Kulturspanaren 43: Drömmen om en förlorad värld

Veckans Raket:  Bästa kebaben i Stan – Magnus Uggla

Kungen i baren! Enda låten jag känner till om Kebab, förutom värmländska crustbandet Karensdags Blåst på kebaben, Rune Walleboms Kebab och bananrepublikens Ät Kebab.

Drömmen om en förlorad värld, Berättelsen om arkitekt Carl Wilhelm Carlberg och Gunnebo Slott – Stefan Günther

Denna bok handlar om Gunnebo Slott utanför Göteborg och författaren är arkitekt på slottet. En snygg arkitekturhistorisk bok i trevligt coffee table format. 

Jag måste säga att den också ger en unik inblick i 1700-talets Sverige och en man som far ut i Europa med Jonas Alströmers son Johan. 

Ett riktigt praktverk. 

Betyget blir 4/5

Det Vita guldet – Benny Haag och Lennart Karlsson

I avsnittet får vi en gästrecension av Virre.

I ett Stockholm där heroinet flödar över utspelar sig denna deckare. Lika murrigt som Klas Östergrens Gentlemen eller Jens Lapidus snabba cash. Ett nattligt Stockholm. När jag läser det andra kapitlet tänker jag på låten brev från en mor på skivan rysk roulette som gjordes på 80-talet av musikern och specialpedagogen Slim Lidén som just beskriver anhörig biten. En mörk verklighet med obeskrivligt onda krafter. Jag associerar även till Kenta och Stoffe. 

För någon som jag som hängt en del i Klara Kyrka genom åren är väl bekant med plattan och även mött människor som suttit fast i skiten

Skillnaden mellan denna och många andra kriminalromaner är att Wolter och Bergström jobbar på narkotikaspan. Just den observerade blicken som ska smälta in i bakgrunden vilket jag inte läst någon krimroman som gjort förut.

Betyget blir ⅘ och vad passar bättre än 

Förlorar mitt liv utan dig – House on a hill

House on a hill är ett lovsångskollektiv från Korskyrkan i Östervåla med Johannes Karlsson (f.d Safemode). Det som verkligen sticker ut med denna skiva är soundet, nästan papptorrt utan dansbandsreverb vilket är det stora modet soundmässigt inom lovsång. Reverbmängder som sjuttiotalsdansbandsplattor vilket vi slipper här. Dessutom märks det att Johannes har en metalcore bakgrund i Safemode. Det är hårda gitarrer men fin sång. En frisk fläkt! 

Betyget blir 4/5

Grekisk mat – Sara Berg

Medelhavsköket har ju varit stort i Sverige ända sedan 1990-talet. Vi har fått kokböcker med spansk mat, italiensk mat med mera men väldigt lite av det grekiska köket. Det är härliga foton här som verkligen pryder den läckra layouten. Jag har för vana att försöka provlaga något recept för att se hur noggranna de varit och om ingredienslista och instruktioner följs åt. 

Jag provade att laga ett recept, sfakakiani pita som blev en liten utmaning, framförallt efter hänvisningen till hur man gör baozi, kinesiska dumplings. Det tyckte jag var dåligt var att boken inte visade hur det går till, utan jag gick till Youtube. Men god lunch blev det, ni som följer oss på Instagram kan se detta på kulturspanarenua. Det kluriga var just att försöka kavla ut med fyllning i. 

Betyget blir 3,5/5

Pitabröd fyllda med fetaost

Sfakiani pita, Foto: Andreas Lindholm

En bild på en man i glasögon och radio fyris logotyp.
Radio Fyris
Kulturspanaren 43: Drömmen om en förlorad värld
Loading
/