Crosby, Still, Nash and Young – Carry on

Välkomna till ytterligare ett avsnitt i Musiktestet!
Ett frågeprogram om musik där jag, Paul, har valt en favoritartist eller en favorit-musikgrupp med en favoritlåt.

Tillsammans ska vi nu lyssna på musiken, ställa frågor och försöka lära oss mer om musikens historia. Såklart artisternas egenskaper och deras påverkan på den tillverkade musiken. Om du vill och har möjlighet så kan du delta i Musiktestet.

Crosby, Stills and Nash var även kallade CSN, en musikgrupp som bildades år 1968, utan Neil Young. De blev något senare kända som Crosby, Stills, Nash and Young CSNY när Neil Young sökte sig till gruppen.

Han ville utveckla sin övergripande musikstil musikaliskt. Det blev av när Young anslöt sig till ursprungsgruppen.

Värt att notera är att bandet Crosby, Still, Nash and Young förkortades till CSNY och tillverkade en väldigt ambitiös musik. Young är Neil Young. Bandet CSNY var en fantastisk inledning på en musikalisk karriär för artisten Neil Young!

Bandet CSNY är totalt olikt det dokumenterade bandet Slade. Allt var totalt tvärtom, helt olika varandra vid tillverkningen av musiken och bandet CSNY uppträdde väldigt mycket oftare än Slade, med sina många liveuppträdanden.

—–låtens intro, första versen och refrängen spelas en gång av en låt, live på Woodstock 1969-spelningen—–

Bandets enorma genomslag kom som ett amerikanskt folksjungande band med en enorm spridning världen över. Bandets musik var, enligt mig Paul, sanslöst berörande och med en rörande enorm kraft jämfört med det dokumenterade bandet Slade.

Den största genomslagskraften hade de i hemlandet Amerika. Bandet CSNY framförde musiken live och akustiskt, oftare än bandet Slade. Ibland var bandmedlemmarna på olika musikfestivaler.
Det mesta blev inspelat live och såldes vidare som live-skivor. Väldigt olikt det dokumenterade brittiska bandet Slade. De producerade en större mängd studio-inspelat material.

Få studio-inspelningar genomfördes av CSNY, en mindre mängd av den totala inspelningstiden, jämfört med bandet Slade. De producerade enbart tre studioalbum, fyra livealbum och två samlingsalbum. Helt akustiska och sanslöst väl samspelade var samtliga medlemmar i bandet CSNY vid olika uppträdanden.

Bandets första studioalbum, utan Neil Young, som enbart CSN, hette Déjà Vu och nådde nummer ett på åtskilliga internationella topplistor år 1970.

Tre av bandets singlar fick ett stort genomslag runt omkring hela världen. Hitlåtarna tillverkades ofta live på exempelvis Woodstock-festivalen.

Album-produktionen för bandet CSN förblev liten på grund av enormt många uppträdanden som liveband som upptog det mesta av deras tid.

En bild på ett klassiskt liveuppträdande i de tillverkade konserterna av bandet CSNY. Alltid ett helt akustiskt framträdande ägde rum vid uppträdandena. Även en extremt nedtonad show musikaliskt, genomfördes alltid.

David Crosby avled tragiskt nog år 2015. Utan Crosby upphörde bandets helhet fullständigt och de slutade att spela ihop.

—–hela låten spelas med en av låtarna som tillverkades live på Woodstock 1969-spelningen—–

Svara noggrant på frågorna i musiktestet!

Hur påverkas DU av musiken?
Hur fungerar DU av låtens sång och text?
Hur påverkar Neil Youngs utveckling bandets hela utveckling?
Hur väl urskiljer bandet CSNY från det genomarbetade bandet Slade?

Såklart behöver du inte delta i punkt 3 och 4 enligt ovan. Om du vill så kan du som vanligt delta i något som är väldigt utvecklande och karaktäristiskt. Helt enligt dina värderingar och åsikter. Informera gärna mig om alla dina åsikter och idéer.

Om du vill får du gärna skicka dina tankar på mail till mig. Så kanske jag läser upp dem i nästa avsnitt. Skicka väldigt gärna ett meddelande till radiofyris@gmail.com och skriv såklart CSNY i rubriken?

Jag som har spelat in avsnittet heter Paul Johansen-Moen. Tacksam för ert deltagande i Musiktestet.

musiktestet
musiktestet
Crosby, Still, Nash and Young - Carry on
Loading
/
This entry was posted in Musiktestet, Program on by .

About Paul Johansen-Moen

Jag jobbar ofta med musik, jag är 46 år gammal. Jag gillar mest rock n` roll och till viss del punk. Programnamnet är Musiktestet och handlar om olika artister och musik. Vanliga fördjupande frågor från Musiktestet: Hur påverkas DU av musiken? Vad gillar DU med musiken? Svara helt ärligt. Vilka omdömen sammanfattar musiken? Något frivilligt, att svara på i musiktestet, vad tycker du om takt, tonart, låtens hastighet och text? Njut av musiktestet i DIN närhet!