Backyard babies – Minus celsius

Backyard babies

Välkomna till ytterligare ett avsnitt i Musiktestet! 

Ett frågeprogram om musik där jag, Paul, har valt en favoritlåt. 

Bandets samtliga fyra deltagare. Peder Carlssons trummor, Nicke Borgs sång och gitarr, Johan Blomquists bas och lite sång extra och Dregens sångröst och gitarr. 

Låten som valdes heter Minus celsius och är en klassisk Backyard babies-låt. Bandet startades av dessa fyra skolvänner på bilden ovan. Dregen var en stark deltagare hela bandets tid. Namnet Dregen var från början ett smeknamn. 

Han namn var egentligen Andreas Svensson, efternamnet utbytes till Dregen. 

Hans fullkomliga namn blev Andreas Dregen med Dregen som ett efternamn. Hans namn kallas han fortfarande för, Dregen. 

Dregen är en musiker som jobbar sanslöst mest vid exempelvis vid musiksamarbeten med en musikkollega och spelar nu  tillsammans nu på heltid med sitt ursprungliga band, the Hellacopters, 

som han var med och startade från bandets början. Han samarbetade starkt med Hellacopters under början av sin Backyard babies-tid.

Nu är han en medlem i bandet Hellacopters, gitarrist, sångare, framträdare och musiktillverkare dvs skrivare och tillverkare av bandets låtar. 

En stark bidragare till bandets utveckling i nutid och framtid.

Backyard babies är en av Sveriges största band i den Svenska rockscens historia. Bandet håller Sveriges rockhögsta-plats och det är ingen nyhet, det har varit så i många år. 

Backyard Babies var ett av de största dragkrokarna tillsammans med the Hellacopters, Sator, Thåström, the Hives, Imperiet och många fler. 

Bandet bildades i staden Nässjö Småland och är drivet av de fyra skolkompisarna, på bilden ovan, i början.

Backyard Babies är ett av de få svenska rockband som mer eller mindre har hållit fast vid samma uppsättning, under hela livstiden.

Bandmedlemmarna som är ifrån starten, på bilden, är genom karriärens upp- och nedgångar, via en paus var de tillbaka i den Svenska hetluften. 

Alla grabbarna, Andreas Svensson, numera döpt till sitt efternam Dregen och även kallad för sitt smeknamn som hans efternamn Dregen, Johan Blomqvist, Peder Carlsson och Nicke Borg kommer alla från Nässjö, som ses på bandbilden ovan.

—–några delar av låten Minus celsius spelas, dess första vers och refräng spelas en gång—

Arbetsviljan, turnerandet och naturligtvis den kreativa och kvalitativa musiken är den främsta anledningarna till Backyard Babies framgång.

Efter ett par år i replokaler och på småländska lokala scener, samt en självproducerad EP år 1991. 

Var det äntligen dags att släppa den första fullängdsskivan. Diesel and Power kom år 1994. Numera var det en lekfull, klassisk glamrock som gällde. 

Tonen blev iallafall argare och snabbare genom hela bandkarriären för all typ av musik, men hela tiden fanns också en positivt drivkraft i musiken. 

År 2015 släpptes albumet som ett av slutalbumen, Four by four. Four by four där bandets både kikade tillbaka på sina rötter samt hittade ny energi, och känslan av att musik är kul igen. 

Nu är deras sista skiva, Silver and Gold, och var en rykande het på spellistorna när den dök upp som ny och hyllas mycket. 

Bandet existerar nuvarande med sin ursprungsmusik på utgivna tidigare album. 

—- hela låten spelas—–

Tack Backyard babies, för ett stycke riktigt klassisk, en fantastisk svensk rockhistoria! Bandet har tyvärr upphört idagsläget.

Dregen har idagsläget återsamlats med sitt ursprungsband som han startade, som jag tidigare nämnt är the Hellacopters.

Resterande medlemmarna från bandet Backyard babies finns idagsläget endast till. Väldigt lite arbete om och för musik just nu för de övriga tre deltagarna ifrån bandet.

Fundera på frågorna och tänk till!

  1. Hur påverkas DU av musiken?
  2. Hur fungerar DU av sång och text? 

Svara noggrant på samtliga frågorna i musiktestet!

Om du vill får du gärna skicka dina tankar på mail till mig. Så kanske jag läser upp dem i nästa avsnitt.

Skicka väldigt gärna andra meddelanden till radiofyris@gmail.com om såklart skriv Backyard babies och skriv Musiktestet i rubriken.

Jag som har spelat in avsnittet heter Paul Johansen-Moen.

Radio Fyris
Radio Fyris
Backyard babies - Minus celsius
/
This entry was posted in Musiktestet on by .
radiofyris

About radiofyris

Radio Fyris är en opinionsbildande webbradio och daglig verksamhet som arbetar med att belysa frågor som rör neuropsykiatriska och intellektuella funktionshinder. Vecka vecka hör du nya program inom bland annat nyheter, sport kändisskvaller och dataspel. Vi vill vara en röst för mångfald som ser färdigheter framför hinder. På så vis kan vi motverka fördomar samtidigt som vi breddar utbudet av röster i media.