Bruce Springsteen – Born to run

Ett frågeprogram om musik där jag, Paul, har valt en favoritlåt och favoritartist. 

Vald denna gång:

Den världskända superartisten Bruce Springsteen. Hans totala genomgång av musiktraditionen är helt unik och fantastisk storartad. 

Bruce Frederick Joseph Springsteen, även kallad The Boss, född 23 september 1949 i Long Branch i New jersey, är en amerikansk rockmusiker, sångare, gitarrist och spelar såklart även munspel.

Bruce Springsteen föddes på Monmouth Memorial Hospital som tidigare sagts i Long Branch i New Jersey och växte upp i Freehold i en amerikansk arbetarklassfamilj tillsammans med fadern Douglas, modern Adele Zirilli och systrarna Virginia och Pamela. Springsteen förknippas hårt med New Jersey som är en förort till New York.

Fadern arbetade som bussförare och modern som sekreterare. Bruce Springsteen blev uppfostrad till katolik. 

I New Jersey spelades några av hans klassiska släppta album in innan Springsteen flyttade in i New Yorks huvuddel. 

Albumet som innehåller sången med samma namn Born to Run blev Bruce Springsteens stora genombrottsalbum och singel. Albumet släpptes den 27 oktober år 1975.  

Springsteen har gett ut 25 album som sålts i den fantastiska mängden över 140 miljoner exemplar. 

De flesta har blivit kritikerrosade. Ett par album, undantogs från mängden fantastiskt producerade album, i början av 1990-talet. De var väldigt speciella och särpräglade album med ett totalt unik sound, olikt de kändaste albumen.

Han har under sina turnéer för det mesta spelat tillsammans med det välkända samarbetsbandet the E street Band. 

Väldigt starkt påverkande och utvecklande av varandra. Många välkända artister deltog och deltar i turnébandet. 

Samarbetet mellan de båda växte otroligt stort och mångsidigt. Springsteen har även turnerat ensam och med andra etablerade och välkända musiker.

Låtarna handlar alltid om hans egen uppväxt i New Jersey och om brusten kärlek. Låtarna har en stor variation och räknas som några av de bästa som någonsin gjorts. 

Rocklåtarna är alltid vemodiga och nedstämda. Ballader eller låtar med en positiv framtoning med en härlig blandning på alla producerade album. 

Bland hans utmärkelser fanns det en Oscar  år 1993, Polarpriset  år 1997 och en plats i Rock and Roll Hall of Fame år 1999. Allting var otroligt väl genomtänkt och producerat.

—–intro och första versen och refrängen en gång av låten Born to run——

Vid Grammygalan år 2003 spelade Springsteen in The Clash’s “London Calling”. Springsteen och Clash betraktades under en period som rivaler. 

Springsteen tolkade the Clash´s musik noggrant. Detta gjorde inte the Clash med Springsteen´s musik, konstigt nog.

Springsteen har hela tiden haft en bärande lyrik som ligger nära Bob Dylans sätt att arbeta. Ett otroligt nära arbetssätt, och de samarbetade även med varandra. Alltid en stor närhet och likedom med varandra.

Han har alltid haft en stark koppling till Sverige. Han bidrog ofta till Sveriges närhet och landets karaktär för utvecklingen av rockmusik. Han spelade ofta ett flertal konserter i Sverige. Senast uppträdde han i Göteborg i juni 2023.

Springsteen betraktas sällan som någon särskilt driven instrumentalist. Det enda instrument han själv använder sig av är gitarr, munspel och ibland även piano. 

Ett tidigt framträdande drag i Springsteens konserter var alltid långa monologer eller berättelser. Personliga och ofta improviserade och ibland i dialog med publiken. Otroligt närvarande uppträdande.

Springsteen har också arbetat hårt för att förtjäna sin aktning. Alltid ovanligt långa konserter uppemot ca tre timmar, ibland längre med ofta långa turnéer.

Springsteen har förtjänat 18 Grammys och 2 Oscars på grund av inspelningen av hans musik-videos.

Totalt släppte han 21st studioalbum, 5 live-album, 7 samlingsalbum. Ovanligt och konstigt nog blev det enbart två singlar lanserade över den nuvarande totala verksamma tiden. Hela albumen betraktades som en enorm singel där varje låt kunde vara en hit.

Film och biograffilm producerades och det blev 11 video och dvd totalt lanserat, 3 biografifilmer vilket behandlar hela 16 totala helhetsturneer runt om i hela världen.

Springsteen producerar fortfarande musik  och är väldigt aktiv och levande i dagsläget. Fortfarande väldigt aktiv och turnerade runt hela världen. 

—- Hela Låten Born to run spelas—-

Svara noggrant på frågorna i Musiktestet!

  1. Hur påverkas DU av musiken?
  2. Hur fungerar DU av låtens sång och text?
  3. Hur har Springsteens samarbete med Dylan påverkat Springsteens musik? 

Om du vill lägga tiden och svara på punkt 3). Publicerat blir detta väldigt gärna enligt nedan, på nästa sida. Om du känner att detta är för omfattande eller ointressant strunta då i punkt 3).

Om du vill får du gärna skicka dina tankar på mail till mig. Så kanske jag läser upp dem i nästa avsnitt.

Skicka väldigt gärna ett meddelande till radiofyris@gmail.com och skriv såklart Bruce Springsteen och/eller Born to run i rubriken.

Jag som har spelat in avsnittet heter Paul Johansen-Moen. Tacksam för ert deltagande i Musiktestet.

Radio Fyris
Radio Fyris
Bruce Springsteen - Born to run
/
This entry was posted in Musiktestet on by .
Paul Johansen-Moen

About Paul Johansen-Moen

Jag jobbar ofta med musik, jag är 46 år gammal. Jag gillar mest rock n` roll och till viss del punk. Programnamnet är Musiktestet och handlar om olika artister och musik. Vanliga fördjupande frågor från Musiktestet: Hur påverkas DU av musiken? Vad gillar DU med musiken? Svara helt ärligt. Vilka omdömen sammanfattar musiken? Något frivilligt, att svara på i musiktestet, vad tycker du om takt, tonart, låtens hastighet och text? Njut av musiktestet i DIN närhet!