matilda den vilda bloggar i karantän 185

Omkring 6000 personer avled på vård och omsorgsboenden i New york enligt delstatens officiella siffror i mitten av augusti men dödsiffran kan vara långt högre än så. NEW yorks vård och omsorgsboenden hör till de hårdast drabbade i USA. Fram till i maj räknade delstaten bara de som avled på boenden, inte alla de som flyttades till sjukhus och avled däri Colombias huvudstad Bogota har antalet självmordsförsök ökat med 21 procent sedan landet införde sina karantänsregler i mars. Psykologer rapporterade att fler söker hjälp för ångest och depression  och hjälplinjer för våld i nära relationer sa att antalet samtal fördubblats. Karantänen har lyfts i landet   då den nuvarande förlängningen gällde till slutet av augusti. Det fanns dock 46 olika undantag som tillåter människor att lämna hemmet. Ett vaccin mot coronaviruset kommer i början av nästa år kanske redwn i början av nästa år enligt Sveriges vaccinnsamordnare Richard Bengtström och kanske kan detta ske redan i januari. Efter att regeringen beslutat att Sverige ska delta i EU – gemensamma upphandlingar av vaccin så sker dessa tillsammans med sju andra EU länder förutom Sverige, Tyskland, Italien, Frankrike, Nederländerna, Polen och Spanien. Det eller de vaccin som visar sig fungera kommer sedan att fördelas mellan EU:s länder efter folkmängd. Ett problem är att länderna inklusive Sverige nu slutar avtal om vacciner som ingen inte ens forskarna själva vet om fungerar eller inte. I princip finns det tre sätt eller plattformar, som företagen använder sig av vid framtagningen av ett vaccin. Det finns dels en proteinbaserad metod,  dels en metod där man utgår från MrNA det vill säga en arvsmassekvens som kroppen läser av till ett protein som immunförsvaret förhoppningsvis reagerar på. Det vaccin  som Sverige är närmast att sluta avtal med är Oxfordvaccinet som tagits fram av forskare vid Oxford University med hjälp av Astra Zeneca. Det är ett vektorbasserat vaccin där man tar hjälp av ett vanligt förkylningsvirus för att ta sig in i cellerna. I virusets arvsmassa finns en sekvens för ett protein som kommer från coronavirusets yta och som man vill att immunförsvaret ska reagera på. Vaccinet har passerat de första kliniska prövningarna och ligger i startgroparna för den sista då vaccinet ska testats på en större grupp människor. En nackdel med strategin är dock att risken att kroppen reagerar på förkylningsviruset och bildar immunitet mot detta och inte bara coronaviruset. I så fall kommer  vaccinet inte fungerar om det behöver ges en gång till, eftersom kroppen blivit immun mot vektorn. Richard bergström säger att isåfall kan man bara ge detta vaccin en gång och man får bara en chans och kanske kommer skyddet bli kortvarigt att det kommer behöva ges varje år ungefär som med det vanliga influensavaccinet och han hoppas bara att så många inte kommer dö under tiden. 

This entry was posted in Matildas Blogg, Matildas värld, Program, som Underhåller on by .

About Matilda Birgegård

PK fitta som har två program Matildas värld där jag driver, roastar och häcklar det JAG tycker borde få det, förvandlas på våren till schlagerdiva i programmet schlagerdivan där DU får veta allt om melodifestivalen och Eurovision song Contest Hör alla bidragen i eurovision song Contest då jag recenserar alla, reaktionvideos och mycket mer lyssnas och förfasas över bristen på gränser och spärrar men humorn är godkänd av uppsala kommun så, följ mitt liv om manshat, politisk korrekthet och schlagers underbara värld