Johnny Cash – I´m Johnny Cash at Folsom prison blues

Välkomna till ytterligare ett avsnitt i Musiktestet! Ett frågeprogram om musik där jag, Paul, har valt en favoritartist eller en favorit musikgrupp med en favoritlåt.

John R. “Johnny” Cash, född J.R. Cash den 26 februari år 1932 i Kingsland, Arkansas, USA, död 12 september 2003 i Nashville, Tennessee. Han var en amerikansk sångare, låtskrivare, musiker, skådespelare och författare. 

Tyvärr avliden i dagsläget den 12 september år 2003. Avled av sin tuffa levnadstil och sin ålderdom, 71 år gammal.

—- låtens intro, första versen och refrängen spela en gång, Låten Hello I’m Johnny Cash (Live at Folsom prisom blues)—–

Det har skapats totalt 13 filmer om Johnny Cash. Hans utveckling, personlighet och karriär beskrevs.

Han är ett av de mest inflytelserika personerna inom countrygenren genom alla tider, enligt mig Paul.

Han hade en väldigt stark karaktäristisk personlighet. Han hade en enormt utvecklad musikalitet, en av de starkaste artisterna som någonsin existerat, enligt mig Paul. 

Hans enorma produktion och publicering blev välkänd. Väldigt typiskt den amerikanska utvecklingen vid denna tidpunkt.

Den väldigt välkända personligheten personifieras som The man in black, mannen i svart. Det förblev hans eviga personlighet vid alla hans uppträdanden. 

Han hälsade alltid på publiken vid sina framträdanden inledningsvis med en enkel, karaktäristisk låt som heter “Hello, I’m Johnny Cash”. 

Till en början hade Cash-bandet The Tennessee Two, med enbart två deltagare. Den senare varianten av bandet bytte namn och kom att kalla sig the Tennessee Three, med tre deltagare. Bandet förblev Cashs bakgrundsband som hanterade Cashs musik ända till slutet av 1990-talet.

Hans album har sålts i mer än 50 miljoner exemplar runt hela världen. Försäljningen fortsätter fortfarande att vara stor i nutid trots hans tragiska bortgång. Det kommer alltid en ny verksamhet med personer, människor, som uppskattar den redan tillverkade musiktypen och musikstilen.

Johnny Cash var en person som alltid tog de utsattas parti. Han gav ett starkt stöd till dömda, fängslade personer. Han uppträdde vid flera tillfällen som ett stöd i  olika fängelser i världen.

En av hans mest sålda skivor är den liveinspelning han gjorde på fängelset i Folsom. Johnny Cash at Folsom prison i Kalifornien, som lanserades den 13 januari år 1968. 

Den 3 oktober år 1972 uppträdde han på Österåkeranstalten i norra Stockholm och framträdandet gavs ut på albumet “At Österåker-prison”.

Cash var ett enormt stöd för de fängslade individerna. Johnny Cash hade också i karriären sjungit in åtskilliga kristna psalmer. Ofta bekände han sin kristna tro. Han återkom till Sverige vid flera tillfällen, till exempel vid en kristen turné år 1983.

Hans karriär stagnerade och hans problem med alkohol och droger hade en negativ påverkan både på hans framträdanden och på hans äktenskap med hustrun Vivian Liberto till år 1966.

Johnny Cash odlade en image om att vara  en enormt stor galning. Hans personlighet var naturligt galen. Han dömdes aldrig till  fängelse, trots sin helt galna personlighet och karaktär. 

Han arresterades dock sju gånger för mindre förbrytelser som gjorde att han vid ett tillfälle hamnade bakom lås och bom, enbart över en natt. 

Texterna i Johnny Cashs låtar speglar ofta hans skakiga privatliv och hans religiösa sökande, och speciellt inspelningarna från hans sista tio år är starka berättelser om sorg och botgöring.

Under de sista åren av sitt liv var han fortfarande produktiv och spelade in album som bland andra välkända artister, som till exempel Tom Petty, Nick Cave och Joe Strummer medverkade på

som gästartister.

Att Cash påverkades av Bruce Springsteens musik måste tas upp, av mig Paul. De hade enormt lika personligheter. Olikheten ligger i musikens innehåll. Springsteens musik är mycket mera mångsidig och inte lika pratig och skiljer sig från countrytypen framförd av Cash. 

Johnny Cash är far till Rosanne Cash, Cindy Cash, Kathleen Cash och Tara Cash. Han var först gift med Vivian Liberto åren 1954–1966.

Hon är mor till alla hans döttrar. Han gifte om sig den 1 mars år 1968 med June Carter.

First Aid Kit spelade år 2012 in låten “Emmylou”. En välkänd och utvecklad countrylåt med en stark påverkan av Cash.

—- hel låten spelas,  Hello I’m Johnny Cash (Live at Folsom prison blues)——

Svara noggrant på frågorna i Musiktestet!

  1. Hur påverkas DU av musiken?
  2. Hur fungerar DU av låtens sång och text?
  3. Hur stark är Johnny Cashs musik påverkad av kristendom och Sveriges utveckling? På vilket sätt har Johnny Cashs påverkat musiken i Amerika och resten av hela världen?

Om du vill lägga tiden och svara på punkt 3), publicera detta väldigt gärna enligt nedan. Detta beskrivs senare i detta arbete. Om du känner att detta är för omfattande eller ointressant strunta då så klart i punkt 3).

Om du vill får du gärna skicka dina tankar och värderingar på mail till mig. Så kanske jag läser upp dem i nästa avsnitt.

Skicka väldigt gärna ett meddelande till radiofyris@gmail.com och skriv såklart Johnny Cash i rubriken.

Jag som har spelat in avsnittet heter Paul Johansen-Moen. Tacksam för ert deltagande i Musiktestet.

Radio Fyris
Radio Fyris
Johnny Cash - I´m Johnny Cash at Folsom prison blues
/
This entry was posted in Musiktestet on by .
Paul Johansen-Moen

About Paul Johansen-Moen

Jag jobbar ofta med musik, jag är 46 år gammal. Jag gillar mest rock n` roll och till viss del punk. Programnamnet är Musiktestet och handlar om olika artister och musik. Vanliga fördjupande frågor från Musiktestet: Hur påverkas DU av musiken? Vad gillar DU med musiken? Svara helt ärligt. Vilka omdömen sammanfattar musiken? Något frivilligt, att svara på i musiktestet, vad tycker du om takt, tonart, låtens hastighet och text? Njut av musiktestet i DIN närhet!