Klicka
HÄR
för mer

Simons väder gröninfranstraktur

i detta avsnitt får ni höra när jag pratar om gröninfranstraktur

källor

https://www.smhi.se/forskning/forskningsnyheter/forskare-utvarderar-funktion-av-gron-infrastruktur-i-utveckling-av-ny-stadsatlas-1.206271

https://www.naturvardsverket.se/gron-infrastruktur#E-1145677594

Simons väder
Simons väder
Simons väder gröninfranstraktur
Loading
/
Klicka
HÄR
för mer

Macnime: Sammanfatning s46 (Winter 2024)

Idag paratar Marcus och Andereas om animerna dom har resenserat under vintern 2024

Macnimé
Macnimé
Macnime: Sammanfatning s46 (Winter 2024)
Loading
/
Klicka
HÄR
för mer

Macnime: 7th Time Loop: The Villainess Enjoys a Carefree Life Married to Her Worst Enemy!

“här är det avsnitet vi glömde lägga upp”

Idag pratar Marcus och andereas om 7th Time Loop: The Villainess Enjoys a Carefree Life Married to Her Worst Enemy!

Macnimé
Macnimé
Macnime: 7th Time Loop: The Villainess Enjoys a Carefree Life Married to Her Worst Enemy!
Loading
/
Klicka
HÄR
för mer

Elvis Presley – I can´t help fallin´ in love

Välkomna till ytterligare ett avsnitt av Musiktestet! 

Ett frågeprogram om musik där jag, Paul, har valt en musikartist med en favoritlåt. 

Elvis Presley är och var alltid en superomtalad artist som var en av de mest omtalade och den världsledande musikern.

Elvis Presley föddes den  8:e januari år 1935 i Tupelo, Mississippi. Han omkom den 16:e augusti år 1977 i Memphis, Tennessee. 

Tillsammans ska vi nu lyssna på musiken, ställa frågor och försöka lära oss mer om musikens historia. Såklart även artistens egenskaper och hans påverkan på den tillverkande musiken. Om du vill och har möjlighet så kan du delta i Musiktestet. 

Elvis Presley var och är en av dåtidens mest framträdande musikaliska underhållare. Oftast kallas han för smeknamnet the King. 

Elvis Presleys skivor har sålt över en miljard exemplar album över hela världen. Detta gör honom till en av de mest sålda artisten genom alla tider.

Elvis Presleys mest kända, tillverkade, album hade en enormt stor mängd låtar som tagit över hela världen med en enorm spridning.

 I november år 1956 filmdebuterade Elvis Presley med långfilmen Duell i Texas. Han kom att medverka i ytterligare trettio spelfilmer fram till år 1969. 

Elvis Presleys föräldrar var Vernon Elvis Presley. Han föddes den 10:e april år 1916 och omkom den 26:e juni år 1979. Elvis Presleys mor Gladys Love Presley föddes Smith den 25:e april år 1912 och omkom den 14:e augusti år 1958. 

Elvis Presley var det enda barnet som överlevde födseln av de två tvillingbarn som skulle födas. Hans tvillingbror var Jesse Garon Presley som omkom vid födseln. 

—–låtens intro, första versen och refrängen spelas en gång av låten 

I can´thelp fallin in love—–

När Elvis Presley var runt 18 år gammal och då arbetade han som lastbilschaufför och studerade samtidigt till elektriker.

Låtarna, sångerna som tillverkades från början av karriären var tillägnad hans moder. Troligtvis var det då vid uppstarten av karriären ett medvetet försök att göra sin röst hörd ordentligt då allt tillägnades hans moder.

År 1958 blev Elvis Presley inkallad för militärtjänstgöring i USA:s armé som han till större delen tillbringade i den västtyska staden Bad Nauheim. 

Under år 1958 blev även Elvis Presleys mor Gladys Presley intagen på sjukhus på grund av akut hepatit. Elvis Presley fick då tillfällig permission från den militära tjänstgöringen. Modern omkom efter några dagar i en enorm hjärtattack.

Åren 1969-1977 var the King tillbaka och banade vägen för sin återkomst från militärtjänstgöringen och moderlig tragik. 

Elvis Presley var vid den tiden otroligt produktiv och aktiv för sin enormt kommande karriär med mer än 1 100 kommande musikaliska konserter. 

Vid denna tidpunkt betraktades Elvis Presley som en av de mest produktiva för den musikaliska artisten. Ett otroligt enormt tillkännagivande för den musikaliska världshistorien.

Han betraktas nu såklart som en av de ledande musikerna i hela världen. Han blev också världskänd för de mest spektakulära scenkläderna. Ofta oklanderligt vita overaller utsmyckade med glittrande mönster.

Elvis Presley var gift med Priscilla Presley från den 1:a maj år 1967 till den 3:e oktober år 1973. Äktenskapet resulterade enbart i ett barn. Dottern Lisa Marie Presley föddes den 1:a Februari år 1968 på dagen nio månader efter att bröllopet startade.

År 2011 stämdes företaget Elvis Presley Enterprises Inc. på 880 miljoner kronor, ca 130 miljoner dollar av svenska Lisa Johansen som påstår sig vara en av de riktiga biologiska dottern till Elvis Presley. 

Lisa Johansen krävde skadestånd för kränkning och ett uteblivet erkännande från Presleyfamiljen. Allt detta godkändes med DNA-test och påverkade enormt hela den återstående familjen Presley. 

Han hade en enormt stor turnéstart bokad den 17:e augusti år 1977, men Elvis Presley hittades livlös på ett badrumsgolvet i Memphis, Tennessee, dagen innan sin turnéstart.

—–hela låten spelas, I can´t help fallin in love—–

Svara noggrant på frågorna i musiktestet!

  1. Hur påverkas DU av musiken?
  2. Hur fungerar DU av låtens sång och text?
  3. Hur otroligt stark är och var Elvis Presleys enormt tillverkande kraft av hela den nutida musikaliska tillvekningen och den musikaliska världshistorien?
  4. Hur stark var den enormt världsledande musikaliska liveuppståndelsen?

Såklart inte nödvändigt att delta i punkt 3) och 4) enligt ovan, om du inte önskar, delta ej i dessa punkter. Om du vill så kan du som vanligt delta, vilket är väldigt utvecklande och karaktäristiskt. 

Helt enligt dina värderingar och åsikter. Informera gärna mig om alla dina åsikter och idéer.

Om du vill får du gärna skicka dina tankar på mail till mig. Så kanske jag läser upp dem i nästa avsnitt. 

Skicka väldigt gärna ett meddelande till radiofyris@gmail.com och skriv såklart Elvis Presley i rubriken.

Jag som har spelat in avsnittet heter Paul Johansen-Moen. Tacksam för ert deltagande i Musiktestet.

musiktestet
musiktestet
Elvis Presley - I can´t help fallin´ in love
Loading
/
Klicka
HÄR
för mer

Filmpodden – Oscargalan 2024

Här kommer mitt nya program som handlar om vinnarna på oscargalan 2024.

Filmpodden
Filmpodden
Filmpodden - Oscargalan 2024
Loading
/
Klicka
HÄR
för mer

Macnime: Mashle: Magic and Muscles – seasion 2

Idag pratar Marcus och Andereas om Mashle: Magic and Muscles – seasion 2

Säsong 2 är direkta fortsättningen om marsh som försöker gömma att han inte har någon magi.

Macnimé
Macnimé
Macnime: Mashle: Magic and Muscles - seasion 2
Loading
/
Klicka
HÄR
för mer

The Stooges eller Iggy and the Stooges – Raw power

Välkomna till ytterligare ett avsnitt i Musiktestet! 

Ett frågeprogram om musik där jag, Paul, har valt en favoritmusikgrupp med en favoritlåt. 

The Stooges, även känt som Iggy and the Stooges, var ett amerikanskt rockband som även blev kallat ett punkrockband, bildat i Ann Arbor, Michigan, Amerika år 1967. 

Tillsammans ska vi nu lyssna på musiken, ställa frågor och försöka lära oss mer om musikens historia. Såklart artisternas egenskaper och deras påverkan på den tillverkade musiken. Om du vill och har möjlighet så kan du delta i Musiktestet. 

Iggy Pop bidrog alltid med ett intensivt tempo och en hög och hård sångstil  under hela bandets levnadstid. Iggy Pop deltog i ett tidigare Musiktest som en musikalisk personlighet.

Bandet upplöstes år 1974 men det fortsatte sedan i olika former fram till år 2016 då bandet slutgiltigen upplöstes för gott.

Gruppen sålde få skivor men den räknas som en av de mest inflytelserika inom rockmusik och punkrock. 

Likheter kommer att jämföras i de två kommande Musiktesten mellan svenska Strebers och amerikanska the Stooges, av mig Paul. Deras energiska sång och energi vid uppträdandena gör att de har många likheter.

—–låtens intro, första versen och refrängen spelas en gång av låten Raw power—–

Sångaren Iggy Pop var den mest kända och såklart huvudpersonen inom musikgruppen the Stooges. Han bidrog även med namnet på bandet, vilket blev Iggy and the Stooges under bandets senare levnadstid. 

Iggy Pop stod för bandets helhet och höll i bandets totala utveckling, detta är enligt mig Paul. Många andra musikanalytiker tycker också att detta är fallet med en likartad bandanalys. 

Förutom Iggy Pop bestod musikgruppen ursprungligen av basisten Dave Alexander och bröderna Ron Asheton, på gitarr och Scott Asheton, på trummor.

Iggy Pop spelade som tonåring i många olika band. Iggy Pop bestämde sig för att starta the Stooges efter att ha sett en konsert med the Doors i Chicago. Detta inspirerade till uppstarten av bandet the Stooges. Deras första spelning inträffade på Halloween år 1967 i den amerikanska delstaten Michigan.

Det var alltid speciellt med Iggy Pops liveuppträdanden som var helt galna. Han deltog alltid med en stark energi. Han kunde skära sig själv och ibland smeta in sig i jordnötssmör på scenen. 

Vissa anser att det var Iggy Pop som uppfann stagediving. Han uppträdde alltid stenhårt.

År 1972 träffade Iggy Pop David Bowie och de två blev goda vänner. David Bowie hjälpte the Stooges att komma på fötter igen genom att fixa ett skivkontrakt åt dem på Columbia records.

David Bowie valde att fungera som producent åt bandet för deras tredje album, Raw Power, som gavs ut år 1973. Singeln Raw Power gavs ut med samma namn som albumet.

Albumet sålde dåligt inledningsvis men det växte enormt och i dagsläget säljs det fortfarande efter det att bandet upphört att existera. Det som såg ut som en flopp från början. Albumet anses vara ett av de viktigaste och tidigaste inom punken.

—–hela låten spelas Raw power—–

Efter att ha turnerat en hel del splittrades the Stooges år 1974, på grund av Iggy Pops tunga heroinmissbruk. Efter att ha blivit av med missbruket påbörjade Iggy Pop en framgångsrik solokarriär utanför the Stooges men fortsatte även med bandet.

År 2010 valdes the Stooges eller Iggy and the Stooges in till Rock and roll hall of fame.

Den 6 januari år 2009 avled Ron Asheton i sitt hem. Den 15 januari år 2014 avled Scott Asheton, troligen till följd av det slaganfall han fick efter en spelning på Hellfest festival i Frankrike i juni år 2011.

Totalt lanserades av bandet fem fullängdsalbum, två liveinspelningar och en EP. De var noggrant tillverkade trots bandets hårda, vilda och dödande livstid.

Svara noggrant på frågorna i musiktestet!

  1. Hur påverkas DU av musiken?
  2. Hur fungerar DU av låtens sång och text?
  3. Hur starkt utvecklande var the Stooges med all sin musik för dagens punkrock?
  4. Hur mycket påverkade Iggy Pops egenheter bandets utveckling?

Såklart behöver du inte delta i alla punkterna 3) och 4) om du inte vill. Om du vill så kan du som vanligt delta i dessa punkter som är väldigt utvecklande och karaktäristiskt. Helt enligt dina värderingar och åsikter. Informera gärna mig om alla dina åsikter och idéer.

Om du vill får du gärna skicka dina tankar på mail till mig. Så kanske jag läser upp dem i nästa avsnitt. 

Skicka väldigt gärna ett meddelande till radiofyris@gmail.com och skriv såklart the Stooges i rubriken?

Jag som har spelat in avsnittet heter Paul Johansen-Moen. Tacksam för ert deltagande i Musiktestet.

musiktestet
musiktestet
The Stooges eller Iggy and the Stooges - Raw power
Loading
/
Klicka
HÄR
för mer

Snabbt och rakt, svarta hål

I detta avsnitt utforskar vi svarta hål. Lyssnaren får en snabb och rak genom gång av detta fenomen.

Källor jag använt mig av: Rymdstyrelsen, UU, Webb telescope, NASA, Britannica.

Snabbt och rakt
Snabbt och rakt
Snabbt och rakt, svarta hål
Loading
/
Klicka
HÄR
för mer

Hattrick Hagunda 05: Adam Nilbrink berättar om sista matchen i SSL och om gångna säsongen!

Välkommen till Hattrick Hagunda!

-Din Podd för dig som vill veta mer om Hagunda IF!

Lördag den 16 mars så spelade Hagunda IF sin sista match i Svenska Superligan där dom spelade mot Nykvarn IBF, som Hagunda förlorade med 4-5. Jag fick intervjua kaptenen, Adam Nilbrink. Han berättar det var en blandat match och första perioden var virrig, vi kommer inte upp i nivån men det slutade 1-1. Men i andra perioden var bättre men får inte in dom avgörande bollarna. Vad han berättar mer det får du höra på Hattrick Hagunda 05 med kaptenen Adam Nilbrink.

Information:
Detta är HATTRICK HAGUNDA är podden för Hagunda IF. I Hattrick Hagunda intervjuar jag Hagunda-spelarna på plats på IFU Arena i Uppsala, delvis innan match och jämt efter match. Du lyssnar som vanligt efterhand, när som helst i dygnet och var som helt i världen!

Text/podd: Sebastian Wolff.

Foto: Sebastian Wolff, Peter Bohlin.

Hattrick Hagunda
Hattrick Hagunda
Hattrick Hagunda 05: Adam Nilbrink berättar om sista matchen i SSL och om gångna säsongen!
Loading
/
Klicka
HÄR
för mer

Simons väder rekordvärme i februari månad

i detta avsnitt får ni höra när jag pratar om rekord värme i februari månad

källor :

https://miljo-utveckling.se/klimat-rekordvarmen-fortsatter-januari-2024-varmaste-som-uppmatts/

Simons väder
Simons väder
Simons väder rekordvärme i februari månad
Loading
/
Klicka
HÄR
för mer

Strebers – Blod, svett och tårar

Välkommen till Musiktestet. Ett frågeprogram om musik där jag, Paul, har valt en huvudgrupp med en representativ favoritlåt. 

Strebers var ett nyskapande, stilbildande och traditionellt svenskt punkband. Punkbandet Strebers startade sin musikverksamhet redan år 1982 och upplöstes så snabbt som år 1992. Bandet var nyskapande inom den svenska punkmusikstilen.

Tillsammans ska vi nu lyssna på musiken, ställa frågor och försöka lära oss mera om musikens historia. Såklart gruppens egenskaper och dess påverkan på musikens historia. Om du vill och har möjlighet så kan du delta i Musiktestet.

 I bandet var trummisen och den huvudsaklige textförfattaren Johnny Rydh. Han omkom, för tidigt, i en tragisk bilolycka. Bandets samhörighet minskade, scenframträdandena blev färre efter den tragiska bortgången av textförfattaren. 

Deltagarna i bandet Strebers spelade in albumet Till en vän, som mest innehåller låtar med texter av Johnny Rydh och de genomförde en avskedsturné till hans ära med artisten Stefan Stipen Carlsson, deltagande som en ersättningstrummis efter Johnny Rydh.

Micke Blomqvist var gitarrist i bandet Strebers temporärt under år 1987, men lämnade gruppen då hans tidigare punkband, Asta kask återförenades. Micke Blomqvist återförenades med bandet Asta kask, som tidigare har behandlats av Musiktestet.

En viktig fråga att ta upp är, enligt mig Paul, den enorma musikaliska likheten mellan banden Strebers och the Stooges. Båda banden tas upp i varsitt Musiktest.

Likheten ligger främst i den energiska framtoningen av de båda banden. Väldigt likartade sångtekniker existerade inom de båda banden. 

Strebers splittrades temporärt redan år 1988. Bandets ursprungmedlemmar bildade då samtidigt bandet Sixguns tillsammans med den etablerade och välkända punkbasisten Fredrik Ztikkan Blomberg.

Efter att Sixguns gett ut ett par singlar återtog bandet det fantastiska punknamnet Strebers. 

Strebers imponerade igen med den nya sammansättningen i bandet. Bandet fick en ökande försäljningsvolym och en ökande mängd musikfans. 

Bandets ekonomi blev bättre med albumet I fädrens spår. Publiken växte ytterligare när albumet Kallt stål, varmt blod släpptes och det fick en imponerande försäljningsvolym. Detta ökade antalet fans ordentligt.

—–låtens intro, första versen och refrängen spelas en gång av låten Blod, svett och tårar—–

I bandet Strebers deltog artister från det tidigare behandlade Musiktestet-bandet, det svenska punkbandet KSMB, Kurt Sune med Berit.

I Strebers var det totalt fem artister som deltog över bandets hela musiktillverkningstid. En extra artist deltog enbart vid liveuppträdanden.

  • Micke Ulke Johansson – sång, gitarr (1982-1992, 2001, 2003, 2010-2011, 2014)
  • Johnny Rydh – trummor (1982-1992) tyvärr avliden i dagsläget
  • Fredrik Ztikkan Blomberg – bas (1988-1992, 2001, 2003, 2010-2011, 2014)
  • Pelle Pettersson – bas (1982-1988, 2001, 2003)
  • Micke Blomqvist – gitarr (1987-1988)
  • Pontus Tahir – gitarr (endast liveuppträdanden, ses som en extra artist, 2010-2011, 2014)

Totalt lanserades nio fullängdsalbum och endast sju singlar, som representerade tillhörande album, lanserades.

Det finns väldigt lite dokumentation författad i dagsläget kring bandets musikaliska utveckling.

—–hela låten spelas av låten
Blod, svett och tårar—–

Svara noggrant på frågorna i musiktestet!

  1. Hur påverkas du av musiken?
  2. Hur fungerar du av låtens sång och text?
  3. Hur stark påverkan av Strebers hade den tidigt utvecklade svenska punkmusiken?
  4. Hur mycket påverkades Strebers utveckling av den tragiska bortgången av bandledaren och bandtrummisen Johnny Rydh?

Såklart behöver du inte delta i alla punkterna 3) och 4) om du inte vill. Om du vill så kan du som vanligt delta i dessa punkter som är väldigt utvecklande och karaktäristiskt. Helt enligt dina värderingar och åsikter. Informera gärna mig om alla dina åsikter och idéer.

Om du vill får du gärna skicka dina tankar på mail till mig. Så kanske jag läser upp dem i nästa avsnitt. 

Skicka väldigt gärna ett meddelande till radiofyris@gmail.com och skriv såklart Strebers i rubriken?

Jag som har spelat in avsnittet heter Paul Johansen-Moen. Tacksam för ert deltagande i Musiktestet.

musiktestet
musiktestet
Strebers - Blod, svett och tårar
Loading
/