Kulturspanaren 40: Le grand final, Naomi Klein, Songkids, Vin med adress

Sista avsnittet av kulturspanaren! Tack alla ni som genom de här 5 åren möjliggjort denna program serie. Alla förläggare, skivbolagsfolk och andra som peppat och stöttat. TACK!

 

 

Barn som Bråkar – Bo Hejlskov-Elvén och Tina Wimanbsb

Bo Hejlskov-Elvén är en svensk-dansk psykolog och Tina Wiman bloggar om föräldraskap till ett barn med autism. Tillsammans har de skrivit en bok om känslostarka barn. Denna bok är användbar inte bara för föräldrar och professionella. Affektreglerings teknikerna i den här boken kan hjälpa vem som helst. Denna bok har ett inkluderande språkbruk utan allt för mycket svåra ord. Det är tacksamt då en sådan här bok lätt kan bli lite väl akademisk vilket den här inte är. Pedagogisk är den genom de vardagssituationer som används.

 

Betyget blir 8/10

 

 

Chockdoktrinen – Naomi Kleinchock

Chockdoktrinen är en bok av den kanadensiska tänkaren Naomi Klein och är boken efter No Logo. Chockdoktrinen handlar om hur “kapitalismen” gör sig pengar på katastrofer. Till exempel tas privatiseringen av New Orleans skolsystem som gjordes efter förslag av Milton Friedman. Boken är väldigt svartvit på vissa sätt och det gör i alla fall mig kritisk till upplägget. Jag tycker Naomi problematiserar psykiatrikritiken för lite. Hon riskerar att hamna ut i antipsykiatrifacket. Det är rätt att kritisera galna experiment men hon tar ECT motståndarnas parti och det är inte helt lyckat.

Betyget blir 6/10

 

 

 

Vin med adress – Alf TumbleVin_med_adress

 

Alf Tumble som är vinskribent i DN kommer här med en slags uppföljare till boken DRICK!. Denna gång om  viner med tydlig karaktär och prägling av odlingsplats. Jag ser det här som en mycket bra fördjupning efter att man gått igenom Håkan Larssons Guide till vinets värld. Roligt är också att det finns både tips om passande rätter och passande musik.

Betyget blir 8/10

 

 

 

SongkidsSongkids

Detta är systrarna Agnes och Filippa Samuelssons debutskiva producerad av Pappa Jonathan känd från Grand Trunk Travellers och Bob K. Det är glad pop men med allvarliga texter om bland annat mobbing. Det är en barnskiva men som jag tror många föräldrar även kommer kunna njuta av. Fart och fläkt blandas med fina ballader. Jag hoppas verkligen på att de här tjejerna ska göra mer. Jag tänker närmast på Börudligan från norge.

 

Betyget blir 9/10
LÅT: EN RIKTIG VÄN – SONGKIDS

Detta inlägg postades i Kulturspanaren och märktes , , , , , , den av .
Profilbild

Om Andreas Lindholm

Musik och matnörd. Gillar mycket olika sorters musik. God mat och dryck är en passion som växt fram under de senaste åren. Jag är också intresserad av hur mat och dryck interagerar, det vill säga hur musiken förstärker smakupplevelsen. Öl är ett stort intresse med provningar. Musik är också en passion, allt ifrån Alva Notos brustechno till jazz och klassiskt. Jag både lyssnar på och utövar musik genom mitt alias Andy Planck. Några favoritartister och band är: Joy Division, Kraftwerk, Depeche Mode, Jerusalem, The Weeknd, Ingemar Olsson, Ingmar Johansson, Christian Kjellvander, Softcell, Jag får också ofta hyfsat exklusiva intervjuer: Gudrun Gut, Model 500 och Helena Hauff.