Green day – Basket case

AVälkomna till ytterligare ett avsnitt i Musiktestet! 

Ett frågeprogram om musik där jag, Paul, har valt en favoritartist med favoritlåt. 

Bandet Green Day är fortfarande otroligt aktivt och deras musikhistoria fördjupas i detta avsnitt. Dessutom en fördjupning av punkens utveckling förekommer också i detta avsnitt. 

Skillnaden mellan amerikansk punkrock och den från Storbritannien existerar. Ända sedan 1980-talet var Green Day aktivt som ett amerikanskt punkrockband.

—– låtens intro, första versen och refrängen spelas en gång, Basket case—–

Bandet härstammar från den amerikanska västkusten, San Francisco-området. Det jämförs med det klassiska bandet Ramones.

Punkhistorien:

En otroligt stark utveckling av musiken, punken, skedde alltid parallellt mellan Amerika och Storbritannien. 

När skapandet skedde är olika mellan Amerika och Storbritannien.  Amerika hade en stark utveckling av punkrocken med Iggy Pop, Mc5 , Nirvana med flera.

I Storbritannien grundades mycket av ursprungsmusiken i världshistorien. Något tidigare tidsmässigt än i Amerika skedde skapandet av punkmusiken med ursprung i enorma musikaliska brittiska storheter, exempelvis Beatles och Rolling Stones. I Amerika inleddes skapande av denna mer punkinriktade musik med band som Ramones.

Totalt olika var världsutvecklingen geografiskt. Musiktypen var väldigt olika initialt mellan Amerika och Storbritannien. 

Även starkt på framväxt i Amerika var såklart Bob Dylan och Bruce Springsteen parallellt med den starkt växande punkmusiken. 

Green Day:

Green Day låter i dagsläget som hur Ramones skulle ha kunnat låta om bandet hade fortsatt att existera. Detta är enligt mig, Paul.

I Storbritannien är punken mera uppkäftig, slagkraftig och energisk än i Amerika, jämför Green day med Sex pistols. 

Enligt mig, Paul, finns en skillnad i inriktningen av punkmusiken i Amerika och Storbritannien men den är väldigt lika vad det gäller gitarrspelet som är riffbaserat. 

Bandet Green Day bildades år 1986. Från uppstarten var skaparna Billie Joe Armstrong och Mike Dirnt. 

Bandet består numera av Billie Joe Armstrong (sång, gitarr), Mike Dirnt (bas), Tré Cool (trummor, slagverk) och Jason White (gitarr). 

Trumslagaren Tré Cool tog platsen som trummis efter att första trummisen John Kiffmeyer gav upp deltagandet och slutade år 1990 när bandet skulle spela in det andra studioalbumet.  

Green Day har totalt sålt över 75 miljoner album världen över, varav 22 miljoner i USA. 

Albumen fick blandad och ,så klart, mest positiv kritik och innehåller många superkända singlar. Typiskt karaktäristiska och optimerade av bandet, Green Day.

Billie Joe Armstrong och Mike Dirnt hade spelat tillsammans sedan femte klass då de tillsammans bildade bandet Sweet Children. 1986 bildade de sedan huvudbandet Green Day. 

År 1991 dök bandmedlemmarna in i inspelningsstudion tillsammans och det spelade in vad som kom att bli deras mest favoriserade album. 

Det sålde i 30.000 exemplar. Detta slog skivbolagsbandet Records tidigare försäljningsrekord. Det slog igenom fullt ut som nyinspelat album.

Senare, på fem veckor, spelades tre album in. Det stora genombrottet kom med framför allt albumet Dookie. 

Albumet kom ut i butikerna i februari år 1994 och det blev en enorm försäljningssuccé, försäljningsrekord igen för skivbolaget Records. 

På Woodstock-festivalen år 1994 ökade Green Day på sin popularitet genom att starta ett lerslagsmål med publiken. 

Det urartade och 35 000 fans stormade scenen. I stridens hetta fick Mike Dirnt tre framtänder utslagna. 

I slutet av det året 1994 hade favoritalbumet Dookie sålt i över tio miljoner exemplar, och singeln Basket case låg etta på flera listor. 

 Den 27 juni år 2007 medverkade Green Day  på samlingsskivan Instant Karma för att hylla John Lennon. 

De bidrog där tillsammans med U2 med en cover på Lennons superkända låt Working class hero.

Bandet Green Day har lanserat 13 album till i dagsläget, från år 1990 till år 2020. Deras produktion är förhållandevis strukturerad vilket skiljer dem från Ramones, enligt mig, Paul.

—– hel låten spelas, Basket case—–

Svara noggrant på frågorna i Musiktestet!

  1. Hur påverkas DU av musiken?
  2. Hur fungerar DU av låtens sång och text?
  3. Hur lika och olika är punkmusiken från Storbritannien och Amerika? Vad är huvudskillnaden mellan de båda musikstilarna?

Om du vill lägga tiden och svara på punkt 3). Publicera detta väldigt gärna enligt nedan, på nästa sida. Om du känner att detta är för omfattande eller ointressant strunta då i punkt 3).

Om du vill får du gärna skicka dina tankar och värderingar på mail till mig. Så kanske jag läser upp dem i nästa avsnitt.

Skicka väldigt gärna ett meddelande till radiofyris@gmail.com och skriv såklart Green Day och Musiktestet i rubriken.

Jag som har spelat in avsnittet heter Paul Johansen-Moen. Tacksam för ert deltagande i Musiktestet.

musiktestet
musiktestet
Green day - Basket case
Laddar in
/
This entry was posted in Musiktestet on by .

About Paul Johansen-Moen

Jag jobbar ofta med musik, jag är 46 år gammal. Jag gillar mest rock n` roll och till viss del punk. Programnamnet är Musiktestet och handlar om olika artister och musik. Vanliga fördjupande frågor från Musiktestet: Hur påverkas DU av musiken? Vad gillar DU med musiken? Svara helt ärligt. Vilka omdömen sammanfattar musiken? Något frivilligt, att svara på i musiktestet, vad tycker du om takt, tonart, låtens hastighet och text? Njut av musiktestet i DIN närhet!