Kulturspanaren 49

Den Svenska barn- och ungdomslitteraturens historia band 1 Red Boel Westin

Titeln säger väl allt om vad detta verk i två band hand om. Boel Westin anser jag dessutom vara synnerligen lämpad för att leda ett sådant här mastodontprojekt med sin gedigna utgivning om bland annat Tove Jansson. 

Det är dock inte bara ett litteraturvetenskapligt perspektiv utan också ett ide och lärdomshistoriskt sådant, bland annat med genomgångar av tidiga ABC böcker och andra typer av litteratur för barn och ungdom i skolåldern, men även religiöst och moraldanande litteratur tas upp. Särskilt då allegorier likt Waldenströms Brukspatron Adamsson. Jag tycker själv att del 1 är något trögläst men allmänbildande. 

Betyget för del 1 blir 3 av 5

Kyrkans gröna kokbok

Detta är en vegetarisk kokbok med inriktning på församlingar som vill bjuda på vegetarisk mat. Den är inbjudande och bjuder in till vegansk kost. 

Det enda jag stör mig på är mängden soja baserade ersättningsprodukter. Inte ens mina veganska vänner äter den där läskiga plastosten..

Men funktionellt – absolut och relativt enkla recept. Vi provade ärtguacamolen som var riktigt god.Lite slarvigt bara med ⅔ dl osv.

Betyget blir 3/5

Fältskärsvägen – Daniel Sjölin

Detta är något av en Essä på två sidor av Järvafältet. Författaren ser över sitt liv. I området runt Järvafältet. Ett sökande efter orsaker till varför man blir som man blir. 

En villervalla av intryck och minnen från sin tid som dagbarn. Samtidigt undrar jag om det här inte är ett utslag av åldersnoja? Han verkar nästan för fixerad vid såret och att peta i det i tron att det ska bli bättre men snarare tvärtom. 

Jag kan inte helt bestämma mig om vad jag tycker om den här boken. Vissa delar känns lite för interna, jag lyckas liksom inte tränga in i bokens värld. Det är som att ha ett kodlås framför sig med bara 2 av 4 siffror..Det känns som att vi är och tjuvlyssnar på en klients samtal med sin terapeut, vilket inte känns bekvämt. Det skaver. Varför utsätter man sin läsare för detta – eller är det något som flyger över huvudet på mig? 

Så många frågor. Jag kan konstatera att det här inte min bok.

Betyget blir 2 av 5

Tältboken – Lars Jacob Jacobsson och Peter Wahlqvist

Lars Jacob är mannen som gjorde det ikoniska skivomslaget till Livet är en fest och Barn av vår tid med Nationalteatern. Detta är en dokumentation av tältprojektet. Bara rent elförsörjningsmässigt drog en föreställning som en större Ica butik i Ampere. 

Det som varit okänt för mig förut är det långa.förarbetet, med att bland annat samla in pengar och vilken enorm logistisk apparat hela projektet var, likt en turné i mängden fordon som stones.

Fotografier finns det gott om och ger en tydligare bild. En typisk coffee table bok att låta ligga framme. 

Potato total – Stefan Ekengren 

Stefan Ekengren, husmansguru på restaurang Hantverket i Stockholm har gjort en kokbok med bara olika sätt att tillaga potatis. Detta är den engelska utgåvan av hans kokbok potatis som kom på Natur och Kultur. Det finns få kockar som är så lämpade som Stefan att göra detta – hans restaurang har bland annat en förrätt med Hasselbackspotatis som signatur rätt 

Jag måste säga att jag verkligen gillar typen av kokbok. Att fokusera på en så mångsidig råvara och dessutom allt ifrån olika skalmetoder till hur man bäst kokar potatis, det är verkligen en konst. Recepten är väldigt enkla att följa med i och utan ingredienser som inte finns i vanliga butiker, möjligt att bananschalottenlök kan vara knepigt att få tag på. Tanke och handling är ett och är det ett moment som inte känns helt naturligt så förklaras det varför man ska göra så. Allt känns görbart för en normal hemmakock. Bra vardagskäk.

Formgivningen känns väldigt rustik och härlig att ta i, inget löst omslag som halkar runt. 

Betyget blir 4/5

En bild på en man i glasögon och radio fyris logotyp.
Radio Fyris
Kulturspanaren 49
Laddar in
/