Ac/Dc – Highway to hell

Välkomna till ytterligare ett avsnitt, nr 10, i Musiktestet! 

Ett frågeprogram om musik där jag, Paul, har valt en favoritlåt. 

Tillsammans ska vi lyssna på musik, ställa frågor och försöka lära oss mer om musikens historia och om bandet Ac/Dc.

 • Delar av låten spelas, Highway to hell,  med dess intro. Den första versen en gång, plus en gång refräng. 

Ac/Dc är ett hårdrocksband. lite punkinriktat och enkelt blues-inriktat. 

Bandet kommer ifrån Sydney Australien och bildades i november år 1973. Bandet är 49 år gammalt total sett. De anses vara pionjärer inom heavy metal, med mycket riffbaserad musik, något ibland melodiöst. Många räknar dem som ett av de bästa musikband som någonsin existerat. 

Vanligtvis ses gruppen som ett bluesrock- eller hårdrocksband. Själva har de alltid kallat sin musik för klassisk rock and roll.


I början var medlemmarna, 

 • Bröderna Malcolm och Angus Young. Båda på Elgitarr.
 • basisten Larry Van Kriedt, 
 • sångaren Dave Evans, 
 • trummisen Colin Burgess. 

Ac/Dc hade flera medlemsbyten innan de släppte ut det första debutalbumet High Voltage den 17:e februari 1975. Vid denna tidpunkt  hade Angus Young börjat med sin karaktäristiska klädsel med typiskt klassiska skolkläder. Bröderna Young var då de enda originalmedlemmarna kvar i bandet. 

Nu har Ac/Dc sålt mer än 200 miljoner skivor världen över, varav 71,5 miljoner album i USA, vilket gör dem till det tionde bästsäljande bandet i USAs historia. 

De sålde världen över: 

 • 17 st studioalbum, 
 • 11 st videoalbum 
 • 2 st “box set” -album.

Malcolm Young är nu i dagsläget tyvärr avliden i lungcancer, i November år 2017. Den 16 april 2016 meddelade Ac/Dc, ett tillträde en period kring en superkänd medlem från bandet Guns N’ Roses. Dess frontman Axl Rose skulle hoppa in i bandet som sångare för den avslutande delen av bandets turné år 2016. Det blev en superkänd sättning för bandet.

 • Hela låten spelas, Highway to hell.

Nu har vi lyssnat på hela låten Highway to hell! 

Fundera på frågorna. Tänk till! 

 1. Vad tycker DU om musiken? 
 2. Hur påverkas DU av musiken?
 3. Hur påverkas DU av sången och texten? 

Svara noggrant på samtliga frågor 1-3 i musiktestet!

Om du vill får du gärna skicka dina tankar till mig på mail. Så kanske jag läser upp dem i nästa avsnitt. Skriv gärna dina initialer istället för namnet. Skicka väldigt gärna andra meddelanden om Ac/dc också. Meddelanden skickas till radiofyris@gmail.com och skriv Musiktestet i rubriken.

Jag som har spelat in avsnittet heter Paul Johansen-Moen

Ljudtekniker: Axel Rosén

Manusassistent: Axel Rosén

Radio Fyris
Radio Fyris
Ac/Dc - Highway to hell
/
This entry was posted in Musiktestet, Program on by .
Paul Johansen-Moen

About Paul Johansen-Moen

Jag jobbar ofta med musik, jag är 46 år gammal. Jag gillar mest rock n` roll och till viss del punk. Programnamnet är Musiktestet och handlar om olika artister och musik. Vanliga fördjupande frågor från Musiktestet: Hur påverkas DU av musiken? Vad gillar DU med musiken? Svara helt ärligt. Vilka omdömen sammanfattar musiken? Något frivilligt, att svara på i musiktestet, vad tycker du om takt, tonart, låtens hastighet och text? Njut av musiktestet i DIN närhet!