Kulturspanaren 41: The Flower Kings, Merit Hemmingson, Utge Sig m.m

Ett gammalt program får nytt liv!

Recensionerna

Sveriges Landskapsmåltider – Gustav Daun 

Ordfront förlag

En samling kåserier blandade med recept är alltid trevligt. Gustav Daun har slagit sina påsar ihop med bland annat Vittinge Gourmetlada och skapat en samling med recept på nya svenska landskapsrätter. Jag måste säga att tyvärr är det väldigt mycket råvaror som används i den här boken som vi vanliga har svårt att få tag på, men helt klart inspirerande med en bok som utmanar en att tänka något längre och titta mer lokalt. Till exempel vildsvin som jag vet att myndigheterna jobbar stenhårt för att vi vanliga människor ska kunna köpa mer av. 

Layouten och matbilderna är verkligen läskande och det märks att den är tänkt att användas, bland annat genom att det finns två snören att lägga in. Betyget blir 4/5.

Gör om gör rätt – landet runt med renoveringarnsraseriet – Gustav Bergström och Alfred Skogsberg

Ordfront Förlag

En bok med besök i olika städer i Sverige visades olika byggnader som renoverats sönder. Jag har dock problem med den här boken – att det ska vara så orört att det nästan inte går. Det blir nästan se men inte röra. Eftersom jag själv är med och förvaltar en kulturminnesmärkt fastighet är jag mycket medveten om de avvägningar man får göra. 

Arkitektur uppror i all ära men man måste tänka praktiskt också, när man förvaltar.

⅗ blir betyget.

Utge Sig – Saga Cavallin

Norstedts

En bok om filosofi, äkthet i konst och tidsandan. Men även med referenser bak till till exempel Rousseau. Autenticiteten som en brottningsmatch likt den i Lukas Moodyssons tillsammans. Ett exempel Saga tar är från en intervjustudie av 1970-talets gröna våg kollektiv. Kampen mellan idealen och att vara sann mot sig själv. 

Samtalet om äkthet är viktigare än någonsin, speciellt i dessa AI tider när vi knappt kan veta om en bild är Ai skapad eller verklig.

Jag blir också fascinerad av hennes djupdykning i mediehistoria. Jag som trodde att dokusåpa var ett 90-tals fenomen fick genast skriva om historie för mig. Att det visar sig att det här experimentet med dokusåpor började redan på 70-talet när familjen Loud följdes under nio månader. 

En bok som också väldigt tydligt anknyter till Karl Bartos f.d kraftwerks låt 15 minutes of fame.

“Stars ain’t what their used to be, their average people like you and me”

Karl Bartos Communication 2003

Okej, så fake it ’til you make it Fake it ’til you break it”

Jonathan Johanssons Bright lights från Lebensraum

Ett viktigt inlägg i debatten om än något rörig.

Betyget blir 4/5

Live in Europe – The Flower Kings

Foxtrot Music

Uppsalas kanske mest kända band internationellt, The Flower Kings släpper här ett livealbum från turnén 2023. Detta är ett band jag lyssnat oerhört mycket på de senaste två åren sedan jag fick fribiljett av min kompis Micha till deras spelning på Katalin för två år sen. Jag håller dessutom på med en längre text kring det existentiella i deras musik. Ett band som är känt för att vara bra live. Något väldigt häftigt är inspelningsmetoden, istället för att spela in flerkanal så är det en stereosignal rakt från mixerbordet. Albumomslaget ser fantastiskt ut och som alltid är Roine och grabbarna noggranna.

Det blir något unikt i den här recensionen. En låt för låt genomgång. 

  1. Garden of Dreams medley

Garden of dreams är ett mastodontverk på en dryg timme och något som mig veterligen aldrig spelats live i sin helhet. 20 minuter som känns som tre. Det är inte illa att lyckas framföra delar av ett så komplext stycke så väl. Måste också berömma Lalles synthinsatser här då tiden inte har varit nådig mot vissa av synthljuden på originalskivan från 1999. 

  1. Big Puzzle 

En av mina personliga favoriter ur katalogen som jag lyssnat på repeat. Det sker något magiskt med blandningen av Hasse, Michael och Roines röster. Michaels råhet, Hasses topp och Roine däremellan är en otroligt bra mix och körerna sitter som en smäck vilket inte förvånar mig då alla tre körade på originalversionen. Tycker också Mirko di Maios trumspel verkligen lyfter den här låten, framförallt i bryggan från andra vokalomgången in i instrumentaldelen. 

Mirko vågar ta ut svängarna på ett sätt som Jaime Salazar aldrig gjorde på studioalbumet “Back in the world of Adventures”. Mirko måste ha lyssnat en del på Steely Dans Aja och Steve Gadds trumspel på Aja men framförallt är han tajt som få. Hans timing är knivskarp. Inget slag känns överflödigt. 

Sista delen av låten får jag ståpäls av Roines gitarrspel. Det är så starkt spelat, exakt rätt mängd dist. Jag nästan gråter. Att kunna improvisera på detta sätt utan att det känns krystat är verkligen en konst. Ingen ton i solot känns onödig och låten visar att Flower kings inte är ett band för studionörderi utan primärt en liveakt. 

  1. The Dream

Jag lyssnade på denna låt 2-3 gånger om dan när den kom. Roine vaknade en tidig morgon med denna melodi och spelade in den samma stund. En otroligt stark melodi som verkligen fastnat i mitt huvud. 

  1. Day for peace

Den kortaste låten på skivan. Tre minuter men nödvändigt efter alla långa låtarna (de två första är 12:44 och 20:41). Så otroligt dramatisk med Mirkos marschvirvel under. Suggestivt och drömmigt. 

  1. What if God is alone?

Jag gillar verkligen hur minimal de gjort den här låten. Verkligen bra uppbyggnad och kontrast där trummor och bas driver låten framåt medans syntharna verkligen lyfter. Hasse levererar verkligen en lång och komplicerad text på ett så tydligt sätt.

  1. Stardust we Are

En av de mest älskade låtarna ur Flower kings reportoar. Enligt Setlist.fm har bandet spelat denna live hela 205 gånger live och vilken fanfavorit det är. På denna skivan märker man väldigt tydligt hur Bachinfluerad Roine är då introt spelas med ett cembaloljud av Lalle. Just kontrasterna är spännande. Tycker på något sätt att Hasses och Roines gitarrspel vävs samman på ett ännu djupare plan nu för tiden. 

Betyget blir fyra av fem

LÅT: Day for peace med the Flower kings. 

Mother Earth forever – Merit Hemmingson

Foxtrot Music

Merit Hemmingson, Jämtlands drottning av hammondorgel, still going strong vid 83 års ålder kommer här med ett nytt album. Inspelat med bland annat Roine Stolt från Flower Kings och med Tomas Eriksson från Kaipa bakom Mixerbordet. Magi är vad det är. Drömskt och vackert med Merits ömma jämtländska stämma. Jag fastnar i denna magiska drömvärld. Merit goes ambient. Det känns som en bandplatta det här, inspelat på gammalt sätt med alla i samma rum och spelat. Samspelet mellan Roine och Merit är så tydligt. Ett perfekt album att sitta och spela datorspel till. 

Betyget blir ⅘

En bild på en man i glasögon och radio fyris logotyp.
Radio Fyris
Kulturspanaren 41: The Flower Kings, Merit Hemmingson, Utge Sig m.m
Laddar in
/