Musiktestet – Lars Winnerbäck –

Avsnitt 9 i serien.

Välkomna till ytterligare ett avsnitt i Musiktestet! 

Ett frågeprogram om musik där jag, Paul, har valt en favoritlåt. Tillsammans ska vi lyssna på musik, ställa frågor och försöka lära oss mer om musikens historia, analyserad blir Lars Winnerbäck.

Lars Winnerbäck

Välkomna till ytterligare ett avsnitt i Musiktestet! 

Ett frågeprogram om musik där jag, Paul, har valt en favoritlåt. Tillsammans ska vi lyssna på musik, ställa frågor och försöka lära oss mer om musikens historia, analyserad blir Lars Winnerbäck.

– Lars Winnerbäck – Solen i ögonen – (första vers och första refräng)

Lars Winnerbäck. Född 19 oktober 1975 i Engelbrekts församling i Stockholm. Han är en svensk musiker, som skriver i stort all sin text på svenska. 

Han var tio år gammal när han började i den kommunala musikskolan, där han lärde sig allt om att spela gitarr. I mellanstadiet började han att spela musik, mera seriöst. Notis, jämnårig med mig i dagsläget.  

Winnerbäck, som växte upp i Linköping i Östergötland, inledde sin karriär med att sjunga och spela i punkbandet Snoddas, hans egenskapade band som bestod av 

 • Lars Winnerbäck 
 • Staffan Palmberg, 
 • Tomas Öhman
 • Anders “Ankan” Johansson.

Hans första band höll honom vid liv när han var arbetslös. I Snoddas varierande kvaliteten på hans text och musik. Det var inte så tungt, bred invigning och inte så punkigt. Musiken var melodiös dvs lugn och inte så avancerad.

Snoddas splittrades när bandets medlemmar tog studenten. Winnerbäck gav ut sitt första album och startade sin egen karriär. Han flyttade till Kungälv för att gå på Nordiska folkhögskolans vislinje och startade ett eget skivbolag som hette Elivra Records. Winnerbäck hade slitit sig loss från sina förebilder, producerade själv och handplockade musiker till sitt nästa  band. 

Det bandet blev embryot till hans kompband, Hovet. 

 • Idde Schultz – Gitarr och kör
 • Anna Stadling – Gitarr och kör
 • Josef Zackrisson – Bas
 • Norpan Eriksson – Trummor
 • Jens Back – Klaviatur
 • Staffan Andersson – Gitarr
 • Johan Persson – Gitarr

Fram till 2007 agerade Winnerbäck med bandet Hovet. Den hela historien slutades med en guldskiva, ett Bellmanpris, en Grammis och en höstturné, en vårturné och en sommarturné. Fullt ös framåt, en lyckad framtid! Han använde också Ulf Lundells inspelningsstudio till sina nya album. 

Det gjordes också en dokumentär om honom och dokumentären beskrivs av SF som Lars Winnerbäck. Han är en av Sveriges största artister, han firar nu 20 år som artist. Han är också författare till ett flertal böcker.

Sedan april 2016 är Winnerbäck gift med den norska skådespelerskan Agnes Kittelsen, Vigseln hölls i Katarina kyrka i Stockholm. 2019 fick de en dotter. Han har också en son född 2004 från ett tidigare förhållande.

Lars Winnerbäck har under en snart femton år lång karriär med 

 • över en miljon sålda skivor, 
 • massor av utsålda turnéer 
 • åtskilliga grammisar
 • många Rockbjörnar i bagaget.

Lars Winnerbäck – Solen i ögonen

Nu har vi lyssnat på låten! Fundera på frågorna. Tänk till!

 1. Vad tycker DU om musiken? 
 2. Hur påverkas DU av musiken?
 3. Hur fungerar DU av sång och text? 

Svara noggrant på samtliga frågorna i musiktestet! Om du vill får du gärna skicka dina tankar på mail till mig. Så kanske jag läser upp dem i nästa avsnitt.

Skicka väldigt gärna andra meddelanden till radiofyris@gmail.com om såklart Lars Winnerbäck och skriv Musiktestet i rubriken.

Jag som har spelat in avsnittet heter Paul Johansen-Moen

Ljudtekniker: Andreas Olander

Manusassistent: Jonas Tidlund, Julia Raudasoja & Andreas Olander.

Radio Fyris
Radio Fyris
Musiktestet - Lars Winnerbäck -
/
This entry was posted in Musik, Musiktestet on by .
Paul Johansen-Moen

About Paul Johansen-Moen

Jag jobbar ofta med musik, jag är 46 år gammal. Jag gillar mest rock n` roll och till viss del punk. Programnamnet är Musiktestet och handlar om olika artister och musik. Vanliga fördjupande frågor från Musiktestet: Hur påverkas DU av musiken? Vad gillar DU med musiken? Svara helt ärligt. Vilka omdömen sammanfattar musiken? Något frivilligt, att svara på i musiktestet, vad tycker du om takt, tonart, låtens hastighet och text? Njut av musiktestet i DIN närhet!