Joachim Thåström – En flicka med guldbruna ögon

Välkomna till ytterligare ett avsnitt i Musiktestet! 

Ett frågeprogram om musik där jag, Paul, har valt en favoritlåt och favoritartist. 

Vald denna gång är:

Sven Joachim “Pimme” Eriksson Thåström, född 20 mars 1957 i Vantörs församling i södra Stockholm. Pimme var hans karaktäristiska smeknamn under punkperioden. Joakim Thåström växte upp på Skebokvarnsvägen 209 i Högdalen i Stockholm. 

Han är en svensk sångare och en nyskapande låtskrivare. Han deltog som den starkaste svenska personligheten i den superkända helsvenska klassiska punkgruppen Ebba Grön mellan 1977 till 1983.

Han var den största drivande personligheten av svensk punk och den största skaparen av denna musiktyp.

Nyskapande och med fortsatt uppträdande också under solokarriären som enbart kallades Thåström. 

Skapare av punken med den svenska urtypen i Ebba Grön-perioden. Thåström skrev i stort sett all text till de nyskapande låtarna. Han var även inblandad i allt musikaliskt skapande.

Bandet Ebba grön blev ett av den svenska punkens främsta band med låtar som till exempel Staten och kapitalet, die Mauer och 800 grader. 

Joakim Thåströms energi är väldigt lika Iggy Pops arbetssätt i Amerika.

—–intro och första versen och refrängen en gång av låten En flicka med guldbruna ögon——

Han har alltid ett mycket starkt politiskt uttryck i den egenskrivna musiktypen. Väldigt likt Iggy Pops sätt att tolka musiken, karaktäristiskt. 

Det finns en stor skillnad mellan Ebba gröns musik och all den musik han tillverkade senare.

De har olika musikaliska deltaganden. Thåström spelar gitarr och många andra instrument live, det gör inte alls Iggy Pop. Pop satsar likt Thåström på uppträdandet live, sanslöst energiskt.

Energin är väldigt lik i  skapandet av de karakteristiska musikstilarna, enligt mig, Paul, väldigt lika uppträdanden och attityd av Iggy Pop och Joakim Thåström men inte vad det gäller gitarrdeltagandet.

Thåströms karriär spänner över sex decennier och rymmer flera olika musikstilar. Musiken produceras enskilt och tolkas ofta i nutiden som en industriblues.

När Thåström gjorde sin första soloplatta, nådde han en viss framgång med låtar som var väldigt typiska för punkrörelsen. 

—- Hela Låten En flicka med guldbruna ögon—-

Låtar som Alla vill till himlen och Karenina blev väldigt typiska sortlåtar för den nyskapade solokarriären, betydligt lugnare karaktär än punken.

Därefter släppte han, år 2000, albumet Xplodera mig som var mycket råare och tuffare än något som han tidigare gjort. 

Solokarriären höll på efter punkandet till år 1992, då han beslöt sig för att flytta till Nederländerna och Amsterdam. Han ville pröva något nytt och låta musiken gå i en ny riktning med det nya bandet.  

Det nya bandet skulle skilja sig från ursprungsbandet Ebba grön. Detta band skulle spela och skapa en nyutvecklad elektronisk industrirock och man sjöng på engelska.

Projektet var bland annat inspirerat av det svenska dödsmetallbandet Entombed. De  fick sitt genombrott på Hultsfredsfestivalen år 1991, där även Thåström uppträdde. I Sverige fick de aldrig något större genomslag, men bandet blev relativt stort i övriga Europa, till exempel i Frankrike.

År 1997 tog Thåströms upp solokarriären med stark kraft. Starkare än tidigare efter Ebba grön-tiden. Det blev väldigt uppmärksammat i media att Thåström började sjunga på svenska igen. 

Några av de nya låtarna på svenska ingick i det nysläppta albumet. Publiken fick höra Thåström live och inspelnigsmässigt var det utmärkt och på det svenska språket igen. 

Dessutom åkte Thåström ut på en kalasturné år 1999 och visade upp det nya albumet för den svenska publiken. Det blev ett genomslag efter den gamla Ebba grön-perioden.

Sommarturnén år 2006 bestod av tolv spelningar, väldigt energifylld och genomslagskraftig. 

Han spelade även på flera festivaler i Sverige denna sommar, däribland på Arvikafestivalen och på Peace & Love.

Antalet bandmedlemmar i dagsläget är fem stycken duktiga musiker och såklart inte från Ebba Grön-tiden. Antalet samarbetspartners blev många flera under solokarriären.

Svara noggrant på frågorna i Musiktestet! Hur påverkas DU av musiken?

Hur fungerar DU av låtens sång och text?

Den största skillnaden med Thåströms tillverkade låtar, under hela artist-tiden?

Om du vill får du gärna skicka dina tankar på mail till mig. Så kanske jag läser upp dem i nästa avsnitt.

Skicka väldigt gärna ett meddelande till radiofyris@gmail.com och skriv såklart Joachim Thåström och En flicka med guldbruna ögon.

Jag som har spelat in avsnittet heter Paul Johansen-Moen. Tacksam för ert deltagande i Musiktestet.

Radio Fyris
Radio Fyris
Joachim Thåström - En flicka med guldbruna ögon
/
This entry was posted in Musiktestet on by .
Paul Johansen-Moen

About Paul Johansen-Moen

Jag jobbar ofta med musik, jag är 46 år gammal. Jag gillar mest rock n` roll och till viss del punk. Programnamnet är Musiktestet och handlar om olika artister och musik. Vanliga fördjupande frågor från Musiktestet: Hur påverkas DU av musiken? Vad gillar DU med musiken? Svara helt ärligt. Vilka omdömen sammanfattar musiken? Något frivilligt, att svara på i musiktestet, vad tycker du om takt, tonart, låtens hastighet och text? Njut av musiktestet i DIN närhet!