Metalica – Fade to black

Välkomna till ytterligare ett avsnitt i Musiktestet! 

Ett frågeprogram om musik där jag, Paul, har valt en favoritartist eller en favorit musikgrupp med en favoritlåt.

Metalica är ett amerikanskt heavy metal-band bildat år 1981 i Los Angeles i Kalifornien. Bandet existerar i dagsläget men en av originalmedlemmarna är ej aktiv. 

Bandets originalmedlem som basist var Cliff Burton, som har tyvärr avlidit i en trafikolycka i Sverige i Ljungby Småland år 1986. En välkänd tragisk trafikolycka i musikvärlden, tragisk för de involverade.

Det finns en minnessten i Ljungby Småland upprättad efter olyckan.

En av bandets skapare är bandets nuvarande trumslagare Lars Ulrich. Han har även dansk koppling och trots detta är han fullfjädrad amerikansk medlem. Bandet samlades via en annons i en simpel lokal nyhetstidning av Lars Ulrich.

James Hetfield är en av de starkaste deltagarna med musik på sång och gitarr. Hetfield kom i kontakt med Lars Ulrich via tidningsannonsen. Tillsammans skapades bandet Metalica.  

—- låtens intro, första versen och refrängen spela en gång, Fade to black—–

Bandet Metalica räknas till The big four of thrash. Banden kännetecknas av Slayer, Anthrax, Megadeth och såklart Metalica, som en total amerikansk utvärdering. En enorm tillväxt och starkt betyg för bandets totala produktion enligt mig Paul. 

Olikheten är väldigt intressant mellan banden, Metalica och Red hot chili Peppers. Från samma geografiska ursprung L.A. Men med helt olika musikaliskt tillverkade av musiken.

Debutalbumet för Metalica var Kill ’em all som gavs ut år 1983. På det nystartade skivbolaget Megaforce records. 

År 2009 valdes Metalica också in i Rock and roll hall of fame och de mottog Polarpriset år 2018. En fantastisk utdelning till bandet enligt mig, Paul.

Hela karriären startade med att de fick agera förband åt Saxon på klubben Whiskey a go go i Los Angeles år 1983.

I juni år 1984 gjorde Metalica några ytterligare europaspelningar för att skärpa deras framväxt i Europa.

Det nya andra Metalica-albumet spelades in på en och en halv månad i Sweet Silence Studios i Köpenhamn. 

Allt gavs ut av på det amerikanska bolaget Megaforce records i augusti år 1984.

Gitarrerna hade då också en större ljudbild, och låtarna var längre. 

Nu och vid senare tillfällen visar Metallica även en känsligare sida, med låten Fade to black som en karaktäristisk och numera välkänd singel. Extremt lyckosam och välkänd singel som grundade bandets enorma tillväxt. 

Detta gjorde att Metalica skilde sig från andra amerikanska thrash metalband som Slayer, Testament och Exodus. En starkare musikalisk utveckling än de andra banden.

Kill ’em all har kallats som det första riktiga thrash metal-albumet på grund av dess snabba, aggressiva och tunga Metalica-soundet. James Hetfields röst var ännu väldigt ljus på den här Metalica-inledningsskivan. 

Det storsäljande albumet Metalica, även känt som The black album på grund av det svarta omslaget med en svart orm, gavs ut år 1991. 

Det självbetitlade albumet spelades in i Los Angeles. Huvudsingeln One On One kom från albumet. 

Åren rullade på och bandet växte enormt. 

Här kommer låten Fade to black från albumet Ride the lightning;

—- hel låten spelas, Fade to black——

Svara noggrant på frågorna i Musiktestet!

  1. Hur påverkas DU av musiken?
  2. Hur fungerar DU av låtens sång och text?
  3. Hur ser DU på den musikaliska samhörigheten mellan de amerikanska västkustbanden Qotsa och Metalica?

Om du vill lägga tiden och svara på punkt 3), publicera detta väldigt gärna enligt nedan. Om du känner att detta är för omfattande eller ointressant strunta då så klart i punkt 3).

Om du vill får du gärna skicka dina tankar och värderingar på mail till mig. Så kanske jag läser upp dem i nästa avsnitt.

Skicka väldigt gärna ett meddelande till radiofyris@gmail.com och skriv såklart Metalica i rubriken.

Jag som har spelat in avsnittet heter Paul Johansen-Moen. Tacksam för ert deltagande i Musiktestet.

Radio Fyris
Radio Fyris
Metalica - Fade to black
/
This entry was posted in Musiktestet on by .
Paul Johansen-Moen

About Paul Johansen-Moen

Jag jobbar ofta med musik, jag är 46 år gammal. Jag gillar mest rock n` roll och till viss del punk. Programnamnet är Musiktestet och handlar om olika artister och musik. Vanliga fördjupande frågor från Musiktestet: Hur påverkas DU av musiken? Vad gillar DU med musiken? Svara helt ärligt. Vilka omdömen sammanfattar musiken? Något frivilligt, att svara på i musiktestet, vad tycker du om takt, tonart, låtens hastighet och text? Njut av musiktestet i DIN närhet!