Slade – Cum on feel the noize

Välkomna till ytterligare ett avsnitt av Musiktestet! 

Ett frågeprogram om musik där jag, Paul, har valt en favoritartist eller en favorit- musikgrupp med en favoritlåt. 

Tillsammans ska vi nu lyssna på musiken, ställa frågor och försöka lära oss mer om musikens historia och såklart artisternas egenskaper och deras påverkan på den tillverkade musiken. Om du vill och har möjlighet så kan du delta i Musiktestet. 

Slade är och var ett rockband, popband, glamrockband m.m., bildat i Storbritannien, i Wolverhampton år 1966. Bandet Slade hade ett varierande antal artister under uppstarten år 1966. 

De utformade sin musiktyp i och med starten av karriären under 1960- och 1970-talen. Mycket slog igenom fantastiskt bra på topplistan i Storbritannien. Bandet räknas som ett starkt nyskapande band av musikstilen och av många andra musikkännare förutom mig, Paul.

Ett oändligt antal välkända artister påverkades av Slades skapande musikstil  exempelvis Nirvana, Smashing pumpkins, Ramones, Sex pistols, the Undertones, the Runaways, the Clash, Kiss, Mötley crüe, Poison, Def leppard, Twisted sisters, the Replacements, Cheap trick, Oasis, Quiet riot mfl. En sanslös påverkan av hela den existerande musikproduktionen. 

Slade lanserade över 30 album som nådde No 1 på UK´s albumlista. Deras låtar låg totalt 315 veckor på UK-listorna och bandet lanserade 24 topp-30 sånger i UK-hits fram till år 2016.

—–låtens intro, första versen och refrängen spelas en gång av låten Cum on feel the noize—–

Slade lanserades även framgångsrikt i U.S.A under senare delen av 1970-talet. Materialet växte även starkt, således även  på den amerikanska metall-scenen, under 1980-talet. 

Genom år 1975 till år 1976 turnerade Slade i U.S.A med en stenhård attityd samtidigt med andra liknande band vid den tiden exempelvis Aerosmith, ZZ top och även såklart aktivt med Black sabbath. Denna nybildade attityd var inte så populär under lång tid. 

Bandet splittrades temporärt men återbildades under tillväxten av 25 UK-hits under 1990-talet, enbart under en kort period. Allt för lanseringen av många av Slade´s musikprojekt.

I Amerika minskade populariteten under senare delen av 1970-talet. Svårigheter uppkom för bandet under den här tiden.

Bandet kämpade stenhårt under 1980-talet för att bygga upp sin popularitet igen.

I bandet fanns en stor mängd artister, 17 personer. Totalt en enorm mängd deltagande artister under bandets hela levnadstid. Mängden medlemmar påverkade bandets stora produktion och identitet. 

I februari år 1976 i Record mirror magazine framröstades Slade till det tredje bästa bandet i den totala så kallade UK-gruppen med den typiska, och aktiva, sångaren Noddy Holder. 

Slades sista original-livespelning skedde i USA den 28 mars år 1984. Under spelningen blev Jim Lea allvarligt sjuk. Han var väldigt aktiv i bandet som basist, pianist och violinist. Jim Lea deltog ibland i bandet som en klassisk orginaldeltagare. Detta ledde till att bandet avbröt alla planerade spelningar år 1984. 

Jim Lea erbjöds en fortsättning i bandet men han valde att inte delta mera p.g.a sin tragiska sjukdom.

Bandets huvuddeltagare slutade att spela i bandet år 1993. Många andra musikaliska projekt startades av före detta bandeltagare. Bandet Slade fortsatte att existera med nya artister. Ett byte av medlemmarna i bandet skedde kontinuerligt och bandet kunde fortsätta att existera.

—–hela låten spelas Cum on feel the noize—–

Svara noggrant på frågorna i musiktestet!

  1. Hur påverkas DU av musiken?
  2. Hur fungerar DU av låtens sång och text?
  3. Hur stark är bandet Slades stora variation i musiktillverkningen i detta Musiktest, till hela musikproduktionen?

Såklart inte nödvändigt att delta i punkt 3) ovan, om du inte önskar, delta ej i denna punkt. Om du vill så kan du som vanligt delta vilket är väldigt utvecklande och karaktäristiskt. Helt enligt dina värderingar och åsikter. Informera gärna mig om alla dina åsikter och idéer.

Om du vill får du gärna skicka dina tankar på mail till mig. Så kanske jag läser upp dem i nästa avsnitt. 

Skicka väldigt gärna ett meddelande till radiofyris@gmail.com och skriv såklart Slade i rubriken

Jag som har spelat in avsnittet heter Paul Johansen-Moen. Tacksam för ert deltagande i Musiktestet.

Radio Fyris
Radio Fyris
Slade - Cum on feel the noize
/
This entry was posted in Musiktestet, Program on by .
Paul Johansen-Moen

About Paul Johansen-Moen

Jag jobbar ofta med musik, jag är 46 år gammal. Jag gillar mest rock n` roll och till viss del punk. Programnamnet är Musiktestet och handlar om olika artister och musik. Vanliga fördjupande frågor från Musiktestet: Hur påverkas DU av musiken? Vad gillar DU med musiken? Svara helt ärligt. Vilka omdömen sammanfattar musiken? Något frivilligt, att svara på i musiktestet, vad tycker du om takt, tonart, låtens hastighet och text? Njut av musiktestet i DIN närhet!