Platsens Historia: Ofvandahl’s Cafe

 

Ofvandahl grundades 1878 av Erik Ofvandahl, det hade ursprungligen namnet Anderssons Damcafé men 1901 bytte det namn till Ofvandahl, det stog mycket nära till Uppsala universitet då det var en populär samlingsplats för dess studenter.

Det var under den här tiden som högläsning av Poesi påbörjades då Erik Ofvandal älskade Poesi, Poetry slam hölls på i flera år efter att det introducerades i Sverige, men detta hålls nu i Reginateatern.

Många kända personer har besökt cafet genom åren, så som prins Eugen, Hjalmar Bergman, Karin Boye och många andra, det var också under många år Hovleverantör

Dess skapare fortsatte driva cafet tills hans död då hans döttrar tog över och drev det vidare på samma sätt som deras far hade drivit cafet. De fortsatte driva cafeet fram tills 1972 då de själva dog, sen dess har cafet gått igenom flera ägare innan det köptes utav Tommy Khulman, cafeet’s nuvarande ägare.

Cafeét idag

Det första man ser när man kommer in genom dörren är glasdisken fylld med olika bakverk som Ofvandahls gör. I Cafeet’s utbud finns de mer vanliga bakverk så som olika sorters biskvier, Budapestrullar, Prinsesstårtor, mazariner och mycket mer.

Utöver dessa finns förstås Studentska och Linnébakelsen som är en av cafeet’s mest kända skapelser.

Utöver bakverk finns också smörgåsar, enklare luncher och olika soppor.

En liten del av det utbud Ofvandahls bjuder på

Till höger om entren finns några mindre fikaplatser. Där på väggen finns diplom som visar att Ofvandahls var hovleverantör åt Kung Gustav V, Drottning Louise och hennes make Kung Gustav VI Adolf.

Till vänster vid entren finns flera olika rum att fika i, alla av dem har en riktigt gammaldags känsla, allt känns genuint, från möblerna till tapeten på vägarna. På vissa ställen i ett rum kan man se små tecken från när det var rökrum innan det var rökförbud inomhus.

I ett annat rum finns vad som är en uppvisning av Uppsalas förflutna från när Ofvandahls var nytt. En hel vägg av bilder och artiklar om Uppsala runt 1900 talets början, flera av bilderna har också lite nyare historia som visar hur Uppsala såg ut senare på samma platser.

Kort Intervju med ägare Tommy Kuhlman

Vilka har drivit Ofvandahls tidigre?

Efter att Ofvandhal dog så var det två döttrar som drev det enda tills 1972, till de dog som jag har förstått. Vid deras död hade de testamenterat Ofvandahahls till Vedala nation som i sin tur sålde det till en konditor som jobbade på Ofvandahls, Sven Riklund. Han drev det till 1991, då han sålde det till Tommy Ahlberg som hade det i två år, jag köpte det 1992 men tog över 1993.

Vilka engagemang har hållits på här på Ofvandhahls?

Vi har haft alla möjliga engagemang genom årena. Vi har haft poesi, vi har haft olika riksdagspartier som har hyrt här för evenemang, bland annat folkpartiet och moderaterna.

Vilket är det mest populära bakverket just nu?

Detdär är lite trendbetonat men Prinsesstårta är en vinnare i alla tider

Beror det lite på tid av året?

Ja det är klart, semlorna går ju mest när det är semeltid

Har ni någon speciel semla?

Tidigare så var det bara en semla men otal olika, och så är det lite från år till år vilket som är populärast, men den ursprungliga semlan är den största artikeln naturligtvis

Hur många jobbar på cafet?

Det är två konditorer och sen är vi tre i övrigt och så är det lite extra folk på helgerna

Vem var Erik Ofvandahl?

Erik Ofvandahl föddes i byn Ovandahl, Dalarna, år 1848, då hade han efternamnet Andersson vilket han ändrade till Ofvandahl år 1898, han flyttade till Uppsala och började utbilda sig till sockerbagare vid 23 års ålder.

Efter att ha drivit en caférörelse i Sala mellan åren 1877 och 1885 återvände han till Uppsala för att starta sitt egna Konditori Anderssons Damcafé som bytte namn till Ofvandahls år 1901.

Medan han drev sitt café så blev han också landsman i Västmanlands-dala nation, skrev pektoralpoetri och fick 7 barn, av vilka hans döttrar Ragnhild och Anna tog över verksamheten efter hans död år 1949 vid 101 års ålder.