Nationalteatern – Barn av vår tid

Ett frågeprogram om musik där jag, Paul, har valt en favoritmusikgrupp med en favoritlåt. Nu även i detta arbete, en rörelse för den skapande musikgruppen, Nationalteatern.

Tillsammans ska vi nu lyssna på musiken, ställa frågor och försöka lära oss mera om musikens historia. Såklart artisternas egenskaper och deras påverkan på den tillverkade musiken. Om du vill och har möjlighet så kan du delta i Musiktestet. 

Ensemblen, rörelsen, Nationalteatern bildades år 1969 och har sedan år 1971 varit verksam i Göteborg. 

Gruppen påbörjade sin  verksamhet i Lund och Malmö och var ofta verksam på Kirsebergs fritidsgård i Malmö omkring år 1969 som inledning av karriären. Gruppen hade då inledningsvis ett annat bandnamn, ett teatergruppnamn som var Gorillateatern. 

Den utvecklades till en svensk fri teatergrupp och rörelsen fungerade även parallellt som ett stort tillverkande musikband, ett berättande band med upplevda historier. 

En stor del av bandmedlemmarna samverkade under 1970-talets proggrörelse. Alla banddeltagarna var aktiva inom den svenska proggrörelsen och bidrog som en viktig del till dess sammanhållning, tillverkning av musik och skapandet av musikstilen.

—–låtens intro, första versen och refrängen spelas en gång av låten, 

Barn av vår tid—–

 I Nationalteatern deltar och deltog  artister som Ulf Dageby, Anders Melander, Håkan Nyberg, Hans Mosesson, Torsten ”Totta” Näslund, Nikke Ström samt Med Reventberg och Lars-Eric Brossner. 

Teatergruppen existerar inte i dagsläget utan kvar är musikgruppen Nationalteatern som är baserad i Göteborg. Totta är tyvärr avliden i dagsläget.

Den fördjupade låten “Barn av vår tid” behandlar en typ av livsstil som blev utmärkande för musikgruppen Nationalteatern.

Gruppens mest kända album är Livet är en fest, tillverkningsår 1974, och Barn av vår tid, tillverkningsår 1978, vilka innehåller många låtar som blivit svenska berättelser och ses som svenska klassiker.

Albumet Livet är en fest och dess titellåt  delade namn med en pjäs, med samma namn, som man spelade under åren 1972 till 1973. 

Den drivande musikaliska kraften i bandet bestod under denna helhetsperiod av Anders Melander och Ulf Dageby. 

Melander skrev i stort sett samtliga låtar på den första skivan och spelade även de flesta instrumenten på detta album. 

På det andra albumet fick Ulf Dageby allt större inflytande och påverkan på bandets musikaliska effekter.

Låtarna på de första skivorna hör ihop med Nationalteaterns dåtida pjäser. En teatergrupp utvecklades samtidigt som ett musikband, Nationalteatern.

—–hela låten spelas av 

Barn av vår tid—–

Denna låt har alltid betraktas som en förutsättningslös drog- och festmusiksång med ett starkt budskap om livets utveckling.

Musikaliskt har Nationalteatern fått en sanslöst stark särställning inom den svenska proggrörelsen. 

Ulf Dageby har i en intervju berättat om sitt förhållande till den svenska musiktillverkningen under proggtiden. 

Hur han själv alltid främst har lyssnat på amerikansk musik som starkt påverkade Nationalteaterns tillverkade musikstil.

Det finns i dagsläget en symbolisk bandsammanhållning mellan ett fåtal bandmedlemmar. 

Bandets musikframföranden förekommer fortfarande i dagsläget som sporadiska uppträdanden. 

Svara noggrant på frågorna i musiktestet!

  1. Hur påverkas du av musiken?
  2. Hur fungerar du av låtens sång och text?
  3. Hur stark var bandets påverkan på den framträdande svenska proggrörelsen?
  4. Vilken påverkan har gruppens tillverkande kraft av de olika bandmedlemmarna i bandet?

Såklart behöver du inte delta i punkt 3 och 4 enligt ovan. Om du vill så kan du som vanligt delta i något som är väldigt utvecklande och karaktäristiskt. Helt enligt dina värderingar och åsikter. Informera gärna mig om alla dina åsikter och idéer.

Om du vill får du gärna skicka dina tankar på mail till mig. Så kanske jag läser upp dem i nästa avsnitt. 

Skicka väldigt gärna ett meddelande till radiofyris@gmail.com och skriv såklart Nationalteatern i rubriken.

Jag som har spelat in avsnittet heter Paul Johansen-Moen. Tacksam för ert deltagande i Musiktestet.

Radio Fyris
Radio Fyris
Nationalteatern - Barn av vår tid
/
This entry was posted in Musiktestet on by .
Paul Johansen-Moen

About Paul Johansen-Moen

Jag jobbar ofta med musik, jag är 46 år gammal. Jag gillar mest rock n` roll och till viss del punk. Programnamnet är Musiktestet och handlar om olika artister och musik. Vanliga fördjupande frågor från Musiktestet: Hur påverkas DU av musiken? Vad gillar DU med musiken? Svara helt ärligt. Vilka omdömen sammanfattar musiken? Något frivilligt, att svara på i musiktestet, vad tycker du om takt, tonart, låtens hastighet och text? Njut av musiktestet i DIN närhet!