Eldkvarn – Pojkar, pojkar, pojkar

Välkommen till Musiktestet. Ett frågeprogram om musik där jag, Paul, har valt en huvudgrupp med en representativ favoritlåt. 

Bröderna Jonsson, Plura och Carl samt kamraten Tony Thorén började spela tillsammans i Norrköping år 1971. Då inleddes kamraternas musikaliska samarbete. 

Bröderna Jonsson startade bandet Eldkvarn. De hade en revolutionerande och tuff musikalisk attityd. I staden Norrköping startade bandet sin musikaliska karriär. 

Eldkvarn var en ångkvarn i Stockholm på Kungsholmen. Denna byggnad gav bandet namnet Eldkvarn. Det var ett företag med en anläggning som innehöll både gjuteri och mekanisk verkstad. En del av de gamla verkstadslokalerna finns fortfarande kvar i dagsläget som ett industriminne.

Tillsammans ska vi nu lyssna på musiken, ställa frågor och försöka lära oss mer om musikens historia. Såklart även bandmedlemmarnas egenskaper och deras påverkan på musikens historia. Om du vill och har möjlighet så kan du delta i Musiktestet.

Eldkvarn flyttade sin musikaliska karriär till huvudstaden Stockholm. Bandet valde tidigt att fly från hemstaden Norrköping.

—–låtens intro, första versen och refrängen spelas en gång av låten Pojkar, pojkar, pojkar

Den skapande och huvudsaklige bandmedlemmen Per Jonsson tog smeknamnet Plura som sitt huvudnamn. Detta gjorde konstigt nog inte att hans bror som inte ändrade sitt huvudnamn från Carl till smeknamnet Carla.

Eldkvarn gav år 2001 ut albumet Död stjärna som präglas av den stora förlusten av relationen som Plura Jonsson nyligen hade avslutat med en kvinna. 

Efter albumet följde en lång period då Eldkvarn inte gav ut några album med nytt egentillverkat material. En annorlunda period för bandet Eldkvarn följde. 

Förmodligen den mest påverkade perioden för hela bandets musikaliska tillverkning.

Eldkvarn hade under den kristna perioden, som inleddes i början på 2000-talet, sina uppträdanden i svenska kyrkan. Låtarna tog form från kyrkans utgångspunkt, predikan och textläsning.

Den första mässan med Eldkvarns musik hade premiär i kyrkan den 16 juni år 2000 i Göteborg. Gruppen återkom igen till kyrkan den 23 september år 2006. Musiken spelades då också in och gavs ut på ett nytt etablerat kristet album. 

Under hösten år 2021 presenterade Eldkvarn planer för att ge sig ut på en vanlig turné under sommaren år 2022 för att fira gruppens 50-årsjubileum.

Hur detta genomfördes tål en fundering!

Författaren Håkan Lagher författade en biografi om bandet som lanserades år 2023.

Under mars år 2023 berättade gruppen att de skulle ge en avskedskonsert i Norrköping. Ännu i dagsläget planeras  detta och har ännu inte ägt rum.

Nuvarande medlemmar:

  • Plura Jonsson (född år 1951) – sång, kompgitarr. Gruppens huvudsakliga låtskrivare. En stor författare av bandets alla låtar. (1971– )
  • Carl “Carla” Jonsson (född år 1953) – sologitarr, sång, körsång. Skrev en hel del av gruppens låtar. (1971– )
  • Tony Thorén (född år 1952) – basgitarr, körsång. Skrev en liten del av gruppens låtar. (1971– )
  • Werner Modiggård (född år 1952) – trummor, körsång (1979–1984, 1995– )
  • Claes von Heijne (född år 1957) – klaviaturinstrument (1984, 1987–1991, 1995– 

—–hela låten spelas av låten
Pojkar, pojkar, pojkar—–

Svara noggrant på frågorna i musiktestet!

  1. Hur påverkas du av musiken?
  2. Hur fungerar du av låtens sång och text?
  3. Hur mycket påverkas och utvecklas bandet Eldkvarn av bröderna Jonsson, Pluras och Carlas samarbete? Även basistens låtskrivande samarbete.
  4. Hur har bandets förlängning av sin avskedsturne påverkat de som  älskar det här bandet?

Såklart behöver du inte delta i punkterna 3) och 4) om du inte vill. Om du vill så kan du som vanligt delta i något som är väldigt utvecklande och karaktäristiskt. Helt enligt dina värderingar och åsikter. Informera gärna mig om alla dina åsikter och idéer.

Om du vill får du gärna skicka dina tankar på mail till mig. Så kanske jag läser upp dem i nästa avsnitt. 

Skicka väldigt gärna ett meddelande till radiofyris@gmail.com och skriv såklart Eldkvarn i rubriken.

Jag som har spelat in avsnittet heter Paul Johansen-Moen. Tacksam för ert deltagande i Musiktestet.

Radio Fyris
Radio Fyris
Eldkvarn - Pojkar, pojkar, pojkar
Loading
/
This entry was posted in Musiktestet on by .

About Paul Johansen-Moen

Jag jobbar ofta med musik, jag är 46 år gammal. Jag gillar mest rock n` roll och till viss del punk. Programnamnet är Musiktestet och handlar om olika artister och musik. Vanliga fördjupande frågor från Musiktestet: Hur påverkas DU av musiken? Vad gillar DU med musiken? Svara helt ärligt. Vilka omdömen sammanfattar musiken? Något frivilligt, att svara på i musiktestet, vad tycker du om takt, tonart, låtens hastighet och text? Njut av musiktestet i DIN närhet!