Black sabbath

Black sabbath

Välkomna till ytterligare ett avsnitt i Musiktestet! 

Ett frågeprogram om musik där jag, Paul, har valt en favoritlåt. 

Tillsammans ska vi nu lyssna på musiken, Ställa frågor och försöka lära oss mer om musikens historia, 

analyserad idag blir bandet Black sabbath. Som enligt mig och många andra, menar att dom var det första och bästa hårdrocks-, punk- och dödsmetallbandet, i hela världen.

Dom var ett bildande band för hela typmusikens, det vill säga hela framtidens låtsammansättningar. 

Ljudet på varje låts nybildande är helt unikt och enligt mig och flera andra medmänniskor, det mest unika som någonsin skapats. 

—-några delar av låten Black sabbath spelas, dess första vers och refräng spelas en gång—-

Geezer Butler skrev merparten av texten till låten Black Sabbath, som efter att ha upplevt och varit med om en egendomligt och fantastiskt upplevelse. 

Butler påstod att han en natt vaknade upp och han såg en stor och svart gestalt i hans påtända dröm, då uppkom sången vid hans säng. 

Han kunde efter detta skriva, efter en sovande drömhändelse, en orginalidè till originallåten.  

Black Sabbath var ett brittiskt Heavy metallband bildades 1968 i Birmingham, av gitarristen Tony Iommi, trummisen Bill Ward, basisten Geezer Butler och sångaren Ozzy Osbourne. 

Sångaren Ozzy Osbourne, hette egentligen från början John Michael Osbourne, född den 3 december 1948 i Aston, en förort till Birmingham. 

Ozzy var från början, hans dåvarande smeknam men blev senare bokfört till hans huvud- och förnamn, hans riktiga namn. 

Idagsläget är Ozzy Osburn tyvärr känd genom en tv-show på Mtv, 

Alla av bandets följare hade redan blivit medvetna om hans riktigt sjuka personlighet under hans verksamma tid i Black sabbath.

Men med tv-showen blev hans galenskap spridd i Mvt, till en ny publik utan några större problem. 

Han är eller var en brittisk rocksångare som blev känd i början av Black Sabbaths tidiga livstid. Han var en av de bästa rocksångare som sjungit och uppträtt i  bandet.

Detta är enligt mig och många andra som påstår att han står bakom en helhetstyp och utveckling av bandets totala existens. Han var en fantastisk och otrolig sångare i bandet och fantastisk för bandets hela totala utveckling.

Han fick sparken från gruppen 1979 efter ett bråk med Tony Iommi, bandet gitarrist. 

Tony Iommi var såklart en av bandets enorma skapare och den enda bandmedlemmen som varit med i hela bandets totala långa levnadstid.

Tony Iommi var med och skapade i alla bandets låtar. Samt han var viktig för att skapa gruppens unika gitarrsound. 

Bandet som helhet har hjälpt till att definiera genren hårdrocks-, punk och dödsmetall med sina studioalbum.

Med de mest populära låtarna är från första albumet Black Sabbath ifrån år 1970 och de två uppföljande albumen Paranoid, år 1970 och Master of Reality år 1971. 

Alla tre albumen har Ozzy Osbourne som sångare och han är enligt mig och många andra musiktyckare den bästa sångaren i rock’n roll-historien. 

Deltagare av de främsta och initiala skivorna ifrån Black sabbath t.o.m år 1979. Han fick som jag tidigare sagt sparken ifrån bandet vid året 1979.

Efter att Ozzy Osbourne lämnat bandet år 1979 eller sparkades, ifrån bandet. Så har vi varit med om nästan ett dussin olika medlemsbyten efter år 1979.

Osbourne var en av grundarna och den första fantastiske sångaren i bandet. 

Iommi var den enda fasta medlemmen i bandet, igenom hela bandets levnandstid.

Bandets sång, med Osbournes sång, gör att bandet var eller är väldigt karismatisk med hans sätt att sjunga vid hans deltagande. Otroligt unikt och fantastiskt sound, renodlat. 

Han var en av bandet bästa medlem, sångaren i bandet, enligt mig och många med mig, under bandets tidiga och initiala levnadstid och behandlas i detta avsnitt av  Musiktest.

Sångens typstil med Osbournes sångtyp är enligt många andra musiktyckare det som gjorde bandets totala levnadstid. 

Han fick sparken från gruppen år 1979 som tidigare nämnts efter ett bråk med gitarristen Tony Iommi. Osbourne slog igenom därefter som soloartist år 1980. 

Black Sabbath har sålt över 70 miljoner skivor världen över. Vilket gör dem till en av de mest kommersiellt framgångsrika heavy metallbanden i rockhistorien. En oändligt stor och lång karriär i bagaget!!!  

Black Sabbath invaldes i UK Music Hall of Fame år 2006. Bandet upphörde att existera år 2017 efter sin avskedsturne. Då med alla originalmedlemmarna var återigen i bandet, otroligt nog.

Återförenandet av bandets avslutande period! Ålderdom och andra problem tar slut på bandets dåvarande orginalmedlemmar. 

Varje medlem i bandet har en karaktäristisk, tidstypisk. Såklart en väldigt karismatisk och vacker originalklädsel vid samtliga, alla av bandets live-uppträdanden. 

Bandets popularitet genom åren har alltid haft en rent musikalisk och väldigt fantastisk show. 

Alla låtar i bandet är skrivna av samtliga deltagare till bandet, Geezer Butler, Tony Iommi, Ozzy Osbourne och Bill Ward som var ett skapade av alla orginal-låtarna tillsammans.

—- hela låten spelas—–

Vi har just nu lyssnat på hela låten, ifrån fullängdsalbumet och debutalbumet som uppkom med samma namn, Black sabbath.

Fundera på frågorna och tänk till!

  1. Hur påverkas DU av musiken?
  2. Hur fungerar sång och text, rent teoretiskt, tycker DU? 

Svara noggrant på samtliga frågorna i musiktestet! Om du vill får du gärna skicka dina tankar på mail till mig. Så kanske jag läser upp dem i nästa avsnitt.

Skicka väldigt gärna andra meddelanden till radiofyris@gmail.com om såklart Black sabbath och skriv även Musiktestet i rubriken.

Jag som har spelat in avsnittet heter Paul Johansen-Moen. Tacksam för ert deltagande i Musiktestet.

Radio Fyris
Radio Fyris
Black sabbath
/
This entry was posted in Musiktestet on by .
Paul Johansen-Moen

About Paul Johansen-Moen

Jag jobbar ofta med musik, jag är 46 år gammal. Jag gillar mest rock n` roll och till viss del punk. Programnamnet är Musiktestet och handlar om olika artister och musik. Vanliga fördjupande frågor från Musiktestet: Hur påverkas DU av musiken? Vad gillar DU med musiken? Svara helt ärligt. Vilka omdömen sammanfattar musiken? Något frivilligt, att svara på i musiktestet, vad tycker du om takt, tonart, låtens hastighet och text? Njut av musiktestet i DIN närhet!