Alice in chains – Down in a hole

Välkomna till ytterligare ett avsnitt av Musiktestet! 

Ett frågeprogram om musik där jag, Paul, har valt en musikgrupp med en favoritlåt. 

Tillsammans ska vi nu lyssna på musiken, ställa frågor och försöka lära oss mer om musikens historia. Såklart även artisternas egenskaper och deras påverkan på den tillverkade musiken. Om du vill och har möjlighet så kan du delta i Musiktestet. 

Alice in Chains är och var ett amerikanskt intensivt rockband bildat i Seattle, Washington år 1987. Bandet utvecklades under samma period som Nirvana, Soundgarden och Pearl jam. Dessa fyra band döptes till eller kallades för “Seattle’s big four”. 

Dessa fyra band kommer samtliga noggrant att behandlas i Musiktestet. Nu har Alice in chains sin tur att bli sammanställt bland dessa Seattle-band!

Bandet är ovanligt nog fortfarande aktivt i dagsläget och har alltid haft en stark påverkan på världens tillverkade musikstil, inom samma typ av musik. 

Detta trots bandets två tragiska  händelser. Två dödsfall bland medlemmarna från bandets uppstart.

Bandet bestod ursprungligen av sångaren och gitarristen Layne Staley, gitarristen och sångaren Jerry Cantrell, trummisen Sean Kinney och basisten, bagrundssångaren Mike Starr. 

Layne Staley, gitarristen och sångaren träffade gitarristen Jerry Cantrell år 1987. De bildade tillsammans bandet Alice in Chains. 

Till en början spelade de glamrock för att senare hämta inspiration från heavy metal- och grungebanden från Seattle. 

Från inledningen valde bandet att kalla sig Alice N Chainz. Efter detta har bandet dock valt att använda det helt beskrivande och numera välkända namnet Alice in Chains. 

Efter detta har det sålts över 30 miljoner album runt om i världen, 14 miljoner exemplar i U.S.A.

Lane Stanley valde att dö tidigt på grund av självmord. Detta genomfördes på grund av hans heroinmissbruk. Detta påverkade bandet Alice in Chains otroligt mycket, en sanslöst tragisk påverkan. 

Mycket av bandets tillverkade låtar påverkades mycket djupt av heroinmissbruket. Artisten Layne Staley tillverkade många av bandets låtar. 

Detta påverkade bandets historiska utveckling. Dödsfallet av Staley inträffade år 2002 den 5:e april. Han blev 34 år gammal.

—–låtens intro, första versen och refrängen spelas en gång av låten 

Down in a hole—–

Helt klart är Layne Staleys påverkan enormt stor av denna egentillverkade sång. Han var alltid “fast i ett hål”. Det gäller även den andra tragiska bortgången av ursprungsbasisten och bakgrundssångaren Mike Starr. 

Mycket handlar om livets enorma svårigheter.

Starr omkom den 8:e mars år 2011 på grund av sitt heroinmissbruk, även han, 44 år ung! Även han var som Layne Staley “fast i ett hål”. Tragiskt är även detta, det andra dödsfallet, för bandets helhet och vidareutveckling. 

Av bandet tillverkades åtta fullängdsalbum sett över bandets hela tillverkningstid som band.  De återstående av bandets medlemmar fortsatte att utveckla musiken fram till idag. 

 —–hela låten spelas av Down in a hole—–

Svara noggrant på frågorna i musiktestet!

  1. Hur påverkas DU av musiken?
  2. Hur fungerar DU av låtens sång och text?
  3. Hur stark påverkan hade Layne Staleys och Mike Starrs bortgångar på bandets hela utvecklingsperiod? 
  4. Hur mycket har bandets utveckling påverkats av den förändrade sångtillverkningen?

Såklart inte nödvändigt att delta i punkt 3) och 4) enligt ovan, om du inte önskar, delta ej i dessa punkter. Om du vill så kan du som vanligt delta, vilket är väldigt utvecklande och karaktäristiskt. 

Helt enligt dina värderingar och åsikter. Informera gärna mig om alla dina åsikter och idéer.

Om du vill får du gärna skicka dina tankar på mail till mig. Så kanske jag läser upp dem i nästa avsnitt. 

Skicka väldigt gärna ett meddelande till radiofyris@gmail.com och skriv såklart Alice in chains i rubriken.

Jag som har spelat in avsnittet heter Paul Johansen-Moen. Tacksam för ert deltagande i Musiktestet.

Radio Fyris
Radio Fyris
Alice in chains - Down in a hole
/
This entry was posted in Musiktestet on by .
Paul Johansen-Moen

About Paul Johansen-Moen

Jag jobbar ofta med musik, jag är 46 år gammal. Jag gillar mest rock n` roll och till viss del punk. Programnamnet är Musiktestet och handlar om olika artister och musik. Vanliga fördjupande frågor från Musiktestet: Hur påverkas DU av musiken? Vad gillar DU med musiken? Svara helt ärligt. Vilka omdömen sammanfattar musiken? Något frivilligt, att svara på i musiktestet, vad tycker du om takt, tonart, låtens hastighet och text? Njut av musiktestet i DIN närhet!