U2 – Pride (In the name of love)

Välkomna till ytterligare ett avsnitt i Musiktestet! Ett frågeprogram om musik där jag, Paul, har valt en favoritartist eller en favorit musikgrupp med en favoritlåt. 

Tillsammans ska vi nu lyssna på musiken, ställa frågor och försöka lära oss mer om musikens historia. Såklart artisternas egenskaper och deras påverkan på den tillverkade musiken. Om du vill och har möjlighet så kan du delta i Musiktestet. 

U2 är ett europeiskt band som härstammar från Irland. År 1976 startades bandet i Dublin. I bandet finns de fyra originalmedlemmarna som är fantastiska. Dessa personer är fortfarande kvar i bandet och bygger upp bandets helhet och dess personlighet!

Bandet är alltid starkt kopplat till europeiska bekymmer och problem och bearbetar detta i många låtsammansättningar.  

Några välkända singelsläpp med några superhits som With or without you, Beautiful day, Sunday bloody sunday, I still haven’t found what I’m looking for och Pride (In the name of love). Dessa blev några av världens största singelsläpp. 

—– låtens intro, första versen och refrängen spelas en gång av U2s egna låt, Pride (In the name of love) —–

En av bandets ständiga medlemmar är såklart Paul David Hewson, född 10 maj år 1960 i Dublin, mer känd under smeknamnet Bono (uttal [‘bɒnəʊ]). Han är bandets karismatiska sångare. Smeknamnet antogs som hans huvudnamn vid ett senare tillfälle. 

Gitarristen i bandet är mannen med smeknamnet the Edge, inte hans egentliga namn. Det är David Howell Evans, född 8 augusti år 1961 i Barking, London.

Han växte upp i  landet Irland med familjen som flyttade dit när Edges var ett år gammal.

Hans musikalism växte enormt redan i  tidig ålder. Föräldrarnas musik bidrog till att Edges utvecklades i sitt spelande av piano, gitarr och notkunskap.

Då skolexamen närmade sig, tog the Edge ett sabbatsår från studierna för att koncentrera sig på bandet U2:s musik.

Hans spelstil utvecklades ytterligare när han köpte en fantastisk ny gitarr, en Gibson explorer, vilken han använder ännu idag.

Edges spelstil på gitarr är av en ren, skarp och en sylvass karaktär.

Lawrence “Larry” Joseph Mullen Jr, född 31 oktober 1961 i Artane, Dublin, är en irländsk rockmusiker. Han spelar trummor och han räknas som bandets skapare år 1976. Han annonserade på skolans anslagstavla efter medlemmar till bandet U2.

Larry Mullen själv var vid den här tiden redan en duktig trummis. Han hoppades på svar från andra talanger till sitt skapade band, U2, i skolan. U2 betyder, You too, du också, översatt till svenska.

Adam Clayton är en välordnad basist  och han blev medlem i bandet U2 vid dess uppstart.  Han har ett enormt ordförråd och en otroligt stark musikalism.

Ämnen som krig och fred går som en röd tråd genom all hans musik. U2s album hade från början en stark religiös koppling.

År 1986 begav sig bandet ut på en turné för att värva medlemmar till Amnesty International i USA. Turnén, som kallades Conspiracy of hope, blev en jättesuccé och U2 blev “bandet med ett samvete”. 

I mars år 2009 släppte U2 sitt tolfte studioalbum, “No line on the horizon”. U2 gjorde flera spelningar för att marknadsföra albumet, bland annat att spela högst upp på BBC-högkvarteret i London för folk på gatorna nedanför. 

Ett extremt sätt att uppträda och ett mycket omtalat uppträdande live på taket och detta sändes också på TV.

Bandet är fortfarande aktivt med sina fyra ursprungliga originalmusiker. 

—– hela låten spelas Pride (In the name of love) —–

Svara noggrant på frågorna i musiktestet!

  1. Hur påverkas DU av musiken?
  2. Hur fungerar DU av låtens sång och text?
  3. U2 har en stark musikalisk påverkan på allmänheten. Hur påverkas DU av detta? 

Om du vill så kan du som vanligt delta i punkt 3), som är väldigt utvecklande och karaktäristisk. Helt enligt dina värderingar och åsikter. Informera gärna mig om alla dina åsikter och idéer.

Om du vill får du gärna skicka dina tankar på mail till mig. Så kanske jag läser upp dem i nästa avsnitt. 

Skicka väldigt gärna ett meddelande till radiofyris@gmail.com och skriv såklart U2 och, eller Pride (In the name of love) i rubriken?

Jag som har spelat in avsnittet heter Paul Johansen-Moen. Tacksam för ert deltagande i Musiktestet.

Radio Fyris
Radio Fyris
U2 - Pride (In the name of love)
/
This entry was posted in Musiktestet on by .
Paul Johansen-Moen

About Paul Johansen-Moen

Jag jobbar ofta med musik, jag är 46 år gammal. Jag gillar mest rock n` roll och till viss del punk. Programnamnet är Musiktestet och handlar om olika artister och musik. Vanliga fördjupande frågor från Musiktestet: Hur påverkas DU av musiken? Vad gillar DU med musiken? Svara helt ärligt. Vilka omdömen sammanfattar musiken? Något frivilligt, att svara på i musiktestet, vad tycker du om takt, tonart, låtens hastighet och text? Njut av musiktestet i DIN närhet!