Patti Smith – Rock N Roll Ni**er

Förord; Låten har med sin text och titel varit och är kontroversiell, Patti Smith har i intervjuer förklarat varför hon använt ordet och att det inte använts som ett uttryck för racism.

Välkomna till ytterligare ett avsnitt i Musiktestet! 

Ett frågeprogram om musik, konstnärskap och författarskap där jag, Paul, har valt en en artist.  

Tillsammans ska vi nu lyssna på musiken, läsa författarskapet och se på konstnärskapet. Ställa frågor och försöka lära oss mer om musiken och konstnärskapet. 

Patricia Lee “Patti” Smith, född 30 december år 1946. Hon lever fortfarande i dagsläget och hon bor i Chicago, Illinois. 

Hon är en amerikansk rockmusiker, sångerska, låtskrivare, bildkonstnär och såklart poet. En extremt varierande multi-artist.

Till hennes mest kända låtar hör bland andra Because the Night, Rock and Roll Ni**er, Gloria m fl.

De enorma och stora försäljningssiffrorna uteblev inledningsvis under musikkarriären men dessa kom senare. Hon har alltid varit mycket inflytelserik inom rockmusiken, även den ursprungliga punkmusiken.

Hennes största låtskapande egenskaper är alltid, enligt mig, Paul, ett större författarskap, konstnärskap, musikalism osv. En unik författare med en musikalisk inriktning. 

  • intro av låten, Rock and roll ni**er första versen och refrängen en gång av låten –

År 1967 flyttade hon till New York där hon först jobbade i en bokaffär och senare som musikjournalist. Hon startade sin musikkarriär då. Hon började också då att skriva poesi och gav samtidig ut de två första helhetssamlingarna. 

År 1975 släpptes debutalbumet Horses. Hon producerade musiken parallellt med den tidigare Velvet underground-medlemmen John Cale. Ofta producerades hennes musik parallellt med författarskapet och konstnärskapet.

Albumet Horses som tillverkades under denna tidiga tidsperiod är kanske Patti Smiths mest inflytelserika album. Det ses som en viktig inspirationskälla inom punken, men även inom hela rockmusiken.

Patti Smith har tillverkat totalt hela tjugo musikalbum och gjort ett flertal, ca 20,  litterära böcker.

Smith bildade sin familj med Sonic Rendezvous Band och Mc5 gitarristen Fred “Sonic” Smith. Paret fick två barn, en son, Jackson, född år 1982 och en dotter, Jesse, född år 1987. Barnen gjorde i vuxen ålder sin existens välkänd på ett flertal olika sätt. 

Patti Smith drog sig undan musicerandet till förmån för det ökande litteraturtillverkandet och konstnärskapet mer och mer allt eftersom åren gick. 

Hon bodde med sin familj norr om Detroit, i St. Clair Shores i Michigan. Hemmet finns fortfarande i dagsläget.

Patti Smith har kommit att bli en flitig Sverigebesökare. Hennes kändisskap kännetecknas av en hög intelligens med ett otroligt starkt deltagande och närvaro. Väldigt typiskt och karaktäristiskt. 

Enstaka musikaliska konserter ägde rum i Sverige på 1970-talet och enbart EN konsert blev det på 1990-talet. Hon var för det mesta upptagen med mycket annat förutom musiken. 

Patti Smith har alltid känt en stark koppling till Sverige som sitt hemland och dess kultur.

Hösten år 2016 öppnade Patti Smith sin superkända fotoutställning “Eighteen Stations” på Kulturhuset i Stockholm. 

Hon har alltid tyckt om att uppträda i Sverige. I januari år 2021 deltog hon ett i en reklamfilm där hon läste upp miljödikten the Cup. 

Då tillverkades även litteratur med  svenskpersonligheten Greta Thunberg.

Smith har lanserat tjugo litterära skrifter från år 1975 till år 2012 varav ett flertal prisade litterära verk. 

  • spela hela låten Rock and roll ni**er –

Svara noggrant på frågorna i musiktestet!

  1. Hur påverkas DU av musiken?
  2. Hur funderar DU kring låtens sång och text?
  3. Vilken är Patti Smiths mest karaktäristiska låt enligt dig? Vilka storheter påverkar musikvalet?

Om du vill delta i punkt 3).

 Det är ett väldigt utvecklande, karismatiskt och karaktäristiskt deltagande.

Informera gärna mig om alla dina åsikter och idéer.

Om du vill får du gärna skicka dina tankar och funderingar på mail till mig. Så kanske jag läser upp dem i nästa avsnitt. 

Skicka väldigt gärna ett meddelande till radiofyris@gmail.com och skriv såklart Patti Smith och eller enbart Rock and roll ni**er i rubriken.

Jag som har spelat in avsnittet heter Paul Johansen-Moen. Tacksam för ert deltagande i Musiktestet.

Radio Fyris
Radio Fyris
Patti Smith - Rock N Roll Ni**er
/
This entry was posted in Musiktestet, Program on by .
Paul Johansen-Moen

About Paul Johansen-Moen

Jag jobbar ofta med musik, jag är 46 år gammal. Jag gillar mest rock n` roll och till viss del punk. Programnamnet är Musiktestet och handlar om olika artister och musik. Vanliga fördjupande frågor från Musiktestet: Hur påverkas DU av musiken? Vad gillar DU med musiken? Svara helt ärligt. Vilka omdömen sammanfattar musiken? Något frivilligt, att svara på i musiktestet, vad tycker du om takt, tonart, låtens hastighet och text? Njut av musiktestet i DIN närhet!