med sången Stenad i Stockholm. 

Även artisten Josefin Nilsson sjöng Vårens ljumma vind och All vår tid.  Den välkända artisten Jakob Hellman gjorde en cover med låten Tusen dagar härifrån.

Denna låt inspelades och lanserades av Perssons pack och blev deras enormt välkända och fantastiska låt.

Perssons Pack lanserade ett studioalbum Öster om Heden. Detta album avslutade bandets aktiva tid, albumet utkom den 18 februari år 2009. Låtarna är som vanligt författade av Per Persson själv. Efter detta år har spelningarna bara varit sporadiska.

Nio huvudalbum lanserades av Perssons pack och alla låtar tillverkades fullt ut av Per Persson från år 1989 till år 2009.

—–hela låten spelas av låten
Små små saker—–

Svara noggrant på frågorna i musiktestet!

  1. Hur påverkas du av musiken?
  2. Hur fungerar låtens sång och text?
  3. Hur pass dominerande var Per Persson i bandet Persson packs utvecklade karriär? Beskriv detta noggrant!
  4. Hur beskrivs bandets turnerande karriär? Hur pass frekvent var deras turnerande? 

Såklart behöver du inte delta i punkterna 3) och 4) om du inte vill. Om du vill så kan du som vanligt delta i något som är väldigt utvecklande och karaktäristiskt. Helt enligt dina värderingar och åsikter. Informera gärna mig om alla dina åsikter och idéer.

Om du vill får du gärna skicka dina tankar på mail till mig. Så kanske jag läser upp dem i nästa avsnitt. 

Skicka väldigt gärna ett meddelande till radiofyris@gmail.com och skriv såklart Perssons pack i rubriken.

Jag som har spelat in avsnittet heter Paul. Tacksam för ert deltagande i Musiktestet.

musiktestet
musiktestet
Perssons pack - Små små saker
Loading
/
This entry was posted in Musiktestet on by .

About Paul Johansen-Moen

Jag jobbar ofta med musik, jag är 46 år gammal. Jag gillar mest rock n` roll och till viss del punk. Programnamnet är Musiktestet och handlar om olika artister och musik. Vanliga fördjupande frågor från Musiktestet: Hur påverkas DU av musiken? Vad gillar DU med musiken? Svara helt ärligt. Vilka omdömen sammanfattar musiken? Något frivilligt, att svara på i musiktestet, vad tycker du om takt, tonart, låtens hastighet och text? Njut av musiktestet i DIN närhet!